Πέρασαν 35 χρόνια από τότε που ο Γιάννης Μαυροειδάκος άνοιξε το ένα και μοναδικό ελληνικό βιβλιοπωλείο στο Παρίσι. Ο “Δεσμός”, όπως συμβολικά έχει ονομάσει τον μικρό του παράδεισο, τον συνδέει μέσω της ποίησης και της λογοτεχνίας με την πατρίδα.
Στην περιοχή Μονπαρνάς, στην οδό Βαντάμ και στον αριθμό 14, οι Έλληνες του Παρισιού δίνουν ραντεβού με την εθνική τους κληρονομιά σε ένα μικρό σχολείο για μοντέρνα ελληνικά, σε έναν χώρο που μοιάζει περισσότερο με γκαλερί ή λογοτεχνικό περιοδικό, παρά με βιβλιοπωλείο.
Ο “Δεσμός”, σύμφωνα με τη Le Monde, ευθύνεται για τη μετάφραση 30 νέων ποιητών από την Ελλάδα, καθώς και για 200 Ελλήνων συγγραφέων.
“Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 υπήρχε ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο συμπάθειας για την Ελλάδα και τα πολιτιστικά. Ήταν διάχυτη στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα μια επιθυμία που ζητούσε την ύπαρξη ενός χώρου διαφορετικού από τα ελληνικά εστιατόρια που είχαν αρχίσει να έχουν ένα περίεργο φοκλόρ ύφος. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα για τον Δεσμό, που τελικά άνοιξε το 1983”.
Το βιβλιοπβλείο, εκτός των άλλων, διαθέτει προσωπικό αρχείο με κείμενα, φωτογραφίες, ηχογραφήσεις και βιντεοσκοπήσεις από διάφορες εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν Γάλλοι φιλέλληνες συγγραφείς και σπουδαία ονόματα της ελληνικής διασποράς.