Το λοιπόν. Πριν ξεκινήσουμε την βαθιαααααα ανάλυση των κομματιών, ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Όλοι μας είμαστε ΣΤΟΚΕΡ. Τελεία και παύλα. Kάποιοι είναι στον ελάχιστο βαθμό, ενώ κάποιοι άλλοι ακόμα και τώρα που μιλάμε στοκάρουν το προφίλ της κοπέλας τους ή του αγοριού τους ή κάποιου random πρώην ξέρω ‘γω. Έλα μην πας να μου κρυφτείς, κι εσύ έχεις μπει έστω μια φορά στο τρυπάκι της “παρακολούθησης”.

Τι σημαίνει στόκερ; Δεν υπάρχει ακριβής ορισμός, ωστόσο με λίγα λόγια θα λέγαμε ότι είναι αυτός που παρακολουθεί στον υπερθετικό (και εμμονικό) βαθμό την (διαδικτυακή) ζωή ενός ανθρώπου που τον ενδιαφέρει. Το ‘χεις ή σε μπέρδεψα περισσότερο;

Η ελληνική μουσική από την άλλη, φαίνεται να το ‘χει στην κουλτούρα της το στοκάρισμα, ακόμα κι αν μέχρι σήμερα δεν το ‘χες πάρει χαμπάρι. Γι’ αυτό και σου μάζεψα 9 κομμάτια που ‘χουν μέσα τους στο στοιχείο του στόκερ για να στο αποδείξω.

Ξεκινάμε;;;

1. Πυξ Λαξ – Είμαι ένα γέλιο κρεμασμένο στο μπαλκόνι σου

To στοκάρισμα το σωστό, το τίμιο, το έντεχνο ρε αδελφάκι μου, ξεκινάει μ’ ένα απλό και χαλαρό “Είμαι ένα γέλιο κρεμασμένο πάνω στο μπαλκόνι σου” και καταλήγει σ’ ένα ψύχραιμο “πέφτει επάνω μου η βροχή και με παγώνει“. Έτσι μπράβο. Καθόλου κρίπι και καθόλου ΑΣ ΠΑΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟΥΣ ΜΠΑΤΣΟΥΣ ΤΗΛΕΦΩΝΟ Ο ΤΥΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΑΚΙΑΣ. Κάνε εικόνα τώρα, αυτό το γέλιο που ‘χει κρεμαστεί απ’το μπαλκόνι σου να ‘ναι το γέλιο του Φίλιππου του Πλιάτσικα. Εξαιρετική εικόνα. Άντε και καλό άραγμα στην μπαλκονάρα σου. ΜΠΟΥΧΑΧΑΧΑ.

Βαθμός στοκαρίσματος: +οο

https://www.youtube.com/watch?v=24QSgpBJy9c


2. Γιώργος Δημητριάδης – Σαν να μην πέρασε μια μέρα

Ξεκάθαρα ο ύμνος του στόκερ. Ο υπέροχος Κώστας Λειβαδάς που έγραψε τους στίχους, περίμενε στην Πλατεία Μαβίλη ως τις τέσσερις παρά πίσω από μια στάση, απλά για να την τσεκάρει. Ωστόσο, το στοκάρισμα δεν σταμάτησε εκεί, αφού ο τύπος περίμενε πίσω και από μια δεύτερη στάση για να βεβαιωθεί για το νέο της αμόρε, ενώ ταυτόχρονα θυμόταν τις στιγμές που πέρασαν μαζί, όταν του έδειχνε ένα αστέρι και του ‘λεγε να το φέρει εδώ κάτω αν μπορεί.

Βαθμός στοκαρίσματος: 10/10 


3. Σταμάτης Γονίδης – Είμαι εγώ που σε παίρνω τηλέφωνο

Αυτό δεν είναι ένα απλό στοκάρισμα φίλη Προβοκατόρισσα και φίλε Προβοκάτορα. Αυτός είναι ένας πολύ καλός λόγος για να του κάνεις με συνοπτικές διαδικασίες ασφαλιστικά μέτρα. Τι άλλο να κάνει ο τυπάς δηλαδή; Την παίρνει τηλέφωνο, της βάζει τραγούδια και συνέχεια της στέλνει λουλούδια, όσο αυτή τον αποφεύγει και τον βρίζει. Σταμάτη, άσε τα σάπια και κοίτα να της στείλεις κανέναν πίνακα ζωγραφικής σου. Πίστεψέ μας, ίσως τότε να ‘χεις ελπίδες για γυρίσει το κορίτσι σου…

Βαθμός στοκαρίσματος: 8/10

https://www.youtube.com/watch?v=gqd_5MG9Wsc


4. Μιχάλης Χατζηγιάννης – Κρυφά

Ρε Μιχάλη για να μιλάμε σταράτα. Αν έλεγες “Σ’ ένα στενό, είδα αυτό που ευχόμουν να μην το δω” θα ‘σουν κομπλέ ρε συ. Αλλά εσύ τους είδες ΚΡΥΦΑ ρε γαμώτο. ΚΡΥΦΑ. Κάτι που σημαίνει ότι τους παρακολουθούσες. Κάτι που σημαίνει ότι ίσως και τώρα που φτιάχνουμε αυτήν τη λίστα, να ‘σαι κάτω από το σπίτι τους. Καταλαβαίνουμε τον πόνο σου, σε νιώθουμε, αλλά καν’ το λίγο πιο διακριτικά!

Βαθμός στοκαρίσματος: 8/10


5. Βασίλης Καρράς – Έχω ανάγκη να βγω

Είπαμε να βάλουμε κι έναν Βασίλη μες στο άρθρο για να μην χαλάμε τα χατίρια κανενός. Βασικά η καψουροτραγουδάρα είναι κομπλέ, αν εξαιρέσεις το πρώτο εμμονικό κουπλέ που πάει ως εξής “Σου μιλάω δε μου μιλάς, σε ρωτάω δε μ’ απαντάς” και συνεχίζει με “σε κερνάω για να πιεις μα εσύ αλλού κοιτάς“. Βαθύ.

Βαθμός στοκαρίσματος: 7/10


6. Χρήστος Μενιδιάτης – Χαμός θα γίνει

Τι “Κάτω απ’ το σπίτι του θα ‘ρθω και θα σε πάρω μακριά του” ρε στόκερ μου; Χαλάρωσε λίγο. Ώπα, έχεις κι άλλο; “Και θα ξυπνήσω όλη την γειτονιά θα κάνω σαματά, χαμός θα γίνει. Κι αν δεν κατέβεις σου το λέω απλά, τίποτα όρθιο δεν θα μείνει.” Αυτό δεν είναι στοκάρισμα ρε φίλε, αυτό είναι “Δεν είμαι μεθυσμένος, απλά είμαι νταής” (για τους δυο-τρεις).

Βαθμός στοκαρίσματος: Υπερβολικός


7. Locomondo – Σε είδα

Και έρχονται οι αγαπημένοι μας Locomondo για να ανεβάσουν το επίπεδο της λίστας και να μας δείξουν ότι ένα καλό στοκάρισμα μπορεί να εξαπλώνεται σ’ όλο το λεκανοπέδιο Αττικής. Στην κυριολεξία, αφού ο Μάρκος ξεκινάει από ένα μπαρ στη Μπενάκη και στο Γκάζι και καταλήγει στο Μενίδι και στη Χασιά. Μας ταξίδεψε. 

Βαθμός στοκαρίσματος: 9/10


8. Τώνης Μαρούδας – Σου σφυρίζω

Πάρε τώρα κι ένα ολντ σκουλ κομμάτι για να σου δώσω να καταλάβεις ότι στόκερ δεν υπάρχουν μόνο στις μέρες μας. Υπήρχαν από πάντα. “Χίλιες βραδιές στο δικό σου στενό ξημερώνω” και “Σου σφυρίζω για να βγεις σου σφυρίζω και κρυφομουρμουρίζω.” Έτσι, για να μαθαίνουν μπαλίτσα κάτι Μενιδιάτηδες που κάνουν ταναπού όλη την γειτονιά ξέρω ‘γω για μια απλή παρακολούθηση. Τώνη Μαρούδα άρχοντα, δίδαξέ μας το ρομαντικό στοκάρισμα…

Βαθμός στοκαρίσματος: 8/10


9. Βαλάντης – Σε ζητώ στα σινεμά

Αλήθεια, ήθελα πάρα πολύ να καθίσουμε παρέα και να αναλύσουμε λίγο τους στίχους “Σε ζητώ στα σινεμά, στις βιτρίνες που αγαπούσες” και “Σε ζητώ και στη δουλειά, στα τηλέφωνα που κλείνω, στις ειδήσεις των εννιά“, όμως έπεσα σ’ αυτό το (υπερ)κιτς βίντεο κλιπ, όπου ο Βαλάντης αράζει στην (υπερ)κιτς μπανιέρα μ’ ένα (υπερ)κιτς γυαλί ηλίου, κάτι (υπερ)κιτς δαχτυλίδια και στο 1.03 το παίζει για λίγο (υπερ)κιτς Τόνυ Μοντάνα. Δε λέω, άψογο το στοκάρισμά του, αλλά ακόμα πιο άψογο το (υπερ)κιτς κλιπ του. 

Βαθμός στοκαρίσματος: 10/10