Μου είπαν γι’ αυτή, την είδα, κόλλησα. Γοητευτική; Ναι. Έξυπνη;; Ναι. Με σασπένς;;; ΝΑΙ. Γενικότερα… ναι! Μεν. Αλλά…
Το La Casa de Papel είναι δικαίως η πιο must σειρά του φετινού καλοκαιριού. Είναι όλα τα παραπάνω. Μα έχει κι όλα τα παρακάτω. Εξέλιξη σαπουνόπερας, μπόλικες παραφουσκωμένες απιθανότητες και κυρίως… αναπάντητα ερωτήματα. Μ’ αυτά τα τελευταία λοιπόν θα καταπιαστώ σήμερα. Αρχής γενομένης απ’ το πιο δημοφιλές:
Όπα, όπα, δεν ξέρω αν χρειάζεται να το πω αλλά… Spoiler Alert!
Ρίξε και την τραγουδάρα να μπούμε στο κλίμα:
1. Γιατί η αστυνομία δεν έκοψε ποτέ το ρεύμα στο νομισματοκοπείο;
Όλο το ίντερνετ απορεί και δικαιολογημένα. Απ’ τη στιγμή που πήρες χαμπάρι κυρά ντετέκτιβ μου πως το σχέδιο περιλαμβάνει “τύπωμα φρέσκου χρήματος”, γιατί δεν έκοψες το ρεύμα; Ρεύμα γιοκ = μηχανές γιοκ = χρήμα γιοκ. Και ναι, σύμφωνοι, θα ξεκινούσαν διαπραγματεύσεις, οι ληστές θα έριχναν τον άσσο τους: “Θα καθαρίσουμε μερικούς ομήρους” και κάπως έτσι θα ‘παιρναν πίσω το ηλεκτρικό τους. ΑΛΛΑ.
- 1ον Με σωστό παίξιμο θα μπορούσες να ‘χεις απελευθερώσει 4-5 ανθρώπους πριν επιστρέψεις το ρεύμα. (Μέσα σ’ αυτούς μπορεί να ήταν κι ο Αρτουρίτο ο πανίβλακας, και να ‘χαμε γλυτώσει κι εμείς τα λεφτά στον ψυχολόγο).
- 2ον Με ή χωρίς απελευθέρωση, θα είχες στερήσει απ’ τον προφέσορα το πιο πολύτιμο αγαθό του. Χρόνο!
Οπότε, δύο πιθανότητες υπάρχουν. Δεν έκοψες το ρεύμα: είτε γιατί δεν σου κόβει και πολύ (διαφωνώ κάθετα μ’ αυτή τη σεναριακή εξήγηση), είτε γιατί φοβήθηκες μην αρχίσουν να καθαρίζουν αθώο κόσμο εκεί μέσα. Πράγμα το οποίο σέβομαι απόλυτα, μα δυστυχώς μας οδηγεί στο δεύτερο ερώτημα…
2. Ο Μόσχα χαροπαλεύει. Η αστυνομία δίνει τελεσίγραφο: “Ή τον παραδίνετε και τον σώζουμε, ή πεθαίνει μέσα”. Οι ληστές δεν απειλούν με νεκρούς ομήρους. Γιατί;
Εσείς έχετε μέσα έναν άνθρωπο που κινδυνεύει. Εκείνοι αρνούνται να τον σώσουν (αν δεν περάσει το δικό τους). Γιατί δεν τους λέτε καθαρά και ξάστερα: “Κάθε μια ώρα που δεν μπαίνει χειρούργους στο κτήριο, θα καθαρίζω κι έναν αθώο. Η Άλισον η μικρή πριγκίπισσα θα είναι το νούμερο 5”. Όχι χειρούργο, το Χάουζ θα σας φέρνανε. Κι αν θέλαν αποδείξεις, σκηνοθετείς και μια εκτέλεση κι όλα καλά. Το ‘χει κάνει ο (spoiler alert!!!) Κλάιβ Όουεν που έτσι κι αλλιώς τον αντιγράφετε, με τεράστια επιτυχία! Οπότε; Οπότε τίποτα, μόνος μου τα σκέφτομαι, μόνος μου τα λέω, και πήγε ο πιο συμπαθητικός χαρακτήρας της σειράς σαν το σκυλί στ’ αμπέλι, για χάρη της Τόκιο της νευρωτικής. Και μια που είπα Τόκιο…
3. Για ποιο λόγο μπήκε η Τόκιο, έτσι κι αλλιώς, στο σχέδιο;
Ο Βερολίνο είναι μορφάρα! ο ηγέτης. Η Ναϊρομπάρα είναι μανούλα στην παραχάραξη. Το γιωτόμπαλο ο Ρίο (ας πούμε ότι) είναι χάκερ. Ο Μόσχα είναι ο ειδικός για το τούνελ. Ο Ντένβερ είναι γιος του Μόσχα, μπήκε με βύσμα. Ο Ελσίνκι κι ο Όσλο είναι επιτυχημένοι (κι ευαίσθητοι) μαχαιροβγάλτες. Η Τόκιο πέρα από όμορφη τύπισσα με σεξ απίλ, ΤΙ ΑΛΛΟ ΕΙΝΑΙ; Τι συστάσεις έχει ρε παιδί μου; Μια αποτυχημένη ληστεία κι ένα νεκρό γκόμενο. Κι απ’ ολόκληρη Ισπανία ρε συ καθηγητή, δεν βρήκες ούτε ένα καλύτερο ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΟ μέλος για την ομάδα; Κι έμεινες μαζί της 5 μήνες, δεν την πήρες χαμπάρι ότι θα τα τινάξει όλα στον αέρα; 15 χρόνια προετοιμασία, κοντά 2,5 δισ. κέρδη, να πάνε όλα στο διάολο για τη μουρλή; Και πάει άκλαυτος κι ο Μόσχας η μορφάρα για χάρη της. (Μην αρχίσω τώρα τα καντήλια, γαμώ την τρέλα μου γαμώ, με το νούμερο!).
4. Γιατί δεν έκλεισε η αστυνομία όλους τους δρόμους της Μαδρίτης στο φινάλε;
Πάνω κάτω η φάση έχει ως εξής: Όταν κάποιοι κλέβουν 50 χιλιάρικα, προσπαθείς να τους συλλάβεις χωρίς ν’ αναστενάξεις ολόκληρη την πόλη. Όταν απ’ την άλλη κλέβουν 2,5 δίσ. (έστω 900 εκατομμύρια) και κρατάνε ομήρους 11 μέρες, ΑΝΑΣΤΑΤΩΝΕΙΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΧΩΡΑ για να τους πιάσεις! Όταν η Τόκιο το ‘σκασε, της κόψανε όλους τους δρόμους. Τώρα που ξέρεις πια την κρυψώνα του προφέσορα και το σκάνε ΟΛΟΙ μαζί με τα λεφτά, τους αφήνεις; Κι εκείνοι οι άνετοι το σκάνε με σκουφιά και γυαλιά καρδούλες;; Ενώ (τουλάχιστον όσον αφορά το Ρίο και την Τόκιο) ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟ ΞΕΡΕΙ ΤΙΣ ΦΑΤΣΕΣ ΤΟΥΣ;;;
5. Πώς στην ευχή δούλεψε το κόλπο με το “1 εκατομμύριο σε κάθε όμηρο που θέλει να συνεργαστεί”;
Είναι το πιο απλό παιχνίδι λογικής που υπάρχει. Αν πω “ναι”, θα μου στείλουν 1 εκατομμύριο. Όμως αν έστω και ένας πει “όχι”, δεν θα πάει στην αστυνομία μόλις τελειώσει όλο αυτό, να της πει χαρτί και καλαμάρι ονόματα και διευθύνσεις όσων έχουν λαμβάνειν 1 εκατομμύριο απ’ αυτή τη μπίζνα; Και άρα η αστυνομία δεν θ’ αρχίσει να παρακολουθεί αυτούς τους τύπους (μαζί κι εμένα), για να τους τσιμπήσει με το που πάρουν το χρήμα; Κι απ’ αυτούς δεν θα μπορέσουν ίσως να εντοπίσουν και τους ληστές; Κακό ρίσκο! Σαν να λέμε, δίλημμα δεν υπάρχει. Η “υπόσχεση” δουλεύει, μόνο αν ΟΛΟΙ οι όμηροι που “ναι”. Δεν είπαν. Μα κοίτα να δεις, δούλεψε…
Υ.Γ. Αν έχεις άλλες ερωτήσεις, ή (ακόμα καλύτερα) απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, γράψ’ τες στα σχόλια (μπας και μάθω κι εγώ επιτέλους!).