Επαναστάτης, οραματιστής και ομορφόπαιδο ο ηγέτης της ντόπιας μυθολογίας μας, αλλά είχε ένα κακό. Πολύ μπερμπάντης μωρ’ αδερφάκι μου!

Μια χαρά γυναίκα είχε, κι όλη την ώρα το μυαλό του στις κουτσουκέλες. Κι επειδή αυτά τα πράγματα δεν είναι εύκολα όταν η γυναίκα σου δεν είναι χάπατο, τσέκαρε εδώ τι μεταμορφώσεις σκαρφίστηκε ο απαράδεκτος για να κάνει τις βρομοδουλειές του. Α, όλα κι όλα! Όταν έπαιζε έρωτας, ο Δίας ήταν… ευρηματικότατος!

Για παράδειγμα…

Ταύρος – Ευρώπη

Ένα βράδυ, η κόρη του βασιλιά Αγήνορα της Φοινίκης, η Ευρώπη, είδε στον ύπνο της δυο κυρίες να μαλλιοτραβιούνται. Η μια ήταν η Ανατολή κι η άλλη η Δύση. Και το έπαθλο του τσακωμού, η ίδια η κοπέλα. Τελικά η Δύση έκανε τόπι στο ξύλο την Ανατολή κι η Ευρώπη ξύπνησε τρομαγμένη. Όμως, την επόμενη μέρα της πέρασαν οι φοβίες, κι όταν είδε στην ακροθαλασσιά ένα λευκό κι όμορφο ταύρο, ένιωσε μια πελώρια λαχτάρα να τονε καβαλήσει. Με το που τον καβάλησε, ο ταύρος άρχισε να τρέχει, να κολυμπάει και γενικώς δεν σταμάτησε μέχρι που φτάσανε στην Κρήτη. Ε, εκεί πια πήρε την κανονική μορφή του και της λέει: “Γεια σου κούκλα, είμαι ο Δίας. Έγινα ταύρος για να μη σε τρομάξω. Ψήνεσαι να κάνουμε παρέα;“. Ψηνόταν – δεν ψηνόταν η κοπέλα, ο Δίας την έψησε! Κι ύστερα, για να της γλυκάνει το χάπι, ονόμασε κι όλη τη Δύση (του τότε γνωστού κόσμου) με τ’ όνομά της.

(Κι αν γυρίσεις ανάποδα το 2ευρω…).

Κύκνος – Λήδα

Κι άλλη πριγκίπισσα με “φιλοζωικά” αισθήματα, κι αυτή τη φορά ο σαρδανάπαλος θεός προτίμησε πουλερικό. “Ωω, μα τι ωραίος κύκνος!” αναφώνησε η Λήδα, κι όσο εκείνη του χάιδευε το λαιμό, ο Ζεύς έκανε άλλες δουλειές. Αποτέλεσμα; Έγκυος η Λήδα και μάλιστα με… αυγό! Μόνο που όταν σπάσανε το αυγό, δεν βγήκε από μέσα κυκνάκι, αλλά η Ωραία Ελένη! Που δηλαδή, κι εκείνη με τη σειρά της, καλή ομελέτα μας τα ‘κανε…

Αετός – Αίγινα

Όταν ο Δίας εγουστάρησε την Αίγινα, την κόρη του ποταμού Ασωπού, αλλά δεν ήξερε πώς να την πλησιάσει. Σκέφτηκε να της την πέσει έτσι, σκέφτηκε να τη φλερτάρει αλλιώς, τελικά λέει: “Τι στην ευχή, θεός είμαι ο,τι θέλω κάνω“, τη βλέπει λοιπόν αετός, ορμάει, τη γραπώνει, την απαγάγει και… ε, τελικά η Αίγινα βρέθηκε με μωρό κι αυτή.

Αετός – Γανυμήδης

Μετά από κάμποσα χρόνια, όταν χρειάστηκε γκαρσόνι στον Όλυμπο για να βοηθάει την κόρη του την Ήβη, η Ήρα του ‘στειλε τελεσίγραφο: “Έτσι και βρεις πάλι καμιά απ’ αυτές τις πεταχτές που σ’ αρέσουν, την έβαψες!“. Σκέφτηκε το λοιπόν ο Δίας και λέει: “Πεταχτή δεν μπορώ, όμως για πεταχτό δεν είπε τίποτα“. Οπότε πάει και βρίσκει έναν πρίγκιπα της Τροίας, τον Γανυμήδη, και δοκιμάζει ξανά τον αετό που ήταν σίγουρο κόλπο για απαγωγές. Κάπως έτσι βρέθηκε ο Γανυμήδης στον Όλυμπο να σερβίρει τους θεούς και να “περιποιείται” τον Δία λίγο παραπάνω.

 

(Χρυσή) Βροχή – Δανάη

Απ’ όλες τις παλαβομάρες που ‘κανε ο πατέρας των θεών για να ζευγαρώσει, τούτη δω είναι η πιο φαντεζί. Βλέπεις, όταν ο πατέρας της Δανάης πήρε χρησμό πως το εγγόνι του θα τον σκοτώσει, το σκέφτηκε καλά κι αποφάσισε: “Δεν πρέπει να δω εγγόνι“. Κλείδωσε λοιπόν τη Δανάη σ’ ένα μπουντρούμι μ’ ένα μικρό παράθυρο. Μασάει όμως ο Δίας από τέτοια; Την είδε που ‘ταν όμορφη, έγινε χρυσή βροχή (!), κι όσο τη Δανάη τη χτυπούσε το νερό, τόσο πιο… παράξενα ένιωθε στα μέσα της. Και τελικά βρήκε και τον μπελά της η κοπέλα, αφού έμεινε έγκυος απ’ τη βροχή. Κι άντε να πεις ανεμογκάστρι και να σε πιστέψουνε…

 

Άρτεμις – Καλλιστώ

Αν η Δανάη άκουσε γερή κατσάδα που έκατσε στη βροχή χωρίς μπουφάν, η Καλλιστώ η καψερή την πάτησε πολύ χειρότερα. Η Καλλιστώ ήταν ακόλουθος της Αρτέμιδας και άρα ορκισμένη παρθένα. Τι σκέφτηκε λοιπόν ο μπερμπάντης ο Δίας που τη γούσταρε; Μετα μορφώθηκε σε… Άρτεμη! Κι ενώ η Καλλιστώ νόμιζε ότι κάνει τα δικά της με τη θεά, ο Δίας έκανε τη δουλειά του κι έφυγε, αφήνοντάς της πεσκέσι. 9 μήνες μετά, η κοιλιά της φούσκωσε, η Άρτεμις της πήρε το παιδί και την έκανε αρκούδα. (Τελικά έγινε η Μεγάλη Άρκτος, αλλά αυτό θα το συζητήσουμε σε άλλο άρθρο…).

Σύζυγος (!) – Αλκμήνη

Απ’ όλες τις ιστορίες του σαρδανάπαλου θεού, αυτή είναι που (προσωπικά) με βγάζει πιο πολύ απ’ τα ρούχα μου! Γουστάρει που λες την Αλκμήνη ο κύριος, κι αφού περιμένει να φύγει ο άντρας της (ο Αμφιτρύωνας) για μάχη, τι κάνει; Μεταμορφώνεται σε “Αμφιτρύωνα”, γυρίζει και καλά νικητής και της ζητάει να του “απαλύνει τις πληγές”. Ε, κι αφού πέρασε μαζί της το βράδυ (που κράτησε δυο μέρες!), εξαφανίστηκε!!! Λίγη ώρα μετά, να σου ο πραγματικός Αμφιτρύωνας. Και τι να του πει η γυναίκα, και τι να καταλάβει ο φτωχός ο κερατάς εξαπατημένος. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ θράσος! Ας όψεται που έτσι γεννήθηκε ο Ηρακλής…