Από τα 70s, όταν κι εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις γειτονιές του Μπρονξ η τέχνη του χιπ χοπ, η ταχύτητα και οι ρίμες “βαδίζουν” παρέα. Μέχρι και σήμερα δηλαδή, 50 χρόνια μετά, η πλειοψηφία των ακροατών, ναι μεν ξέρει/πιάνει/προλαβαίνει κάποιους στίχους, αλλά όταν υπάρχει “τροχάδην” στις λέξεις απ’ τους ράπερ, τότε είναι λογικό να χάνεται λίγο ο μπούσουλας και θέλεις δε θέλεις να υποκύπτεις σε αρκετά σαρδάμ, φίλε ακροατή…
Oι σύγχρονοι “υπεράνθρωποι” του εξωτερικού τώρα, βλέπε παραδείγματα τύπου ‘Έμινεμ’, ‘Κέντρικ Λαμάρ’ κλπ, έχουν υμνηθεί ουκ ολίγες φορές από ξένα σάιτ για τις υπερβολικά γρήγορες ρίμες τους. Άπειρο Ρισπέκτ. Προχωράμε. Ήξερες όμως, ότι και στην Ελλάδα βγάζουμε κι εμείς “υπεράνθρωπους”, που όταν πιάνουν μικρόφωνο δεν σ’ αφήνουν να ανασάνεις και δεν τους προλαβαίνεις ούτε με Ι.Χ;
Εμείς βρήμαμε 10+1 κομμάτια απ’ το ελληνικό χιπ χοπ για να σου αποδείξουμε ότι παράγουμε κι εμείς γρήγορα flows. Όχι μόνο οι Αμερικανοί…
Anser – Παρανάλωμα
Αν ο Anser αύριο το πρωί μεταμορφωνόταν σε δρομέα θα “γλένταγε” κάθε Γιουσέιν Μπολτ εκεί έξω, ενώ αν έπαιρνε τη μορφή αυτοκινήτου, καμία Bugatti δεν θα ‘χε ελπίδα απέναντί του. 11 συλλαβές το δευτερόλεπτο έβγαλε ο άνθρωπος. Το διανοείσαι μωρέ; Μόνο ο τεράστιος Eminem έχει καταφέρει κάτι παρόμοιο στο ‘Rap God‘ με 10,4. Τρέχουμε και δεν σε προλαβαίνουμε ρε Anser, λέμε…
Ταφ Λάθος – Η χρονιά του δράκου
Μπορεί ο Πάνος σαν χαρακτήρας να φαίνεται χαμηλών τόνων και ήρεμος (και να είναι!), αλλά πριν λίγες μέρες ταξίδεψε μέχρι την Ιαπωνία για να ηχογραφήσει την “χρονιά του δράκου” και να μας δείξει ότι αν θέλει μπορεί να μας “πνίξει” μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα. Αυτά είναι skills ρε γατάκια!
Iratus – Στην τρύπα σας
Επειδή παλιότερα είχε τύχει να το ακούσω και λάιβ το συγκεκριμένο κομμάτι, μπορώ να σου πω με βεβαιότητα ότι ο Iratus έχει απ’ τα μεγαλύτερα πνευμόνια (αν όχι τα μεγαλύτερα) που παίζουν στο χώρο! 70(+) λέξεις μέσα σε 12 δευτερόλεπτα δεν τις λες και λίγες, διάολε…
TXC – H γεύση του μένους
Θα ‘ταν ιεροσυλία να μιλάμε για sprint και να μην βάζαμε μέσα τους πρωτεργάτες του γρήγορου στίχου στην Ελλάδα. Τους “θρυλικούς” TXC. Τα χρόνια περνάνε, η δισκάρα ‘Η γεύση του μένους’ κοντεύει να κλείσει εικοσαετία, κι εμείς ακόμα ζοριζόμαστε στο να το μάθουμε απ’ έξω και να “πιάσουμε ρυθμούς που δεν πιάνει ο κοινός νους.“.
FF.C – Ριμοθέτηση ’98
Και αφού το ρίξαμε στις γαμημένες ολντ σκουλιές, πάμε με δάκρυα στα μάτια να νοσταλγήσουμε και τους FF.C, και μέσα απ’ την ‘Ριμοθέτηση ’98’ να ξαναβάλουμε το μυαλό μας να τρέξει με περισσότερες στροφές. Μας λείπετε ρεεεεεεεεεεεεεε.
Βήτα Πεις – Το Αθάνατο
Για να λέμε τα πράγματα όπως έχουν. Στην Ελλάδα τα συγκροτήματα που μπορούν να ανταγωνιστούν την μουσική ποικιλία/κουλτούρα των Βήτα Πεις είναι ελάχιστα. Μιλάμε, ουσιαστικά, για το συγκρότημα που καταλαβαίνει ανά πάσα στιγμή ‘τα θέλω σου‘ και ξέρει καλά πώς να σε στηρίξει όταν σε πιάνουν οι “μαύρες” σου. Α, και που ‘σαι; Οι τύποι είναι μάστερ και στην ταχύτητα, μην το ξεχνάς αυτό.
Ψυχόδραμα 07- Η ψυχή των ψυχό
Ή πιο απλά, όταν η ποίηση και η ψυχεδέλεια συναντάει τον γρήγορο στίχο…
Λόγος Απειλή – Κακά τα ψέματα/Κομμένη η πλάκα
Στο 2.10 εισπνέει-εκπνέει ο ‘Λόγος Απειλή’ και μέχρι το 2.54 δεν ξαναπαίρνει ανάσα και δεν σταματάει να “φτύνει” ρίμες. Τι μπαλάρα μας έπαιξες ρε ‘Σπο’ με θέα την ιστορική Ροτόντα;
Flowjob – Εν δράση
Έχουμε ξανά χώσιμο του Anser, αλλά αυτή τη φορά με τους ‘Flowjob’ σ’ ένα κομμάτι που δεν σου δίνει και πολλά περιθώρια για να δραπετεύσεις από τον ειρμό του. Απλά δυναμώνεις ηχεία και ξεκινάς να ραπάρεις μαζί τους. Και άμα βγάλεις έστω τα μισά, τι να σου πω, τράβα να γίνεις ράπερ ρε συ…
ΖΝ – Αλαντίν
Την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου σου ‘χα πει ότι έρωτας είναι το πρώτο κουπλέ απ’ το Αλαντίν, αλλά μάλλον δεν μου ‘δωσες και πολλή σημασία απ’ ό,τι είδα. Πόσα καμπανάκια ντιν-ντιν-αλαντίν πρέπει να σου χτυπήσω για να καταλάβεις, ότι αυτό το κουπλέ είναι η καψούρα του χιπ χοπ κι ας μην μιλάει για αγάπες και λουλούδια;
Bonus: Χατζηφραγκέτα – Για λόγους ταξικούς
Για ευνόητους και ταξικούς λόγους.