Ένα απ’ τα βασικά επιχειρήματα των επιπεδιστών (των ανθρώπων δηλαδή που ΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ υποστηρίζουν πως η γη είναι επίπεδη!) είναι ο ορίζοντας. Η ευθεία αντανάκλαση του ήλιου μα πάνω απ’ όλα η αδυναμία σου να δεις την καμπυλότητα της γης, όσο ψηλά κι ανέβεις, όσο μακριά κι αν κοιτάξεις. Ο ορίζοντας είναι… οριζόντιος! Οπότε, μήπως η γη δεν είναι σφαίρα τελικά; Μήπως είμαστε όλοι πρόβατα που πιστεύουν σ’ ένα καλοστημένο ψέμα;

Ο Τζεφ λοιπόν, ένας 36χρονος μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, δεν αισθανόταν καθόλου πρόβατο. Γι’ αυτό το λόγο, έκανε ένα πολύ απλό πείραμα κι ΑΠΕΔΕΙΞΕ πως η γη μπορεί να έχει εξαιρετικά οριζόντιο (!) ορίζοντα και παρόλα αυτά να είναι μια χαρά σφαίρα.

Τι χρειάστηκε ο Τζεφ; Μια μπάλα του μπάσκετ, μπόλικο φως, μια καλή φωτογραφική μηχανή σε τρίποδο, με αρκετούς μεγεθυντικούς φακούς και ένα διακόπτη με καλώδιο για να μπορεί να τραβάει σταθερές φωτογραφίες, χωρίς το χέρι του να κουνάει τη μηχανή.

Πάμε τώρα στο πείραμα. Ο Τζεφ εστίασε όσο γινόταν με τον κλασικό φακό του πάνω στη μπάλα. Στη συνέχεια έστησε την κάμερα τοποθέτησε τη μπάλα και την κάμερα με τέτοιο τρόπο, ώστε να “πιάνει” ο φακός τον “ορίζοντα” της μπάλας. Έπειτα πρόσθεσε τους έξτρα φακούς του και τους προσάρμοσε σε όσο μεγαλύτερο ζουμ γινόταν, κρατώντας το “focus” της μηχανής πάνω στον ορίζοντα. Περίμενε όσο χρειαζόταν μέχρι να σταματήσουν να κινούνται, τόσο η μηχανή όσο και η μπάλα, και τράβηξε τις φωτογραφίες του. 

Θες να δεις τι έπιασε τελικά ο φακός του; Ιδού!

Ένας εξαίρετος ορίζοντας σε μια αποδεδειγμένα στρόγγυλη μπάλα! Και μάλιστα, με ζουμ που μπορεί να ήταν δυνατό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν κατάφερε να προσφέρει την οπτική του ανθρώπινου ματιού (ακόμη και πάνω σ’ ένα ψηλό βουνό) σε σχέση με την τεράστια σφαίρα της γης.

Οπότε, φίλοι επιπεδιστές, ψάξτε άλλο παραμύθι. Το θέμα του ορίζοντα το τερματίσαμε. Next!