Η Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου, αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, αφού σε μικροτερή ηλικία είχε παρακολούθησει μαθήματα χορού στο Royal Academy of Dance. Βάση της αποτελεί η Αθήνα και το Βερολίνο ενώ ταυτόχρονα είναι μέλος του AMOQA (Athens Museum of Queer Arts). Η έμπνευση της αναπαράγεται μέσα στα παραμύθια, τη φεμινιστική λογοτεχνία επιστημονικής φαντασίας, στις υποκουλτούρες όπως τα Furries, ενώ κάτι παραπάνω από εμφανές είναι οι αναφορές της στον κόσμο της βιολογίας.

Προσπαθώ να αλλάζω τα παραμύθια όπως τα παιδιά όταν παίζουν που καταστρέφουν τις ήδη υπάρχουσες ιστορίες και δημιουργούνε άλλες, υβριδικές, πολλές φορές αναπάντεχες και μη κανονιστικές. Οι δράσεις μου εστιάζουν στην αναζήτηση μιας σεξουαλικότητας η οποία προέρχεται μέσα από την διαδικασία του παιχνιδιού, της περιέργειας και της ανακάλυψης”.

Η ιδιαίτερη καλλιτέχνιδα, πρόσφατα συμμετείχε στην 6η Μπιενάλε της Θεσσαλονίκης, στο Sound Acts festival της Αθήνας, στο Witch Rave festival του Βερολίνου και τον Ιούνιο του 2018 θα συμμετέχει στην 10η Μπιενάλε του Βερολίνου σε συνεργασία με την Fabiana Faleiros.

Ο Atopos CVC, την προσκάλεσε να σχεδιάσει μια όχι και τόσο συνηθισμένη βιβλιοθήκη, έναν ξενώνα γεμάτο χνούδι για τη σχέση ανθρώπων και γραμμάτων. Στο νεοκλασικό κτίριο που βρίσκεται επί της οδού Σαλαμίνος 72, θα φιλοξενεί για έναν χρόνο το #TextMe_FluffyLibrary, ένα έργο που ενσωματώνει περισσότερα από 2.500 βιβλία τέχνης και οπτικής κουλτούρας.

“Μου αρέσει να παίζω με τα όρια του επιτρεπτού και του κανονικού σε έναν ενήλικο κόσμο γεμάτο ενοχή και ντροπή γύρω από το σώμα και την σεξουαλικότητα”.

Το #TextMe_FluffyLibrary, η μεγάλη λούτρινη αγκαλιά προσπαθεί να δημιουργήσει έναν πρωτότυπο και ατοπικό χώρο ανάγνωσης και παιχνιδιού για μικρούς και μεγάλους. Το έργο είναι υβριδικό και συνδυάζει πολλές λειτουργίες. Δημιουργεί μια πολυ-αισθητηριακή εικαστική εμπειρία ενώ ταυτόχρονα προωθεί την ανάγνωση καθώς λειτουργεί και ως ανοιχτή βιβλιοθήκη.

Η Αντιγόνη, μοιάζει να έχει φτιάξει τον τέλειο χώρο για την ένωση μικρών και μεγάλων που μέσα από στολές και αυθόρμητες περφόρμανς, ξεκλειδώνει ένας απενοχοποιημένος κόσμος.

Με λίγα λόγια, μην τη χάσεις…

*Πληροφορίες

ΑΤΟPOS Contemporary Visual Culture
Σαλαμίνος 72, Μεταξουργείο, Αθήνα
Ημέρες & ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, 12:00 – 18:00 & για επιλεγμένα Σαββατοκύριακα
Διάρκεια έκθεσης: 23 Απριλίου 2018 – 23 Απριλίου 2019
Είσοδος ελεύθερη