“Στον επόμενο τόνο η ώρα θα είναι…”
Κάποια στιγμή το 1960, όταν η εκφωνήτρια Καλλιόπη Παΐσιου, επιλέγεται από τον ΟΤΕ να εκφωνήσει ένα ηχογραφημένο μήνυμα που θα παίζει ασταμάτητα για περίπου 40 χρόνια. Μια τετράγωνη μεταλλική συσκευή, ένα ρολόι, ένας μεταλλικός κύλινδρος και η φωνή της γίνετε το 141. Ναι αυτό, που αν έχεις γεννηθεί πριν το 1990, έπαιρνες για να μάθεις την ώρα!
Η Καλλιόπη Παΐσιου κατάκοιτη μετά από εγκεφαλικό, δολοφονήθηκε από τον 90χρονο σύζυγό της, ο οποίος στη συνέχεια αυτοκτόνησε. “Πράξη αγάπης” από τον Τάκη Παΐσιο, ο οποίος αναφέρει στο σημείωμα του ότι σε αυτήν του την απόφαση τον οδήγησε “η απελπισία, η θλίψη και η αγάπη για τη γυναίκα μου”.
Αυτή, είναι μόνο μία από τις ιστορίες που μάθαμε στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ. Οι υπόλοιπες, λιγότερο τραγικές, ξεκινούν από τις Φρυκτωρίες… και άσε με να σου εξηγήσω, τι ακριβώς εννοώ:
…και φτάνουν μέχρι την πρώτη φορά που η Ελλάδα έμαθε τι πάει να πει τηλεόραση…Θενκ γκαντ!
Η μικρή μας περιήγηση ξεκίνησε από τον εκθεσιακό χώρο της προηλεκτρικής περιόδου, όπου παρουσιάζονται εφευρέσεις αρχαίων Ελλήνων με βασικά μέσα τον ήχο, τη φωτιά αλλά και το νερό.
Ο Υδραυλικός τηλέγραφος του Αινεία.
Αυτή σου λέει η βρύση χρησιμοποιούνταν από τα φαντάρια π.X., για να μεταφέρει μηνύματα από την Πεντέλη στον Υμηττό. Μηνύματα λίγο πιο σοβαρά από το “μαν, μου τελείωσαν τα φιλτράκια”, όπως “Eπίθεση”, “Oπισθοχώρηση” και “Έφτάσαν οι πέρσες στο αστεροσοκοπείο”.
Και εγένετο ηλεκτρισμός…
Η συνέχεια της ιστορίας έχει ακόμη πολλά και διάφορα. Μεγάλους εφευρέτες, τηλεγραφήματα, τηλεφωνικούς θαλάμους και τον Σάμιουελ Μορς να εξηγεί με ΑR, τι είναι αυτές η παυλο-τελείες που μας τα πρήζουν οι αμερικάνοι σε κάθε ταινία, όταν εξωγήινοι πάνε να καταστρέψουν τον πλανήτη
Η “νεκρανάσταση” του Μορς, είναι ένα από υπέροχα γκατζετάκια που ενισχύουν τη διαδραστικότητα του κοινού με τα εκθέματα και τις συλλογές του Μουσείου. Virtual Reality τεχνολογίες, ηχητικά ντοκουμέντα και σύγχρονες TV Οθόνες μετατρέπουν την ξενάγηση σε digital εμπειρία.
Στον 2ο όροφο του Μουσείου, παρουσιάζεται η ιστορία της τηλεφωνίας από τη χειροκίνητη κλήση, τα κέρματα και τις αγαπημένες τηλεκάρτες, μέχρι την κινητή τηλεφωνία και τα Instagram stories (not).