Η Marina Amaral, είναι ψηφιακή καλλιτέχνης. Εάν μπερδεύεσαι για το τι μπορεί να σημαίνει αυτό, θα σου φέρουμε ένα παράδειγμα της δουλειά της που κάπως μας παρασυγκίνησε. Τι ακριβώς έκανε; Έβαλε χρώμα σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες μιας φρικτής περιόδου, που αποθανατίζει ένα 14χρονο παιδί, κρατούμενο στο Άουσβιτς. Το τραγικό παρελθόν της Czeslawa Kwoka, ανέστησε μια εποχή-μάθημα για τη μελλοντική ιστορία του κόσμου.
“Ήταν πολύ δύσκολο να κοιτάξουμε το πρόσωπό της για τόσες πολλές μέρες γνωρίζοντας τι συνέβη. Ήθελα να δώσω στην Czeslawa την ευκαιρία να πει την ιστορία της, η οποία είναι η ιστορία τόσων άλλων θυμάτων”.
Η γεμάτη ανησυχίες καλλιτέχνης συμπλήρωσε:
“Είναι πολύ πιο εύκολο να συνδεθούμε με αυτούς τους ανθρώπους όταν τους δούμε με χρώμα. Καταλαβαίνουμε καλύτερα τι πέρασαν μαζί με εκατομμύρια άλλους ανθρώπους όταν μπορούμε να δούμε τους μώλωπες, την περικοπή στα χείλη καθώς και το κόκκινο αίμα στο πρόσωπό της. Το Ολοκαύτωμα δεν ξεκίνησε με τις μαζικές δολοφονίες. Ξεκίνησε με τη ρητορική του μίσους.”.
Αρχικά, οι εικόνες ελήφθησαν από τον Wilhelm Brasse, γνωστός ως ο “διάσημος φωτογράφος του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς”, ο οποίος ήταν επίσης φυλακισμένος εκεί κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.
Η Czesława, ήταν ένα από τα “περίπου 230.000 παιδιά και νέους ηλικίας κάτω των δεκαοκτώ” μεταξύ των 1.300.000 ανθρώπων που εκτοπίστηκαν στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου από το 1940 έως το 1945. Εκείνη μεταφέρθηκε στο Άουσβιτς, στις 13 Δεκεμβρίου 1942. Στις 12 Μαρτίου 1943, ο Czeslawa Kwoka πέθανε σε ηλικία 14 ετών. Οι συνθήκες του θανάτου της δεν καταγράφηκαν…
Πιο κάτω μπορείς να δεις φωτογραφίες που “ανασταίνονται” στο χρώμα από το Άουσβιτς και όχι μόνο…