Θα το πήρε πιθανότατα κάπου το μάτι σου, «παίζει» αρκετά τελευταία ως είδηση. Το Bluesky είναι το φρέσκο εκείνο μέσο κοινωνικής δικτύωσης που φιλοδοξεί να γίνει το «νέο Twitter (ή Χ, αν προτιμάς)». Ολοένα και περισσότεροι χρήστες αποκτούν λογαριασμό, ειδικά μετά τις αμερικανικές εκλογές – διόλου τυχαία. Από 9 εκατομμύρια users που ήταν τον Σεπτέμβριο, τώρα είναι κοντά στους 20 και η άνοδος είναι συνεχής.
Το Bluesky, που δημιούργησε ο πρώην επικεφαλής του Twitter Τζακ Ντόρσεϊ και αυτό από μόνο του δείχνει πόσο σοβαρή προσπάθεια είναι, μας συστήνεται ως «ένα κοινωνικό μέσο όπως θα έπρεπε να είναι». Επειδή δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να επεξεργαστούν τον αλγόριθμο που ελέγχει το περιεχόμενο που βλέπουν στην πλατφόρμα. Γλιτώνοντας έτσι από την τοξικότητα που κυριαρχεί πια στο Χ.
Ναι. Το Bluesky είναι ό,τι πιο Twitter υπάρχει ως εναλλακτική του… Twitter – και το λέμε επίτηδες έτσι και όχι Χ, καθώς η μεγαλύτερη αλλαγή ήρθε ακριβώς μετά τον ερχομό του Μασκ. To Threads έχει παρόμοια λογική θεωρητικά μεν, όμως στην πράξη είναι αρκετά διαφορετικό, ως και αδιάφορο. Το Bluesky δείχνει πως μπορεί να αποτελέσει στο κοντινό μέλλον τη δύναμη που θα ανατρέψει τις διαμορφωθείσες ισορροπίες. Κι αν θες και με επιχειρήματα το γιατί να το στηρίξεις, ιδού.
Ξεφορτώσου το Χ για το Bluesky αν νιώθεις έτσι και εσύ
Βαρέθηκες τον Έλον Μασκ
ΟΚ, δικό του είναι το μαγαζί, αυτός έχει τα κλειδιά, το κάνει ό,τι θέλει. Άλλα κάπου μπάστα με τις εμμονές και τις ιδεοληψίες του πλουσιότερου ανθρώπου στον πλανήτη και υπερυπουργού της επερχόμενης κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.
Προκειμένου να βγει ο εκλεκτός (της καρδιάς και των συμφερόντων) του στον Λευκό Οίκο έκανε τη μία ανάρτηση μετά την άλλη την οποία ο αλγόριθμος έβγαζε ψηλά ψηλά στους τοίχους όλων των χρηστών του κόσμου. Επέβαλε τη δική του ατζέντα, όρισε το παιχνίδι με τους όρους του. Δεν μπορεί να είσαι ΟΚ με τέτοια μονόπλευρη και παντελώς συμφεροντολογική προσέγγιση.
Δεν αντέχεις άλλο την τοξικότητα
Θέλει γερό στομάχι και γαϊδουρινή υπομονή για να αντέξεις το τοξικό περιβάλλον που έχει κυριαρχήσει σε μεγάλο βαθμό στο Χ. Το hate speech δίνει και παίρνει ειδικά καθώς η πλειονότητα των λογαριασμών είναι με ψευδώνυμα και ο κόσμος παρεξηγεί αυτήν την ελευθερία με την ασυδοσία. Ακόμα και για… μακαρόνια με κιμά να γράψεις, όλο και κάποιος μπορεί να βρεθεί να σου ευχηθεί «ψόφο» και άλλα τέτοια «χαριτωμένα» επειδή για παράδειγμα θα προτιμάει μακαρόνια με σάλτσα ή απλά επειδή… μπορεί.
Πιο δεξιά από ακροδεξιά
Το μέσο έχει γεμίσει ακροδεξιά στοιχεία που ενισχύουν αυτήν την ιδεολογία και την ατζέντα της. Διαμορφώνουν την κοινή γνώμη, τρομοκρατώντας την και αποπροσανατολίζοντάς την. Χυδαιότητα και fake news κυριαρχούν, σαν δηλητηριώδης κισσός που καταστρέφει οτιδήποτε όμορφο. Έρχονται και τα «μποτς», που έχουν αυξηθεί κατακόρυφα εσχάτως, να το κάνουν ακόμα πιο ψεύτικο, ακόμα πιο προβληματικό ως λειτουργία.
Ο αλγόριθμος σου έχει σπάσει τα νεύρα
Βλέπεις post που δεν σε ενδιαφέρουν ή σου ανεβάζουν το αίμα στο κεφάλι. Είχες μέχρι πρότινος τη δυνατότητα του «μπλοκ» για να ηρεμεί το κεφάλι σου και να ξεφορτώνεσαι τον κάθε «ψεκασμένο» εκεί έξω, αλλά πλέον ο Μασκ επανάφερε τη δυνατότητα να βλέπουν τι έγραψες κι ας τους έχεις εσύ αποκλείσει. Είχες τη λύση, να σου ξανά πρόβλημα.
Η θεματολογία έχει ξεπέσει άσχημα
Κάποτε το Twitter ήταν ένας χώρος που γεννούσε γόνιμες συζητήσεις, διαλόγους. Μάθαινες πράγματα και ειδήσεις, άνοιγε το μυαλό σου σε νέους ορίζοντες. Τώρα αυτό έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό. Είναι μια μάχη του «ποιος την έχει μεγαλύτερη». Την απήχηση.
Τα πάντα στο βωμό των likes και των retweets. Όσο πιο κακός γίνεις, τόσο πιο πολύ θα αρέσεις. Το τι εκστρατείες «δολοφονίες χαρακτήρα» έχουν γίνει, χωρίς στοιχεία αλλά μόνο με «αποψάρες», είναι εξίσου τρομακτικό όσο και ανησυχητικό.
Έχασε τη γοητεία του
Όταν ξεκίνησε το Twitter, με τον περιορισμό που είχε στους χαρακτήρες που μπορούσες να γράψεις, έδινε το κατάλληλο πλαίσιο για να λάμψουν αρετές όπως η δημιουργικότητα, η εξυπνάδα, η ατάκα. Τώρα γέμισε «σεντόνια» που όμως ελάχιστα σοφότερους μας κάνουν. Ουκ εν τω πολλώ το ευ.
Δεν θες άλλο να του δίνεις μεγαλύτερη αξία από αυτή που του πρέπει
Γιατί βαρέθηκες να διαβάζεις άρθρα του στιλ «γλέντι στο Twitter για το τάδε» ή «πώς σχολίασε το Twitter το δείνα». Από πότε απέκτησε τόσο δύναμη μια μικρή κοινότητα ανθρώπων ώστε να είναι influencers της κοινής γνώμης; Είναι ίσως το Νο1 παραπλανητικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης ανάμεσα στο τι ισχύει στο real life και στην ψηφιακή πραγματικότητα.
Γιατί θες να δώσεις ευκαιρία σε κάτι νέο
Μια ανανέωση, μια αλλαγή παραστάσεων είναι συχνά καλή ιδέα. Το Χ ό,τι ήταν να δώσει, το έδωσε. Έχει πάρει το στραβό το δρόμο; Ας πούμε πως έχει πάρει ένα δρόμο δίχως γυρισμό.
Το Bluesky είναι κάτι φρέσκο που μπορούμε να το διαμορφώσουμε εξ αρχής με τους σωστούς όρους, που θα προάγουν τη γόνιμη επικοινωνία, το διάλογο, την εκπαίδευση, το χιούμορ. Είναι πάντα ελκυστικό να βοηθάς κάτι όταν σχηματίζεται, να συνεισφέρεις σε κάτι που μελλοντικά μπορεί να σε κάνει να νιώθεις πολύ ΟΚ που είσαι μέλος του.