Ήρθε η άνοιξη, καλοκαίρι στο βάθος, είναι η εποχή που όλοι ξεκινάνε δίαιτα. Πώς θα βγούμε παραλία, με το σωσίβιο; Έτσι είναι, όμως, η δίαιτα θέλει προσοχή και ρέγουλα, αλλιώς έρχονται ζόρια.
Δεν τα λέμε απ’ το κεφάλι μας. Μιλάει η επιστήμη κι εμείς την παίρνουμε στα σοβαρά. Χλαπακιάζαμε όλο το χειμώνα, δεν γίνεται τώρα να το ράψουμε κι όλα να πάνε καλά. Γιατί, οι απότομες δίαιτες και τα μαρούλια, σ’ έναν οργανισμό που ήξερε να τρώει μόνο μπέργκερ, δες εδώ τι μπορούν να προκαλέσουν…
1. Ραγάδες.
Η διαιτολόγος Malina Linkas Malkani, υποστηρίζει πως αυτό συμβαίνει γιατί όταν χάνεις απότομα βάρος, το σώμα σου σοκάρεται και δεν μπορεί να ακολουθήσει. Σοκ και δέος!
2. Σου κόβεται η περίοδος.
Σύμφωνα με την ειδικό, Caroline Apovian, αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός σου αντιλαμβάνεται τη δίαιτα ως ορμονική λιμοκτονία. Μην τρομάζεις τον οργανισμό σου ωρέ, κρίμα είναι.
3. Κρυώνεις.
“Το σώμα σου προσπαθεί να αποθηκεύσει την ενέργεια που δεν παίρνει πια απ’ το φαγητό, κι έτσι δεν του μένει αρκετή ενέργεια για να σε κρατήσει ζεστό” λέει η Apovian.
4. Δεν μπορείς να κοιμηθείς.
Όταν δεν καταναλώνεις αρκετές θερμίδες, η ορμονική σου ισορροπία διαταράσσεται, ο οργανισμός δεν χαλαρώνει αλλά μένει δραστήριος για να ψάξει φαγητό. Σύμφωνα πάντα με την Apovian…
5. Αλλάζουν οι προτιμήσεις σου στο φαγητό.
Αυτό ίσως δεν είναι απαραίτητα κακό, όμως τις περισσότερες φορές οι προτιμήσεις σου δεν αλλάζουν προς το υγιεινότερο. Κατά τη διάρκεια μιας ζόρικης δίαιτας, είναι πολύ πιθανό ν’ αρχίσεις να “ζητάς” junk food που ούτε καν σου άρεσε πριν την αρχίσεις!
6. Μπορεί και να… παχύνεις!
Κι όμως, καθώς αλλάζεις τις διατροφικές σου συνήθειες και γυμνάζεσαι, είναι πιθανό να αλλάξεις μεταβολικό επίπεδο. Κι αυτό θα σε κάνει για κάποιο καιρό να κερδίσεις ξανά βάρος. Αν συνεχίσεις τη δίαιτα και τη γυμναστική όλα θα στρώσουν, όμως ύστερα δεν θα μπορείς να ξαναγυρίσεις πίσω στις “φυσιολογικές” συνήθειές σου στο φαγητό. Όλα αυτά, σύμφωνα πάντα με την Malina Linkas Malkani.
7. Μπορεί να χαλάσει η σχέση σου.
Πέρα απ’ την πιθανότητα να σε θέλει με κιλά το έτερόν σου ήμισυ (και μπράβο του!), είναι πολύ δύσκολο να ζεις σε μια σκληρή δίαιτα την ώρα που ο άνθρωπός σου κατεβάζει δίπλα σου ένα σκασμό φαΐ. Οπότε; Ή αρχίζει κι εκείνος να “φροντίζει τη διατροφή του”, ή… Αρχίζουνε τα όργανα! Έτσι λέει η θεραπεύτρια Judith S. Beck.
8. Μπορεί να πάθεις κατάθληψη.
Μια δίαιτα μπορεί να σου φέρει πολύ μεγάλη αυτοπεποίθηση, ειδικά όταν αρχίσεις να βλέπεις αποτελέσματα. Όμως υπάρχει ο κίνδυνος, η ανισορροπία που προκαλείται στον οργανισμό σου να προκαλέσει μελαγχολία, μέχρι και κατάθλιψη (φυσικά κι η νευρική ανορεξία είναι πάντα κίνδυνος, σε πολύ ακραίες περιπτώσεις). Δεν είμαστε για τέτοια! Με προσοχή και με καλή διάθεση, παιδιά. Για πάρτη μας!