Οι περισσότεροι άνθρωποι αγαπούν τα σκυλιά. Είτε είναι τα δικά τους, του γείτονα ή κάποιου ξένου στον δρόμο. Το πρώτο πράγμα που ίσως κάνεις και εσύ όταν δεις έναν σκυλάκο είναι να απλώσεις το χέρι, για μια πρώτη επαφή. Στη συνέχεια, ξεκινάνε τα χάδια και τα παιχνίδια.

Όμως, κάθε χάδι και παιχνίδι, καταλήγει σε ένα ατελείωτο γλύψιμο. Οι σκύλοι φίλε γουστάρουν να γλύφουν ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Αυτό όπως είναι λογικό δημιουργεί χιλιάδες ερωτηματικά στην ανθρωπότητα…

Η Victoria Stilwell, ειδική σε θέματα συμπεριφοράς σκύλων (μόνο στο εξωτερικό αυτά τα επαγγέλματα), εξηγεί αυτό το περίεργο συνήθειο που έχουν οι αγαπημένοι μας τετράποδοι φίλοι.

Όπως οι άνθρωποι γυμναζόμαστε με το σώμα μας να παράγει ορμόνες που μας χαλαρώνουν, έτσι και τα σκυλιά γλύφουν! Ναι όπως το διάβασες. Γλύφουν για να χαλαρώσουν, μιας και με αυτόν τον τρόπο παράγονται ενδορφίνες στο σώμα τους.

Φυσικά, εκτός από χαλάρωμα ο πιο πιστός φίλος του ανθρώπου χρησιμοποιεί τη γλώσσα του, για να γευτεί καλύτερα τις μυρωδιές του αέρα. Γουααααατ; Όταν δεις τον σκύλο σου να γλύφεται όταν “καρφώνει” φαγητό, πρέπει να ξέρεις ότι με αυτόν τον τρόπο γεύεται τη μυρωδιά του φαγητού του. 

Επίσης, όταν ένας σκύλος σου γλύφει τα χέρια, σου δείχνει με αυτό τον τρόπο την αγάπη του. Είναι μία ένδειξη φροντίδας. Ενώ, όταν τον βλέπεις να γλύφει τις πατούσες του ή τα πιο πριβέ σημεία του, τότε το πιο πιθανό είναι να κάνει έναν μίνι καθαρισμό, μετά τη βόλτα του. Αν πάλι επιμένει πολύ να γλύφεται, τότε υπάρχει περίπτωση να έχει κάποια μόλυνση ή κάτι να τον πονάει, οπότε πρέπει να κάνεις κάτι εσύ. 

Ακόμα ένα σημείο που λατρεύουν να γλύφουν οι σκύλοι είναι τα πόδια μας. Τους αρέσει η μυρωδιά και η ιδρωτίλα που μπορεί να έχουν. Φήμες λένε ότι ο ιδρώτας των ποδιών είναι πιο γευστικός από το νερό που πίνουν από το μπολάκι τους. ΩΝΑΣΟΥ… 

Τέλος, όταν δύο σκύλοι γλύφονται μεταξύ τους, σημαίνει ότι ζουζουνίζουν και αποδέχονται ο ένας τον άλλον. Δες το όπως μία χειραψία.