Ελλάδα και Ιρλανδία. Η μία στον Βορρά η άλλη στον Νότο. Δύο χώρες τόσο μακριά όμως ταυτόχρονα τόσο κοντά. Όπως εμείς ψάχνουμε αφορμή για να φάμε, έτσι κι οι Ιρλανδοί ψάχνουν αφορμή για να πιούνε. 

Τσικνοπέμπτη, Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Καθαρά Δευτέρα, Πάσχα, γενέθλια, αποφοίτηση, ονομαστική εορτή, ακόμα και μια απλή Κυριακή είναι η καλύτερη αφορμή για να στηθεί ένα επικό τσιμπούσι, που θα χορτάσει το μάτι μας και θα υπερ-φουσκώσει την κοιλιά μας. Οι Ιρλανδοί μπορεί να μην το έχουν και πολύ με το φαΐ όπως εμείς, όμως το ποτό είναι μέσα στην κουλτούρα τους. Αφορμές υπάρχουν πολλές για τους “Έλληνες του Βορρά” όπως μου είχε χαρακτηρίσει τους Ιρλανδούς, ένας φίλος που μένει μόνιμα εκεί.

Όσοι από μας δεν έχουμε καταφέρει να πάμε, έχουμε μάθει την Ιρλανδία μέσα από τις ταινίες, τις σειρές, τα βιβλία, την επική μουσική και το ιρλανδέζικο ουίσκι Tullamore D.E.W. Όπως και με τους Έλληνες, έτσι και με τους Ιρλανδούς, όποια πέτρα κι αν σηκώσεις θα τους βρεις από κάτω. Είναι παντού! Αυτό βοήθησε πολύ στη διάδοση της κουλτούρας και του πολιτισμού της Ιρλανδίας, και φυσικά κάπως έτσι έγινε γνωστό σε όλους και φυσικά και στη χώρα μας το ιρλανδικό ουίσκι Tullamore D.E.W.

Επίσης στις 17 Μαρτίου, είναι η επέτειος του θανάτου – κατά την παράδοση – του Αγίου Πατρικίου (περ. 385–461 μ.Χ. ). Η St Patricks Day η λεγόμενη, και όπου υπάρχει ιρλανδικό στοιχείο, η μέρα γιορτάζεται με παρελάσεις, φεστιβάλ, εκδηλώσεις και φυσικά όσοι συμμετέχουν είναι ντυμένοι στα πράσινα.

*Fun Fact: To πράσινο χρώμα έγινε το εθνικό χρώμα της Ιρλανδίας μετά την ιρλανδική επανάσταση το 1798. Πριν, μπορείς να μαντέψεις ποιο ήταν; Χμ… Το ΜΠΛΕ! Τυχαίο; (Το πράσινο έλεγαν ότι έφερνε κακοτυχία).

Μπεστ τάιμ έβερ, λέμε. Τουλάχιστον έτσι φαίνεται και μάλλον έτσι θα είναι. Στην Ελλάδα στις 17 Μαρτίου έχουμε πολλές ιρλανδικές παμπ και γιατί να μην το γιορτάσουμε κι εμείς παρέα; Το ιρλανδικό ουίσκι Tullamore D.E.W, διοργανώνει 4ήμερο γλέντι (από 14 μέχρι 17 Μαρτίου) σε μαγαζιά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης με ειδικές τιμές στο ποτό και πολλά συλλεκτικά δώρα.

Το τριφύλλι, που είναι το σύμβολο της Ιρλανδίας, θα μας ακολουθεί σε ό,τι και να κάνουμε εκείνες τις μέρες.

*Fun Fact: Το τριφύλλι είναι το εθνικό σύμβολο της Ιρλανδίας επειδή ο  Άγιος Πατρίκιος το χρησιμοποιούσε για να εξηγήσει την Αγία Τριάδα στους παγανιστές χωρικούς.

Αφού μιλάμε για τριφύλλι και τριάδα, εδώ θα σου πω ότι και το Tullamore D.E.W βασίζεται σε μία δική του τριάδα η οποία δημοιουργεί το “The Beauty of Blend”.

  1. Αποτελεί το μοναδικό μίγμα τριών τύπων Irish whiskey, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ουίσκι ξεχωριστής και ήπιας πολυπλοκότητας.
  2. Μέσα από αυτή την τέχνη της ανάμειξης δημιουργείται μια γεύση που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά καθώς είναι ένα αποτέλεσμα που πρέπει να το απολαμβάνουν όλοι.
  3. Το Tullamore D.E.W. οφείλει ένα μεγάλο μέρος της παγκόσμιας επιτυχίας του, στους ιρλανδούς μετανάστες που μύησαν νέες κοινότητες σε όλο τον κόσμο στην ομορφιά του whiskey, υποστηρίζοντας πως η πολιτιστική ποικιλομορφία και η ένταξη αποτελούν έναν πιο ενδιαφέρον κόσμο.
https://www.youtube.com/watch?v=fSh9VFuc4Ug


Ετοιμάσου λοιπόν να ακούσεις δυνατά Flogging Molly, Dropkicks Murphy, Fiddler’ s Green, να φωνάξεις, να χορέψεις και να διασκεδάσεις λάικ δέι ντου ιτ μπακ ιν άιρλαντ.

Για μερικές μέρες θα δεις κι εσύ, ότι Έλληνες και Ιρλανδοί δεν έχουν και τόσες πολλές διαφορές στον τρόπο που διασκέδαζουν. Και πού ξέρεις; Μετά από λίγη ώρα μπορεί να αρχίσεις να βλέπεις νεράιδες και ξωτικά ανάμεσά μας. smiley


(Α bottle a day keeps the doctor away όπως λένε και οι Fiddler’ s Green)