Απ’ την αρχή του κόσμου, μέχρι το κοντινό σήμερα. Από τότε που οι άνθρωποι φορούσαν χιτώνες και πίστευαν στους κεραυνούς, μέχρι την εποχή του χρηματιστηρίου και της οικονομικής κρίσης. 3000 χρόνια ιστορίας και μια μεγάλη πρόκληση: Μπορεί η μουσική να τα περιγράψει;

Ε, λοιπόν, η υποτιμημένη, λοιδορημένη ελληνική μουσική, μπορεί. Μπόρεσε! Κατέβα παρακάτω και άκουσε 10 τραγούδια που περιγράφουν ολόκληρη την ιστορία των ανθρώπων, απ’ τα αρχαία χρόνια μέχρι και τις μέρες μας.

1. Αρχαία Ελλάδα | Διονύσιος Φοίβος (Φοίβος Δεληβοριάς).

Ο Φοίβος Δεληβοριάς ζωγραφίζει ανάγλυφα τον αρχαιοελληνικό κόσμο, με ρεφρέν – έκσταση βγαλμένο απ’ τα Ελευσίνια Μυστήρια και ηλεκτρονική μουσική που παραπέμπει στον Απόλλωνα και τον Ορφέα. Κι ο μπαμπάς του ήταν ναύκληρος, κι η μητέρα του μάγισσα…

 

2. Μεσαίωνας | Σαμαρκάνδη (Ακέστορες).

Μύθοι, φόβος, δεισιδαιμονίες κι αναπόδραστο πεπρωμένο. Όλα τα στοιχεία της ζωής του μεσαίωνα, οι Ακέστορες τα χώρεσαν μέσα σ’ έναν ροκ μύθο γεμάτο σκοτεινές δοξασίες, γοτθικό μυστήριο και τρομερό ηλεκτρικό βιολί.

 

3. Αναγέννηση | Το ξυράφι του Όκαμ (Μίλτος Πασχαλίδης).

Ο Μίλτος Πασχαλίδης χρησιμοποιεί την αναγεννησιακή ενορχήστρωση και το περίφημο “Ξυράφι του Όκαμ” (που τον 15ο αιώνα απέκτησε μυθικές διαστάσεις), για να χτίσει μια γλυκιά, ερωτική υπόσχεση, γεμάτη φιλοσοφικά στιχουργικά τεχνάσματα. Ένα τραγούδι που απαιτεί γνώση, έμπνευση, όρεξη κι ευαισθησία. Ένα τραγούδι που απαιτεί αναγέννηση!

 

4. Διαφωτισμός | Θα τον αλλάξουμε εμείς (Social Waste).

Ο διαφωτισμός ήταν η πρώτη φορά μετά τη μαυρίλα του μεσαίωνα, που οι άνθρωποι κοίταξαν τον πνευματικό ορίζοντα. Κι οι Social Waste χωρίς να φοβούνται ούτε λίγο, περιγράφουν αυτή τη διάθεση, σ’ ένα τραγούδι γεμάτο Καραβάτζιο, Καζαντζάκη, Ρομπέρτο Μπάτζιο και Χρόνη Μίσσιο. Ένα τραγούδι με όρεξη ν’ αλλάξει τον κόσμο. Να κυνηγήσει το όνειρο του Δον Κιχώτη!

 

5. Επαναστάσεις (γαλλική, ελληνική, ρώσικη, αμερικανική) | Κεμάλ (Νίκος Γκάτσος – Μάνος Χατζιδάκις).

Σ’ ανατολή και δύση, οι βουλές του Αλλάχ είναι πικρές κι οι ψυχές των ανθρώπων σκοτεινές. Όμως ο Κεμάλ (που ίσως τον λένε Δαντόν, Θόδωρο, Λένιν, ή… Μπλεκ!), θα προσπαθεί πάντα να φέρει καλύτερους καιρούς για τους βεδουίνους. Θα προσπαθεί και θα ελπίζει, ακόμη κι αν αυτός ο κόσμος δεν πρόκειται ν’ αλλάξει ποτέ. To δίδυμο – θρύλος της ελληνικής μουσικής, σ’ ένα μελαγχολικά όμορφο μουσικό παραμύθι.

  

6. Βιομηχανική Επανάσταση | Ο εφιάλτης της Περσεφόνης (Νίκος Γκάτσος – Μάνος Χατζιδάκις).

Πατώντας πάνω στην Ελευσίνα και ψάχνοντας γρασίδι ανάμεσα στο σίδερο, ο Γκάτσος κι ο Χατζιδάκις κοιτάζουν έναν κόσμο που τρέχει με ταχύτητα ατμομηχανής, εκεί που η θάλασσα γινόταν ευλογία. Κι η Περσεφόνη πια, τι λόγο έχει να ξανάρθει;

    

7. Παγκόσμιοι Πόλεμοι | Τρίτος Παγκόσμιος (Γιάννης Νεγρεπόντης – Μάνος Λοΐζος).

Ένα τραγούδι – ύμνος για κάθε άνθρωπο που έγινε πιόνι, στα χέρια εκείνων που στοιχηματίζουν παίζοντας σκάκι με πραγματικούς ανθρώπους. Ένα τραγούδι που θα ‘πρεπε να διδάσκεται στα οικονομικά πανεπιστήμια. Μια καθαρή αλήθεια. Με τον επώδυνα έξυπνο στίχο του Νεγρεπόντη και την τόσο χαρακτηριστική μουσική του Λοΐζου.

    

8. Μάης του ’68 | Στη συγκέντρωση της ΕΦΕΕ (Διονύσης Σαββόπουλος).

Η ελπίδα του κόσμου, η τελευταία πραγματική διεκδίκηση του καλύτερου αύριο, η εξέγερση των φοιτητών του Παρισιού. Ένας Σαββόπουλος στην καλύτερη εποχή του, δοξάζει την αγωνία του κάθε τόπου για ζωή. Μια αγωνία που ζωντανεύει, και φουντώνει, στα παιδιά, και στους εργάτες, τους πολίτες, τους οπλίτες, τα πλακάτ και τη σκανδάλη που χτυπά…

 

9. Σήμερα | Κόψε την πείνα σου (Κώστας Λειβαδάς).

Όλοι οι λόγοι που οδήγησαν στην παγκόσμια οικονομική κρίση, από έναν αποφασιστικά εύστοχο Κώστα Λειβαδά. Δεν έχεις μάθει ακόμα τι ρυθμίζει του πλανήτη τις στροφές; Δανείσου λίγα και θα σε ρίξουν στα σκυλιά, κλέψε πολλά και θα σε κάνουν βασιλιά! Ποιοι ρίχνουν νύχτα στις πληγές μας το αλάτι, διάολε;

 

10. Πάντα | Τι με κοιτάς; (Σπύρος Γραμμένος).

Πριν μπεις σε μια κουβέντα για μετανάστες, πριν αρχίσεις να μασουλάς θεωρίες, συνομωσίες, φόβο και μίσος, άκου το συγκλονιστικότερο τραγούδι της εποχής μας. Κι αν δεν έχεις κλάψει ποτέ με τραγούδι, με τον τελευταίο στίχο αυτού εδώ δύσκολα θα μπορέσεις να συνεχίσεις το σερί σου…