Περισσότερο είπαμε να το κάνουμε ως θέμα για να κάνουμε λίγο… χάζι, να δούμε πως υπάρχει και αυτός ο κόσμος γύρω μας, παράλληλη πραγματικότητα, σαν Matrix. Τα 5 πιο ακριβά ιδιωτικά σχολεία εκεί έξω. Κοιτάτε αλλά μην αγγίζετε, φάση.

Δεκτοί εκεί γίνονται μόνο οι γόνοι των πλουσίων και των… πολύ πλουσίων. Τα δίδακτρα είναι απλησίαστα για μας τους κοινούς θνητούς. Κομπάζουν, ως ιδρύματα, πως παρέχουν ασύγκριτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, πως δημιουργούν τους επόμενους leaders, πολιτικούς και επιχειρηματικούς.

Πάμε λοιπόν να τα δούμε. ένα προς ένα. Από μακριά, προφανώς. Τα 4/5 σημειωτέον βρίσκονται στην Ελβετία. Ουδετερότητα σου λέει μετά…

5 σχολεία για την ελίτ – Κοιτάμε, δεν αγγίζουμε

#5 Κολέγιο Ίτον – Ηνωμένο Βασίλειο

Ετήσια Δίδακτρα: 75.000 δολάρια

Από τα σχολεία εκείνα που έχουν χτίσει φήμη πως δημιουργούν τους πολιτικούς ηγέτες του αύριο: 20 πρωθυπουργούς έχει βγάλει. Να, για παράδειγμα και για του λόγου το αληθές, οι Μπόρις Τζόνσον και Ντέιβιντ Κάμερον σε αυτές τις τάξεις, αυτά τα κτίρια, τα έμαθαν τα γράμματα.

Όλη η υψηλή κοινωνία της Βρετανίας εκεί θέλει να στείλει τα βλαστάρια της. Με την πίστη πως πρόκειται για ένα ίδρυμα με πολύ αυστηρούς κανόνες και στόχο την αριστεία… ολούθε. Εμείς, πάλι, θυμηθήκαμε ένα τραγουδάκι του Φοίβου Δεληβοριά: «Άλλος σπουδάζει να ‘ναι ξένος στο Ίτον και άλλος φροντίζει να γνωρίζει γνωστούς». Ωραίος στίχος, πολύ εκφραστικός…

#4 Ινστιτούτο Ρόζενμπεργκ – Ελβετία

Ετήσια Δίδακτρα: 100.000 δολάρια

Αβαν γκάρντ και πολυπολιτισμικό σχολείο, με έδρα στο Σεντ Γκάλεν. Αυτοαποκαλούνται «artisans της εκπαίδευσης» και ισχυρίζονται ότι δημιουργούν ηγέτες.

Η μάθηση προσεγγίζει ολιστικά, αλλά και εξατομικεύεται με βάση τις ανάγκες, τις ιδιαιτερότητες και τα ταλέντα του κάθε μαθητή ξεχωριστά. Οι περισσότεροι από τους μαθητές του Ρόζενμπεργκ προέρχονται από οικογένειες επιχειρηματιών και όχι από την κλασική αριστοκρατία. New age…

#3 Αλπίν Μπο Σολέιγ – Ελβετία

Ετήσια Δίδακτρα: 115.000 δολάρια

Το βρίσκουμε στο Βιλάρ-Σιρ-Ολόν, στα 1.350 μέτρα υψόμετρο. Εκπαίδευση… υψηλού επιπέδου τουτέστιν, από κάθε άποψη. Δίγλωσσο, τα μαθήματα γίνονται στα γαλλικά και στα αγγλικά, και διάσημο για τα εκπαιδευτικά του ταξίδια ανά τον κόσμο.

Δέχεται μαθητές από 11 ως 18 ετών και το μότο του είναι πως πρέπει να είσαι φιλόδοξος κάθε μέρα. Όλο και πιο πολύ. Το ταβάνι είναι ο ουρανός; Κάπως έτσι, τον βλέπουν και από… πιο κοντά, εκεί πάνω που βρίσκονται.

#2 Εγκλόν – Ελβετία

Ετήσια Δίδακτρα: 120.000 δολάρια

Κοντά στο Αλμπίν Μπο Σολέιγ, ακόμα ένα σχολείο που… κοιτάει πολύ ψηλά με κυριολεκτική και μεταφορική χροιά. Βρετανική προσέγγιση της εκπαίδευσης σε αλπικό όμως περιβάλλον.

Συνολικά στο σχολείο φοιτούν 460 μαθητές, από 60 διαφορετικές χώρες. To ιδιαίτερο είναι πως ενθαρρύνονται να συμμετέχουν στη ζωή της τοπικής κοινότητας, είναι από τα κομβικά στοιχεία της εξόχως to the point εκπαίδευσης που προσφέρεται.  

#1 Λε Ροζέ – Ελβετία

Ετήσια Δίδακτρα: 130.000 δολάρια

Γνωστό και ως το Σχολείο των Βασιλιάδων – και αυτό από μόνο του είναι εξόχως περιγραφικό, δεν είναι; Με μαθητές που είναι σχεδόν αποκλειστικά παιδιά βασιλικών οικογενειών και της παγκόσμιας ελίτ.

Συγκαταλέγεται μεταξύ των παλαιότερων οικοτροφείων στην Ελβετία και στον κόσμο. Δύο αρχοντικές πανεπιστημιουπόλεις, 150 καθηγητές και προσωπικό υποστήριξης για 450 μαθητές (η αναλογία μαθητών-καθηγητών είναι 5:1 με το μέσο μέγεθος της τάξης να είναι μικρότερο από 20 μαθητές) και ένα 30% μαθητών που εισάγεται σε πανεπιστήμια που κατατάσσονται στα 25 κορυφαία παγκοσμίως, ε ναι, το Λε Ροζέ έχει λόγο, σοβαρό, που έχτισε τέτοιο όνομα και είναι το ακριβότερο στον κόσμο.