Μπαταρία, ο μεγαλύτερος μου εφιάλτης. Αρκεί να σκεφτείς ότι μερικά βράδια μπορεί να ξεχάσω να τσεκάρω αν η πόρτα είναι κλειδωμένη, όμως ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΩ ΠΟΤΕ, να βάλω το κινητό να φορτίσει. 

Υποθέτω ότι όλοι έχουμε βρεθεί πάνω-κάτω στην ίδια φάση. Είναι 7 το πρωί, μόλις σηκώθηκες και ετοιμάζεις καφέ. Τσεκάρεις το κινητό και η μπαταρία είναι στο 20%, άρα έχεις ξεχάσει να το βάλεις να φορτίσει. Αν δουλεύεις στο γραφείο όλα οκ. Tο βάζεις ένα μισάωρο στο σπίτι, μετά στη δουλειά κι έγινες. Αν όμως είσαι όλη μέρα στο δρόμο, την πάτησες για τα καλά… 

Καλά, προφανώς αν είσαι τύπος σαν και εμένα έχεις σίγουρα καβάτζα ένα PowerBank και έτσι μπορείς παντού να φορτίσεις το κινητό σου. ‘Ασε μου μπορεί να κεράσεις κιόλας μπαταρία, στο κορίτσι ή το αγόρι, που είναι δίπλα σου και κλαίγεται… 

Όλοι οι κατασκευαστές κινητών προσπαθούν να βρουν τρόπους να αυξήσουν την αυτονομία των συσκευών τους, όμως ό,τι και να κάνουν τα πράγματα δεν είναι και πολύ εύκολα. Οι μπαταρίες πλέον πρέπει να συμβαδίζουν με τον όλο σχεδιασμό της συσκευής, που πολύ απλά σημαίνει ότι πρέπει να είναι πολύ λεπτές. Άρα και με μικρή χωρητικότητα…

Θυμάμαι πριν αποκτήσω smartphone -μιλάμε πριν το 2008-, η μπαταρία του κινητού μου τότε (ένα Sony Ericsson K800 ), κράταγε δύο βδομάδες και πραγματικά δεν το εκτιμούσα καθόλου. Έλεγα ότι κρατάει λίγο και όλα τα κλισέ, αλλά πραγματικά έχω ξεχάσει πώς είναι να μην χρειάζεται να φορτίζω το κινητό μου.

Τώρα, αν κρατήσει μία μέρα είμαι υπέρ-ευχαριστημένος. Αυτό όμως ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ να συμβεί ή αν συμβεί θα είναι επειδή το έχω ξεχάσει στο σπίτι.

Γιατί όμως μας τελειώνει η μπαταρία του κινητό μας τόσο γρήγορα; 

Ο βασικός λόγος, είναι η εξυπνάδα του. Δεν λέγεται άδικα, smartphone. Σκέψου ότι αν κλείσεις τη σύνδεση της συσκευής με τον έξω κόσμο (δηλαδή τα δεδομένα και το wifi), αυτόματα αυξάνεις την αυτονομία. 

Αυτές οι συνδέσεις είναι που προκαλούν όλη την κατανάλωση ενέργειας. Ωραία ας κατηγορήσουμε τις συνδέσεις λοιπόν. Από μόνες τους όμως δεν έχει νόημα. Οι πραγματικοί ένοχοι είναι οι εφαρμογές που χρησιμοποιούμε και ζητούν όλη την ώρα ενέργεια, για να μπορέσουν να ενημερωθούν και στη συνέχεια να μας ενημερώσουν.

Εφαρμογές όπως το Μail, που κάθε ώρα τσεκάρεις και σου στείλει ειδοποιήσεις, κάνουν όλη τη ζημιά. Βάλε παρέα και Instagram, Facebook, Spotify και γίναμε. Αυτές είναι οι βασικές εφαρμογές που σου “τρώνε” την μπαταρία και μετά γκρινιάζεις. Α, και να μην ξεχάσω να προσθέσω στην παρέα αυτή, το Netflix, το Google Maps, το Skype, το Messenger, το Viber και το WhatsApp.

Προφανώς οι εφαρμογές από μόνες τους, δεν κάνουν κάτι κακό. Κυρίως είναι ο τρόπος που τις χρησιμοποιούμε και η συχνότητα. Όπως είναι λογικό, όσο περισσότερο τις χρησιμοποιείς μέσα στη μέρα, τόσο περισσότερο θα βλέπεις τα ποσοστά της μπαταρίας σου να μειώνονται.

Αν ρίξεις μία ματιά στις ρυθμίσεις τις συσκευής σου, θα δεις αρχικά πόσα δεδομένα καταναλώνουν οι εφαρμογές αυτές, αλλά και το ποσοστό λειτουργίας τους. Καλύτερα να κάθεσαι πριν το κάνεις αυτό, γιατί πραγματικά θα πέσεις από τα σύννεφα με αυτές τις πληροφορίες.

Οι λύσεις για να έχεις μπαταρία στη συσκευή σου, δεν θέλουν πολύ σκέψη και είναι απλές.

Η πρώτη είναι να κάνεις το smartphone, λιγότερο smart και περισσότερο phone παίζοντας με τις ρυθμίσεις. Κλείνεις υπηρεσίες τοποθεσίας, το background refresh, το αυτόματο download, το Bluetooth, το Wi-Fi, τα δεδομένα (προφανώς), την φωτεινότητα της οθόνης κι ενεργοποιείς την λειτουργία εξοικονόμησης μπαταρίας. Αν πάλι δεν θες να κάνεις ΟΛΕΣ αυτές τις ρυθμίσεις, μπορείς να επιλέξεις μερικές. 

Αν τώρα είσαι της άποψης, όπως και οι περισσότεροι από εμάς, ότι πλήρωσα ένα Χ ποσό για να έχω αυτό το smartphone, τότε μεγάλε θα αναγκαστείς να κουβαλάς μαζί σου ένα (φορτισμένο) PowerBank που σίγουρα δεν θα σε προδώσει ποτέ και να είσαι κάπως έτσι.