Σερπαντίνες, κετελαπόνγκο, λαμπάντες, σέξι νοσοκόμες και άρματα να περιφέρονται σε πλατείες χωρίς λόγο. Κάπως έτσι φαίνονται στα μάτια μου οι Απόκριες κάθε χρόνο. Ναι, ναι, μπορεί να ‘μαι κάπως γκρινιάρης και περίεργος, καθώς ανήκω σε μια μικρή (και ευαίσθητη) κατηγορία που ΔΕΝ αντέχει ΚΑΘΟΛΟΥ τα καρναβάλια, ωστόσο, είμαι βέβαιος ότι σήμερα θα βρω κι άλλους συμπαραστάτες, και στο τέλος όλοι μαζί θα βγούμε ζωντανοί απ’ αυτό το κιτς έθιμο.

Γιατί εντάξει, όσο κι αν προσπαθείς να το αποφύγεις, όλο και κάποιος “φίλος” θα σε τραβήξει σε κάποιο random πάρτι ή καρναβάλι. Ηρέμησε όμως. Λύσεις για να την (ε)παλέψεις υπάρχουν, γι’ αυτό ακολούθησε πιστά τα παρακάτω βήματα, ώστε να περάσει ανώδυνα το τελευταίο και πιο δυνατό Σ/Κ του τριωδίου.

Έχουμε και λέμε.

1. Μην πας για τετραήμερο στο χωριό σου

Αν στην Αθήνα γίνεται ο κακός χαμός με τα καρναβάλια το τελευταίο Σ/Κ του τριωδίου, να ξέρεις ότι στο χωριό σου όλοι ζουν και αναπνέουν για ‘κείνο το τριήμερο, φίλε μου. Είναι ξεκάθαρα το event της χρονιάς. Οι ανθισμένες αμυγδαλιές έχουν γεμίσει με χαρτοπόλεμο και σερπαντίνες από τον Γενάρη, ενώ η πανέμορφη και γραφική πλατεία του χωριού σου είναι ντυμένη σαν μπαλέτο του Τόνι Σφήνου. Επομένως, κάνε λίγο υπομονή και μην πας! Πήγαινε το επόμενο Σ/Κ! Γιατί εκτός ότι δεν θα χαρείς την ηρεμία και τη γαλήνη της φύσης, θα ‘σαι αναγκασμένος να βλέπεις τα ίδια και τα ίδια άρματα που βλέπεις κάθε χρόνο (με κακά αστεία για πολιτικούς αρχηγούς και μνημόνια), όπως και πολλούς (βαρετούς) γνωστούς σου, έτοιμους να χορέψουν (τύφλα) μαζί σου, ντυμένοι Πάουρέιντζερς και Ζορό. Απαπαπαπα.


2. Προσπάθησε να αποφύγεις τα παιχνιδάδικα

Είναι δύσκολο, το ξέρω και το κατανοώ. Ωστόσο, ίσα που προλαβαίνεις να ενημερώσεις το βαπτιστήρι σου ότι δώρο δεν έχει τις απόκριες και θα ‘ξαναπαίξει’ το Πάσχα πάλι, αφού τα παιχνιδάδικα είναι έτοιμα να σου ρουφήξουν την ψυχή. Η επαναλαμβανόμενη χαζοχαρούμενη μουσική είναι ικανή να σε παρασύρει κι εσένα στο κλίμα, όσο οι γύρω σου θα πειραματίζονται με ό,τι βρουν μπροστά τους. Θα βρίσκουν μάσκα του scream με αίμα, θα ουρλιάζουν πίσω από την πλάτη σου λες και παίζουν στο Saw. Θα ανακαλύπτουν νέο ρόπαλο, θα σου κοπανούν το κεφάλι μέχρι να ματώσεις. Θα βρίσκουν σερπαντίνες και χαρτοπόλεμο; Θα σου ρίχνουν τόσες, όσες να χρειαστείς μετά 5 μπάνια για να τις ξεφορτωθείς από πάνω σου. Μακριά και αγαπημένοι λοιπόν. Το Πάσχα τα ξαναλέμε.

3. Φόρα απλά μια μάσκα για να το παίξεις “κουλ”

Αν ανήκεις στην κατηγορία μου (που ‘χω να ντυθώ από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού), τότε θα περάσεις δύσκολα στα αποκριάτικα πάρτι. Όμως υπάρχει λύση και για εδώ, ώστε να μην φανείς ο “περίεργος” και ο “ξενέρωτος” της παρέας. Φόρεσε απλά μια μάσκα. Και ναι, όταν νιώσεις να σκας βγάλε την. Πώς κάνουν οι νύφες με τα γοβάκια μετά τον πρώτο χορό; Κάνε το ίδιο και πίστεψέ με δεν θα χάσεις. Κι αν “παίξει” η κλασική σέλφι με το ζόρι, ξαναφόρεσέ την, δεν έγινε και κάτι. Όλα εμείς θα στα λέμε; Ε;;;

4. Σκέψου θετικά. Θα ξανακούσεις κετελαπόνγκο και λαμπάντα σε 350 μέρες και πάλι!

Ααααααχ ναι! Φώναξε δυνατά “ΜΙΑ ΒΔΟΜΑΔΑ ΕΜΕΙΝΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 300 ΜΕΡΕΣ (ΚΑΙ ΒΑΛΕ) ΠΑΛΙ ΤΑ ΚΕΤΕΛΑΠΟΝΓΚΟ”. Χαλάρωσε. Δεν είναι τραγούδια που ‘σαι αναγκασμένος να τ’ ακούς όλη τη χρονιά. Μια βδομάδα (το πολύ δύο) και μετά πούλους. Και μην ξενερώνεις που δεν ξέρεις τους στίχους. Ούτε οι ερμηνευτές τους τους ξέρουν. Βάστα.



5. Προσπάθησε να ΜΗΝ ντυθείς Άραβας, Καουμπόης, Νοσοκόμα ή Μπατσίνα

Και σιχαίνομαι τις απόκριες και για έναν ακόμα λόγο. Γιατί δεν υπάρχει η στοιχειώδης φαντασία ΟΥΤΕ στις στολές. Άραβες και καουμπόηδες παντού, άντρες ντυμένοι γυναίκες (και το αντίθετο), γυναίκες ντυμένες σέξι νοσοκόμες και μπατσίνες και αυτό ήταν και φέτος. Τέλος. Του χρόνου πάλι. Όχι ρε συ δεν πάει έτσι. Ακόμα κι αν σε αναγκάσουν να ντυθείς, σκέψου κάτι καλό και μην ακολουθήσεις την περπατημένη από την δεκαετία των 60s. Έχεις προσωπικότητα και χαρακτήρα. Αυτό να σκέφτεσαι και όλα καλά θα πάνε. Βασικά κάνε ό,τι γουστάρεις και μην ντυθείς καθόλου.

Είμαστε πολλοί.
Είμαστε ενωμένοι.
Δεν αντέχουμε τις απόκριες.
Μια βδομάδα έμεινε ακόμα, αδέλφια! laugh