Να συμφωνήσουμε πως η Φυσική δεν είναι το ωραιότερο των μαθημάτων στο σχολείο. Δηλαδή είναι εξόχως χρήσιμη, εξηγεί τόσο πολλά όσο δεν φανταζόμαστε όταν την προσεγγίζουμε επιφανειακά, αλλά όπως και να το κάνουμε, απαιτεί να έχεις μία κλίση για να την καταλάβεις. Εκτός κι αν έχεις «γάτα» καθηγητή. Που καταφέρνει να βρει το πώς θα σε κάνει να δεις τη μαγεία χωρίς να βαρεθείς. Ένας τέτοιος υπάρχει στο μακρινό Μεξικό και κάνει μάθημα με τη βοήθεια του One Piece!

Ναι, μιλάμε για το πασίγνωστο anime που τόσο πολύ αγαπάει ο Μίλτος Τεντόγλου και μπορείς να δεις σε εξαιρετική μεταφορά σε σειρά, στο Netflix (αργεί ακόμα ο 2ος κύκλος; Άντε πια!). Σε περίπτωση που δεν ξέρεις (λάθος σου, να διορθωθεί παρακαλώ), ο κεντρικός ήρωας, ο Monkey D. Luffy είναι κάτι σαν Τιραμόλα (για τους 40+ ηλικιακά), ένα αγόρι από λάστιχο και μιλάμε κυριολεκτικά. Εμ, αυτά παθαίνεις άμα τρως το «Φρούτο του Διαβόλου»…

Ο Μεξικανός προφέσορας αξιοποιεί τα περίεργα της έκτασης και της υπερέκτασης που κάνει το σώμα του πρωταγωνιστή μας, γενικώς τα διάφορα που συμβαίνουν στον τόσο ιδιαίτερο αυτόν κόσμο του δημοφιλούς manga. Κάνοντας έτσι το μάθημα απόλαυση, αφού ακόμα και σύνθετες έννοιες γίνονται πιο εύκολες να τις καταλάβεις όταν κάποιος έχει τον τρόπο να τις μεταδώσει.

Καθηγητής διδάσκει Φυσική με τη βοήθεια του One Piece, πώς μπορούμε να γίνουμε μαθητές του;

Το One Piece μαθαίνει τα παιδιά με… ατέλειωτες ώρες χαράς

Μια δημιουργική προσέγγιση που κάνει τα παιδιά να μαθαίνουν και μας δείχνει πως η ποπ κουλτούρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει την εκπαιδευτική διαδικασία. Λέμε συχνά πως τα σημερινά παιδιά έχουν πρόβλημα προσοχής, ότι δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν σε ένα πράγμα επειδή έχουν συνηθίσει τις συνεχείς εναλλαγές στις διάφορες οθόνες που τα περιτριγυρίζουν.

Όμως για όλα υπάρχει μέθοδος. Δεν μπορείς να πολεμήσεις την εξέλιξη των πραγμάτων, μπορείς να προσαρμοστείς. Το One Piece είναι τρόπον τινά μια γλώσσα που μιλάει απευθείας στην καρδιά των μικρών μαθητών (και των μεγάλων, ξαναλέμε εμείς). Ο Μεξικανός καθηγητής Φυσικής το κατάλαβε, οι μαθητές του το απολαμβάνουν και μαζί μαθαίνουν.

Είναι και καλλιτέχνης ο τύπος, μα πραγματικα, κοιτάξτε παρακάτω τις φωτογραφίες από το τι σκάρωσε στον πίνακα παράδοση. Αν δεν ήταν καθηγητής θα μπορούσε άνετα να σκιτσάρει κόμικ, πολυτάλαντος.

Δες φωτογραφίες από τη διδασκαλία του καθηγητή που μαθαίνει Φυσική τους μαθητές του με τη βοήθεια του One Piece: