Ετοιμάζομαι να πάω ταξιδάκι. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, το πρώτο πράμα που κοιτάω πέρα από το τι θα πάρω μαζί, είναι να έχω μπαταρία στο κινητό. Οι φόλοουερς στο Instagram θα σκάσουν από τη ζήλια τους. Δεν είμαι ο μόνος σε αυτόν τον πλανήτη που το κάνει αυτό. ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ… πλέον!

Πρώτη φωτογραφία στα stories πλέον (όχι τόσο στο προφίλ), η διαδικασία προετοιμασίας. Βαλίτσες, διαβατήριο, αεροδρόμιο, αεροπλάνο, φτερό και σύννεφα. Αυτά είναι τα στάνταρ που θα παίξουν. Άντε και κάποιο βιντεάκι με απογείωση ή προσγείωση.

Στη συνέχεια θα παίξουν φωτογραφίες από ωραία μέρη εκεί που θα βρίσκομαι, φαγητά και πολλά πολλά ακόμα. Όπως είπα δεν είμαι μόνος μου στο Instagram, ούτε αυτά που ανεβάζω είναι κάποιο θέμα που δεν έχει ξανανέβει. Αυτό με κάνει να αναρωτιέμαι πολλές φορές τελικά ποιον πραγματικά ενδιαφέρει να βλέπει στο feed του, τα ίδια και τα ίδια.

Αυτό το φαινόμενο, βέβαια δεν συμβαίνει μόνο με τα ταξίδια, με μία γρήγορη ματιά στο Instagram σου μπορείς να καταλάβεις ότι πολλές φωτογραφίες ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΕΣ.

Τσέκαρε το βίντεο που δημιούργησε ένας χρήστης του Vimeo και θα κάνεις κι εσύ παρόμοιες σκέψεις. 

Βρε μπας και δεν είμαι ο μόνος που τραβάω φωτογραφία τον πύργο του Άιφελ;

Κάποτε τραβάγαμε φωτογραφίες για να θυμόμαστε τη συγκεκριμένη στιγμή. Θυμάμαι όταν ήμουν μικρός, τον θείο μου με την αναλογική του φωτογραφική μηχανή, να μας κυνηγάει να βγάλουμε φωτογραφία όλα τα παιδιά μαζί (κλασική φωτογραφία) τότε μας φαινόταν κουραστικό, τώρα όμως χαίρομαι όταν ξαναβλέπω τη φωτογραφία αυτή.

Πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει. Όλοι έχουμε μία φωτογραφική στην τσέπη μας. Τα κλικς φεύγουν με πολύ άνεση. Ο λόγος που τραβάμε φωτογραφίες έχει αλλάξει. Φωτογραφίζουμε και διαμοιραζόμαστε στα social media τη φωτογραφία για να δείξουμε πως περνάμε την συγκεκριμένη στιγμή. Μετά η φωτογραφία ξεχνιέται.

Βλέποντας, λοιπόν, καθημερινά τόσες φωτογραφίες να περνάνε από το προφίλ μου στο Instagram σίγουρα επηρεάζομαι. ΟΛΟΙ ΕΠΗΡΕΑΖΟΜΑΣΤΕ. Πάρε για παράδειγμα τα φαγητά που ανεβάζουμε όλοι μας από εκεί που τρώμε. Υπάρχει πλέον και ρητό που λέει “ο πρώτος που δοκιμάζει είναι η κάμερα του κινητού”. ΤΡΑΤΖΙΚ. Οι selfies, τα χεράκια, τα πατουσάκια και πολλά πολλά ακόμα που τα έχουμε δει να τα κάνουν άλλοι και θα συνεχίσουμε να τα βλέπουμε γιατί πολύ απλά ο ένας αντιγράφει τον άλλον.

Μήπως όλη αυτή η υπερέκθεση στην πληροφορία, μας έχει κάνει λιγότερο δημιουργικούς;

Μήπως πλέον λύση είναι απλά να σταματήσουμε να βάζουμε ΤΟΣΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ στο Instagram;

Ας ξεκινήσουμε για αρχή, με το να δοκιμάζουμε το φαΐ μας πριν την κάμερα του κινητού μας και σιγά-σιγά που ξέρεις; Μπορεί να αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο στην πραγματικότητα και όχι τόσο στο Instagram. Ακούγεται δύσκολο όμως για τω θεώ πραγματικά και να μην ανεβάσεις το φαγητό σου μία μέρα δεν χάθηκε ο κόσμος. Θα μπορέσω να ζήσω και χωρίς αυτό.