Legalize it. Don’t criticize it. Θα έλεγε κανείς πως η πολιτεία της Καλιφόρνια πήρε την… πάσα από το τραγούδι του μεγάλου reggae-man Πίτερ Τος και αποφάσισε να προχωρήσει σε πράξεις. Η χρήση κάνναβης σε αυτή τη «γωνιά» των ΗΠΑ έχει αποποινικοποιηθεί από το 2018, ενώ από 1ης Ιανουαρίου του 2025 ο κόσμος θα μπορεί να κάνει χρήση σε κάποιο από τα ειδικά coffee shops που πήραν επίσημα άδεια λειτουργίας.

Σαν το Άμστερνταμ; Ακριβώς. Οι ιθύνοντες στην Καλιφόρνια το σκέφτηκαν ως εξής. Αφού είναι πολύς ο κόσμος που καπνίζει μαριχουάνα γιατί να κρύβονται ή να προσποιούμαστε πως αυτό δεν συμβαίνει; Ας τους δώσουμε απλώς ένα χώρο να μπορούν με την άνεσή τους και υπό συνθήκες ελέγχου να επιδίδονται στην αγαπημένη τους συνήθεια. Αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2025 λοιπόν, η Καλιφόρνια βαδίζει και επίσημα στα χνάρια της πρωτεύουσας της Ολλανδίας.  

Σε κάθε περίπτωση, στις υπόλοιπες ΗΠΑ, σε Ομοσπονδιακό επίπεδο πιο σωστά, είμαστε πολύ μακριά από την όποια νομιμοποίηση της κάνναβης. Με την εξαίρεση του Κολοράντο. Όλα τα… αλάνια θα τρέξουν τώρα στην Καλιφόρνια; Ας πούμε πως σίγουρα θα γίνει hot spot, ακόμα περισσότερο πιο σωστά.  

Η Καλιφόρνια είναι το «νέο Άμστερνταμ», νόμιμα τα coffee shops για κάνναβη
H Καλιφόρνια ακολουθεί το δρόμο του Άμστερνταμ

Πού διαφωνούν όσοι δεν θέλουν τα coffee shops στην Καλιφόρνια

ΟΚ και προφανώς, δεν είναι όλοι σύμφωνοι ως προς αυτό. Αρκετοί λένε πως με τα coffee shops ενθαρρύνεται το να έρθουν ακόμα περισσότεροι σε επαφή με την κάνναβη, ακόμα και κάποιοι που αλλιώς θα το απέφευγαν. Και ότι πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος να γίνει πιο εύκολο το βήμα προς κάτι πιο βαρύ, πολύ πιο επικίνδυνο ως ναρκωτική ουσία.

Άλλοι θέτουν τη διάσταση του ζητήματος του καπνού σε κλειστό χώρο, ότι είναι ένα μεγάλο πισωγύρισμα για τη δημόσια υγεία. Το ακούμε (και όχι την ακούμε…) αυτό ως επιχείρημα. Άλλοι επίσης φοβούνται πως αυτή η νομιμοποίηση θα φέρει τουρίστες και επισκέπτες «χαμηλού επίπεδου» στην περιοχή και ότι η παραβατικότητα θα αυξηθεί κατακόρυφα.

Η Καλιφόρνια είναι το «νέο Άμστερνταμ», νόμιμα τα coffee shops για κάνναβη
Στην Καλιφόρνια σύντομα θα έχουν και coffee shops

Στο Άμστερνταμ, είναι αλήθεια, έχουν σοβαρό θέμα με αυτό και έχουν αυστηροποιήσει τους όρους και τους νομούς τους. Το δημοτικό συμβούλιο έχει απαγορεύσει τη χρήση κάνναβης στην περίφημη Red Light District. Υπάρχει επίσης η σκέψη να επιτρέπεται η είσοδος στα coffee shops μόνο στους μόνιμους κατοίκους, κάτι βέβαια που θα κατέστρεφε ολόκληρη τη βιομηχανία χορτο-τουρισμού. Το μετάνιωσαν άραγε οι Ολλανδοί που ήταν τόσο ελευθεριακοί; Η Καλιφόρνια πάντως δεν έδειξε να αποθαρρύνεται από αυτό.

Είναι άλλωστε ένας προορισμός που φημίζεται για το  «μαύρο» του. Έχει νομιμοποιήσει τη χρήση κάνναβης για τους από 21 ετών και πάνω, ενώ φημίζεται για το υψηλής ποιότητας, εξαιρετικά καλό, δυνατό χόρτο που διαθέτει, με ποικιλίες όπως Wedding Cake, Girl Scout Cookies και Sour Diesel. Όλο αυτό είναι μια μεγάλη, ακμάζουσα επιχείρηση: Από τότε που άρχισε να πουλά χόρτο, η Καλιφόρνια έχει έσοδα 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από φόρους!