Περπατάς στο δρόμο και μετράς τα κολονάκια; Καταλαβαίνεις αν το κάδρο στον τοίχο είναι στραβό έστω και μισή μοίρα; Πατάς τα γράμματά σου με το στιλό μέχρι να έχουν όλα την ίδια ακριβώς απόχρωση; Φίλε μου, ψυχαναγκαστικέ, είμαστε εδώ για σένα.
Σήμερα, θα αναλύσουμε το πιο μεγάλο κενό στον ελληνικό (αλλά και στον παγκόσμιο) επαγγελματικό προσανατολισμό. Σε ρωτάνε τι θες να γίνεις όταν μεγαλώσεις, σε ρωτάνε πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 20 χρόνια, αλλά δεν σε προστατεύουν απ’ αυτά που ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ και δεν πρέπει να επιλέξεις.
Αυτό, αγαπητέ ψυχαναγκαστικέ, θα το κάνει για σένα το δίδυμο Ράπτης & Γεροντόπουλος. Γιατί κανένα επάγγελμα δεν είναι ντροπή, αλλά κάποια θα ‘πρεπε να ντρέπονται!
Κινέζος Συγγραφέας (Βασικά Κινέζος, γενικά…)
Κοίτα λίγο τα γράμματα στο ελληνικό αλφάβητο. Κοίτα και τα γράμματα στο λατινικό αλφάβητο. Στρόγγυλα, καθαρά, σε σειρές, μια ομορφιά τάξης και στοίχισης. Βασικά, κοίτα και τ’ αραβικά, έχουν μια κάποια ομοιομορφία. Και τώρα δες τα γράμματα – λέξεις, του πιο τετραγωνισμένου (κατά τα άλλα) λαού της γης. Τρόμος. Τρόμος! ΤΡΟΜΟΣ!!! Όλες οι γραμμές στραβές. Όλα τα κενά διαφορετικά. Καμία στοίχιση! Και οι γωνίες της μιας λέξης ενοχλούν ΤΟΝ «ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΧΩΡΟ» ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ! Forget it, Jake. It’s, 唐人街 (Δεν σε χάλασε, ε;)
Βοηθός Μάγειρα
Δεν λέω σεφ, γιατί αν είσαι σεφ μπορείς να φτιάχνεις τη φαγητάρα σου τετραγωνισμένη, ομοιόμορφη και να μη σου λέει κανένας τίποτα. Ο βοηθός σεφ όμως: 1ον φτιάχνει τις σαλάτες, και 2ον φτιάχνει τις σαλάτες ΠΟΥ ΤΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΣΕΦ. Οπότε, δεν μπορείς να φτιάξεις τις τετράγωνες, πανέμορφες σαλατάρες με ακριβώς τον ίδιο αριθμό μπέικον και ίδιες σταγόνες ντρέσινγκ στο κάθε τεταρτημόριο. Όχι, πρέπει να φτιάξεις εκείνο το έγκλημα κατά της ψυχοσύνθεσης, με όλα τα υλικά πεταμένα μέσα όπως να ‘ναι. ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΚΑΤΕΨΕΙΣ! Άσε μαν, στον ψυχίατρο θα τα φας…
Νηπιαγωγός
Σκέψου καμιά εικοσαριά μυξιάρικα, να βάφουν τα χέρια τους, να βάφουν τους τοίχους, να πετάνε το ένα στο άλλο φαγητό, και να χρωματίζουν τα πάντα «έξω απ’ το περίγραμμα»! Τα βάζεις λοιπό τιμωρία και λες τόσο ξεκάθαρα: Εδώ, όρθιος και μη βγεις απ’ αυτό το τετράγωνο. Ωραία; Και τα τσογλάνια κάθε τόσο βγάζουν το πόδι απ’ έξω, ΠΑΤΑΝΕ ΜΟΝΟ ΤΟ ΕΝΑ ΠΟΔΙ, και μετά να σε κοιτάνε σε φάση: σε γλεντάω αλλά ντρέπομαι λίγο. Και ντρέπομαι που «έσπασα» την τιμωρία, όχι που ΕΣΠΑΣΑ ΤΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ! Α, ρε Ηρώδη…
Πατωματζής
Ας ξεκαθαρίσουμε αρχικά, ότι το πιο ψυχαναγκαστικό πράγμα του γαλαξία (ή έστω βρίσκεται μες στο top5) είναι το να πατάς μέσα στα πλακάκια και ποτέ έξω απ’ αυτά. Γκέγκε; Αν τύχει τώρα, τύχει ρε παιδί μου, να πατήσεις τις γραμμές, ένας αρχαίος μύθος λέει ότι ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ. Θα σε καταπιεί η γη! Και τώρα κάνε εικόνα τον εαυτό σου ψυχαναγκαστικούλη φίλε μας, να φτιάχνει πλακάκια και να πρέπει να μπλέκονται μεταξύ τους και να είσαι και αναγκασμένος να πατάς πάνω στις γραμμές για να δεις αν είναι κομπλέ. Ήρωες όσοι ασκούν αυτό το επάγγελμα. ΗΡΩΕΣ!
Τύπος που γεμίζει αυτόματο πωλητή
Ο αυτόματος πωλητής είναι η καψούρα μας. Η λατρεία μας. Η μαστούρα μας, πώς να το κάνουμε; Αλλά. Εδώ πέρα υπάρχει ένα μεγάλο ΑΛΛΑ. Αλλά μόνο όταν είναι εντελώς γεμάτος και απόλυτα τακτοποιημένος. Όταν υπάρχει μία κοακόλα, τρία σάντουιτς και εικοσιπέντε νερά, καλύτερα να πεταχτεί εκείνη την στιγμή ο Μάικ Τάισον και να μας ρίξει κροσέ στα δόντια, παρά να χρειαστεί να δούμε αυτήν την τραγική εικόνα.
Μπέσα τώρα, έχεις τα κότσια να στείλεις βιογραφικό για να τοποθετείς τρόφιμα σε αυτόματο πωλητή;
Παρκαδόρος
Μην επαναλαμβανόμαστε. Το ξέρουμε ότι οι δουλειές είναι ελάχιστες, η οικονομική κρίση σε έχει χτυπήσει κι εσένα στο ‘κόκκαλο’ και ότι δύσκολα θα έλεγες ΟΧΙ σε μια θέση εργασίας. Ωστόσο, αν είσαι ψυχαναγκαστικός -σχεδόν- με τα ΠΑΝΤΑ, τότε απαγορεύεται αυστηρά το να γίνεις παρκαδόρος. Οι θέσεις πάρκινγκ είναι πολλές, τα νούμερα σπάνια θα ‘ναι ζυγά και αρκετές φορές οι οδηγοί ίσως τα παρκάρουν λίγο πιο δίπλα απ’ τη γραμμή. Και τότε τι κάνεις; ΜΠΟΥΜ!