Το τάβλι είναι κάτι σαν εθνικό σπορ σε αυτή τη χώρα. Γενιές και γενιές Ελλήνων έχουν δώσει τα διαπιστευτήριά τους στο άθλημα, αμέτρητες επιτυχίες έχουν επιτευχθεί τόσο σε συλλογικό (δηλαδή εντός καφενείου) όσο και σε εθνικό επίπεδο (δηλαδή σε καφενεία άλλων πόλεων). 

Επίσημο άθλημα φοιτητών, επίσημo άθλημα φαντάρων, επίσημο άθλημα παραλίας, επίσημο άθλημα καλοκαιριού στο χωριό με τη μάνα σου να γκρινιάζει για τα ζάρια επειδή θέλει να κοιμηθεί. 

Η Ελλάδα έχει πληθώρα παικτών κι εμείς τους καταγράφουμε έναν έναν. Αυτοί είναι οι 7 τύποι που κοπανάνε τα πούλια ακριβώς στο δίπλα τραπέζι.

Το Αρχαίο τον συναντάς πάντα για κάποιο λόγο δίπλα στην πόρτα του καφενείου, λες και ο ιδιοκτήτης τον έχει βάλει για κράχτη σε αυτό το σημείο. Αυτός ο τύπος έχει γράψει αμέτρητα χιλιόμετρα με τα ζάρια στα χέρια και γι’ αυτό έχει τον σεβασμό όσων βρίσκονται εκεί γύρω. Δεν σκέφτεται ποτέ πάνω από 4 δευτερόλεπτα για να παίξει μια ζαριά ενώ όταν θα κάνει κάτι εξαιρετικά ακραίο για την εμπειρία του, θα το κάνει με τόσο μεγάλη σιγουριά που θα σε αναγκάσει να σκεφτείς μήπως κάνεις εσύ λάθος που θεωρείς το παίξιμό του ρίσκο. Ο Αρχαίος δεν παίζει συχνά, ενώ αρέσκεται στο να δίνει συμβουλές στον αντίπαλό του, ειδικά αν είναι μικρότερος. 

Αυτός ο τύπος στενοχωριέται πολύ που δεν υπάρχει διαιτητής στο τάβλι για να ρίχνει σε εκείνον το φταίξιμο για τις μαλακίες που κάνει. Ο Ελαβρετωραβρέ είναι κλασικός ψεκασμένος τύπος που βγάζει θεωρίες συνωμοσίας από το κεφάλι του και τις υπρασπίζεται μέχρι τέλους, ενώ θεωρεί ότι είναι παιχταράς. Για όλα του φταίει η κωλοφαρδία του αντιπάλου, ενώ αναλύει κάθε παίξιμο λες και βρίσκεται στην Αθλητική Κυριακή και αναλύει τις φάσεις στο Ολυμπιακός – Πλατανιάς. Όλοι τον αντιπαθούν και τον έχουν μόνο σαν τελευταία επιλογή για αντίπαλο. 

Ο Μερακλής είναι εκείνος ο τύπος που παίζει για την εμπειρία. Δεν έχει κανέναν σκοπό να κερδίσει και γενικά ψιλοβαριέται κιόλας, οπότε παίζει τάβλι μέχρι να βρει κάτι καλύτερο να κάνει. Ο Μερακλής έχει συνεχώς το μυαλό του αλλού, παίζει βλακείες ακριβώς επειδή δεν σκέφτεται ενώ πολλές φορές αφαιρείται κοιτάζοντας τη σερβιτόρα και εκνευρίζοντας τον αντίπαλο. Είναι ο πλέον ακατάλληλος για να παίξεις μαζί του, το κάνεις μόνο για να μην παίζεις μόνος σου και σε περάσουν για τρελό. Αυτό όμως που τον χαρακτηρίζει είναι το πολύ ψαγμένο πέταγμα των ζαριών τα οποία αν δεν κάνουν εμετό από το κούνημα, δεν τα αφήνει από τα χέρια του. 

O Επιστήμονας έχει αφιερώσει τη ζωή του στο να σπάσει τον αλγόριθμο της κλήρωσης του Τζόκερ και να το κερδίσει 16 φορές συνεχόμενα για να πάρει τα λεφτά και να φτιάξει ένα πανεπιστήμιο για τζάνκις με τα μαθηματικά. Έτσι παίζει τάβλι υπολογίζοντας κάθε του κίνηση σαν να πρέπει να επιλέξει ποιο καλώδιο θα κόψει για να απενεργοποιήσει μία βόμβα. Κάνει υπολογισμούς σε κάθε ζαριά ενώ όταν τα πράγματα δεν του κάθονται όπως τα είχε υπολογίσει, μονολογεί την ίδια φράση “πραγματικά ήταν η χειρότερη ζαριά που μπορούσα να φέρω, ποια ήταν χειρότερη, κάτσε να δούμε”. Συνήθως χάνει, αλλά δεν το βάζει κάτω. 

Αυτός ο τύπος είναι κολλητάρι. Είναι ο άνθρωπος που τον ξέρεις χρόνια και στην πραγματικότητα περισσότερο παίζετε τάβλι και λιγότερο μιλάτε. Έχετε φάει τα νιάτα σας σε παραλίες, διακοπές, καφενεία και καφετέριες με τα ζάρια ανά χείρας, και έχετε χάσει το μέτρημα για το ποιος είναι καλύτερος παίκτης. Ο Πολιτισμένος δεν θα προκαλέσει παρά μόνο για πλάκα, ενώ όταν τον πιει, θα δώσει αντρίκεια το χέρι και θα παραδεχτεί την ήττα του χωρίς καν να τολμήσει να προφέρει τη λέξη “κωλοφαρδία”. 

Ο Τραμπούκος είναι ακριβώς το αντίθετο από τον Πολιτισμένο. Περιμένει να σου πιάσει παραμάνα για να σηκωθεί όρθιος και να πιάσει επειδικτικά τα αρχιδ αχαμνά του και να σου κάνει κωλοδάχτυλα περιμένοντας να κάνεις λάθος παίξιμο για να σε μπινελικώσει μουτζώνοντας. Καπνίζει μανιωδώς ενώ αν δει ότι το ματσάκι δεν πάει καλά, κόβει τις παρτίδες στη μέση και τις δίνει διπλές γιατί στην πραγματικότητα δεν μπορεί με τίποτα να χάνει. Είναι αυτός που έχει κλείσει με νεύρα το τάβλι περισσότερες φορές από όλους.

Ο Οργανωμένος είναι εκείνος ο συμπαθητικός τύπος που έχει εναποθέσει στο τάβλι όλες του τις ελπίδες για διασκέδαση. Παίζει τάβλι συγκεκριμένες μέρες, με συγκεκριμένους ανθρώπους και στα ίδια ακριβώς μέρη. Αν κάτι πάει στραβά, ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι έχει ένα μίνι τάβλι στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου για τις δύσκολες ώρες και σε επιφυλακή τους αναπληρωματικούς αντιπάλους. Η γυναίκα του τον παρακαλά να της μάθει τάβλι αλλά ξέρει ότι αν υποκύψει, η πραγματική του διασκέδαση θα εκλείψει εντελώς. 

***ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΟΣΟΧΗ***

Υπάρχει ένας που αφήσαμε απ’έξω επίτηδες. Είναι αυτός που κάθεται από πάνω και δίνει συμβουλές. ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΕΙΣ ΣΕ ΗΣΥΧΙΑ! ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΑΤΟΡΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ!