Η μία ανάγνωση είναι η εξής, η ψυχοπονιάρικη: Οι καημένες οι (2) γυναίκες τι τους έλαχε να πάθουν. Η δεύτερη ανάγνωση, η πιο κυνική και σκληρή, δεν χαρίζει κάστανα: Δηλαδή θέλει πολύ μυαλό για να υποψιαστείς πως κάτι δεν πάει καλά αν στην άλλη πλευρά του πληκτρολογίου είναι κάποιος που ισχυρίζεται πως είναι ο Μπραντ Πιτ; Και σου τάζει αγάπες και έρωτες;
Μοιάζει κουλό, αλλά έλα που συνέβη. Στην Ισπανία. Δύο γυναίκες έπεσαν θύμα πλεκτάνης που τους έστησαν 5 άτομα. Εκείνοι είχαν φτιάξει ένα team που δρούσε σαν ένα σώμα, παριστάνοντας πως είναι ο Χολιγουντιανός σταρ. Χάρη σε αυτό το τρικ κατάφεραν να αποσπάσουν 325.000 ευρώ (!) από τα θύματά τους. Από τη μία γυναίκα, που μένει κάπου στην Ανδαλουσία, πήραν 175.000 ευρώ και από την άλλη, κάτοικο της χώρας των Βάσκων, περί τα 150.000.
Πώς δρούσε η συμμορία που παρίστανε τον Μπραντ Πιτ
Και βορρά και νότο της Ισπανίας, όσο να το πεις, οι 5 απατεώνες είχαν… πρόγραμμα. Τι έκαναν ακριβώς; Έταξαν ρομάντζα στις 2, προφανώς εξαιρετικά εύπιστες, γυναίκες με εικόνα του πόθου τον Μπραντ Πιτ. Και παραλλήλως, αξιοποιώντας την τρέλα του συναισθήματος που προξενούσαν, τις ενθάρρυναν να επενδύσουν σε διάφορα projects που σκαρφίζονταν πως έτρεχε ο διάσημος ηθοποιός και τα οποία βέβαια στην πραγματικότητα δεν υπήρχαν.
«Οι κυβερνοεγκληματίες, προκειμένου να αιχμαλωτίσουν στα δίχτυα τους τα θύματα, είχαν μελετήσει ενδελεχώς τη συμπεριφορά τους στα social media και είχαν αποτυπώσει το ψυχολογικό προφίλ τους, ανακαλύπτοντας έτσι ότι και οι δύο γυναίκες ήταν ευάλωτα άτομα, στερημένες από στοργή και σε κατάσταση κατάθλιψης.
Χρησιμοποιούσαν επίσης πλατφόρμες ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων για μηνύματα και email κάνοντας τις δύο γυναίκες να πιστέψουν ότι συνομιλούσαν μέσω WhatsApp με τον ίδιο τον Μπραντ Πιτ, ο οποίος τους υποσχέθηκε μια ρομαντική σχέση και ένα μέλλον μαζί», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ισπανικής αστυνομίας.
ΟΚ, κρίμα γι’ αυτό που έπαθαν, αλλά…
Η… συμμορία του ψεύτικου Μπραντ είχε τη βάση της στην Ανδαλουσία, όπου βρέθηκαν κάμποσα κινητά τηλέφωνα και τραπεζικές κάρτες, δύο ηλεκτρονικοί υπολογιστές και ένα ημερολόγιο όπου έκαναν πρόβα τις φράσεις που χρησιμοποιούσαν για να κοροϊδεύουν τα θύματά τους. Τους φαντάζεται κανείς από μακριά να γελάνε με το τι θα σκαρφίζονταν κάθε φορά για την περσόνα που είχαν δημιουργήσει. Οι αστυνομικοί κατάφεραν να ανακτήσουν το ποσό των 85.000 ευρώ για να το επιστρέψουν στις «απατημένες» δικαιούχους.
Η αλήθεια είναι πως θες να είσαι επιεικής με τις άτυχες γυναίκες, δεν έχουν όλοι εκεί έξω τη γνώση και την ικανότητα να εντοπίζουν μια απάτη όσο τραβηγμένη κι αν μοιάζει. Αλλά εδώ, το ξαναλέμε, δεν μπορείς να μην γίνει και κάπως σκληρός μαζί τους. Που πίστεψαν πως συνομιλούσαν με κοτζάμ Μπραντ Πιτ. Και δέχτηκαν μάλιστα να του δώσουν και λεφτά.
Πολλοί εξ ημών έχουμε λάβει κάποιο SMS ή mail από κάποιον… θείο ή θεία που πέθανε σε μια κάποια εξωτική χώρα και αποφάσισε, από την καλή του την καρδιά πάντα, να μας ευεργετήσει με κάμποσα εκατομμύρια. Αν το πιστέψουμε, σόρι κιόλας, δεν μας φταίει κανείς. Πόσο μάλλον καθώς οι προειδοποιήσεις περί διαδικτυακών απατών είναι συνεχείς.