Ειλικρινά, βαρεθήκαμε-κουραστήκαμε-κάπου έλεος με την καθημερινή νοσταλγία των 80s και των 90s. “5 πράγματα που θυμούνται όσοι είναι γεννημένοι τα 90s” ή “Aν θυμάσαι την κασέτα ή τον Τζόρτζεβιτς με μαλλιά, τότε έζησες γαμάτα παιδικά χρόνια“.
Όχι φίλε! Τέλος! Αυτές οι καταστάσεις δεν είναι τίποτα μπροστά σ’ αυτές που έζησαν τα παιδιά του 5ου αιώνα π.Χ.
Κι επειδή και αυτά τα παιδιά θα ήθελαν κάποια στιγμή να διαβάσουν κάτι νοσταλγικό για την εποχή τους, είπαμε να τους το γράψουμε για να μην μείνουν με το παράπονο.
Ότι τι; Οι γεννημένοι αρκετούς αιώνες πριν ΔΕΝ έχουν δικαίωμα στη νοσταλγία; Και βέβαια έχουν!
Για τσέκαρε.
Μάχη των Θερμοπυλών
Δεν είναι καθόλου κλισέ. Αν είσαι παιδί του 5ου αιώνα π.Χ, τότε στάνταρ θα πρόλαβες για τα καλά την “μητέρα των μαχών”. Τι MMA; Τι Mayweather με McGregor και παπαριές μαλακίες; 300 Σπαρτιάτες απ’ τη μία (μαζί με αρκετούς Θηβαίους και Θεσπιείς) απέναντι σε εκατό και κάτι χιλιάδες Πέρσες. Αντρίκια πράματα. Χεράτα. Παντελονάτα. Επιπλέον, ήσουν απ’ τους τυχερούς γιατί είδες από κοντά περσόνες της εποχής, όπως τον Τζέραρντ Μπάτλερ ή τον Ξέρξη, και γενικότερα ρε συ, έζησες το καλύτερο ξυλίκι που ‘χει παιχτεί έως σήμερα.
Σου ‘ρχονται σιγά σιγά οι αναμνήσεις και πάλι; Ε;;; Εεε;;;
Έζησες γαμάτα παιδικά χρόνια και το ξέρεις.
Μέλανας Ζωμός για Brunch
Χοιρινό, αλάτι, ξύδι και ΑΙΜΑ. Κανονικότατο κόκκινο αίμα. Το καλύτερο brunch για να ανοίξει το μάτι σου και να πας να πολεμήσεις. Μπορεί οι Αθηναίοι, βέβαια, να ‘ταν από τότε φλώροι και να το έκραζαν “ο οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος θα προτιμούσε να πεθάνει, παρά να φάει τον Μέλανα Ζωμό” είχε πει κάποτε ένας σοφός Αθηναίος, ωστόσο αιώνες μετά οι Σπαρτιάτες επαληθεύονται, αφού τα ακριβότερα εστιατόρια ΔΕΝ ψήνουν καλά το κρέας και αφήνουν το αίμα στην μπριζόλα.
*Τουλάχιστον φαίνεται πιο εντυπωσιακό πιάτο απ’ τον πατσά.
Σπάρταθλον
Μιλάμε, ουσιαστικά, για έναν τεραααααστιο μαραθώνιο χωρίς σέλφιστικς ποζέρια και χάσταγκς. Ταξίδεψε στα παιδικά σου χρόνια και θυμήσου εκείνα τα αθώα χρόνια που έπαιρνες τα ποδαράκια σου από την Σπάρτη για να πας εκδρομούλα στην Αθήνα. Κι αν είχες κέφια γυρνούσες με ψώνια πίσω, και έριχνες και κάνα πόλεμο στον Ισθμό της Κορίνθου άμα έλαχε.
Μοναστηράκι χωρίς τα σουβενιράδικα
Αθηναίε του 5ου π.Χ, τι ζωάρα έκανες ρε άνθρωπε;;; Κατέβαινες Μοναστηράκι χωρίς να χρειαστεί να πέσεις πάνω σε αγάλματα με πέη και μπλουζάκια με “I Love Greece”. Χαμουρευόσουν ελεύθερα στης Πλάκας στα στενά, χωρίς να τσεκάρεις κάθε λίγο και λιγάκι αν σε φωτογραφίζουν με Canon χιπστεράδες της εποχής ή ο “Μπαϊρακτάρης”.
Βάζα με πέη
Ντροπή σου και μόνο. Αν δεν τα ‘χες δημιουργήσει (και προμοτάρει) στην εποχή σου, τώρα δεν θα ‘χαμε μπλέξει έτσι σήμερα.
Που γυρνάνε να πούμε οι τουρίστες στην πατρίδα τους με πιτόγυρο, ελιές και ένα ανοιχτήρι με μία τεράστια (ξέρεις εσύ τι τεράστια…).
Δεν χρειάζεται να το θυμάσαι για να σου επιβεβαίωσουμε ότι έζησες γαμάτα παιδικά χρόνια, υπάρχουν και τα βάζα μέχρι σήμερα που το αποδεικνύουν περίτρανα.
Σανδάλι στα φόρτε του
Με το ίδιο σανδάλι πολεμούσες, με το ίδιο πήγαινες σε εκδηλώσεις της εποχής και με το ίδιο πόζαρες για να μπεις με καμάρι στα βάζα. Ναι, στα βάζα με τα πέη, μην λέμε πάλι τα ίδια. Ωραίες εποχές. Τι να νιώσουμε κι εμείς οι “βασικιές” που θέλουμε ένα ζευγάρι για τον μαραθώνιο, ένα για το γυμναστήριο, ένα για την βόλτα, ένα για την δουλειά και δέκα για τον πόλεμο;
Εκκλησία χωρίς γυναίκες
Είσαι απ’ τους ΠΡΩΤΟΥΣ που είδαν το ΠΡΩΤΟ post της σελίδας “Ναι, είσαι μισογύνης”, κάπου στο 594 π.Χ. Και σε τιμάει αυτό. Και επιπλέον, έζησες από κοντά, από πολύ κοντά, μια δημοκρατική συνέλευση χωρίς γυναίκες. Και έσκαγες και με το ίδιο σανδάλι.
Αν είσαι κι εσύ γεννημένος εκεί κοντά στον 5ο αιώνα π.Χ, περιμένουμε να μοιραστείς στα σχόλια τις εμπειρίες σου.