Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία. Αυτό θεωρητικά θα έπρεπε να αρκεί ως διαπίστωση και να μην γράφαμε λέξη παραπάνω. Αλλά έλα όμως που είναι ακόμα πολλοί εκεί έξω, συν-Έλληνες και όχι μόνο, αυτοί που επιμένουν στα τσιγάρα, αυτοί που δεν μπορούν να νικήσουν τον εθισμό. Και επειδή ως (κακή) συνήθεια κοστίζει, στο παραλλήλως του θεατού κόσμου ανθεί το λαθρεμπόριο, η μαύρη αγορά. Η εναλλακτική λύση για την τσέπη του καπνιστή…

Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους: Το 2023, συνολικά στις χώρες της Ευρώπης εκτιμάται ότι καταναλώθηκαν 52,2 δισεκατομμύρια παράνομα τσιγάρα, εκ των οποίων τα 35,2 δισεκατομμύρια στις 27 χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή το 8,3% του συνολικού ποσοστού κατανάλωσης.

3,5 δισ. παράνομα τσιγάρα κάπνισαν οι Έλληνες το 2023, το λαθραίο είναι πιο γλυκό

Φθηνά τσιγάρα (όχι η ταινία)

Για να το απομονώσουμε στα μέρη μας, οι Έλληνες εκτιμάται πως κάπνισαν περί τα 3,5 δισ. τσιγάρα τη χρονιά που μας πέρασε. Αυτό μεταφράζεται σε απώλειες φόρων της τάξης των 624 εκατ. ευρώ για τα δημόσια ταμεία.

Βαλτώνουμε στις τελευταίες θέσεις σε όλες τις «καλές» λίστες της Ε.Ε. (βλέπε μισθούς, ποιότητα ζωής και πάει λέγοντας) και έχουμε σχεδόν πρωτιά, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά, στην κατανάλωση παράνομων καπνικών προϊόντων (23,7%, αύξηση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2022). Κάτι λέει αυτό για μας ως λαός, έτσι δεν είναι;

Ένα στα τέσσερα τσιγάρα που «φούντωσε» ο Έλλην καπνιστής ήταν παράνομο. Πιο σωστά διακινήθηκε παράνομα, μην παρεξηγηθούμε και πάμε σε παράλληλους ατραπούς «καπνικών» προϊόντων της μάνας γης. Οι μεγαλύτεροι λάτρεις του απαγορευμένου πάντως, είναι οι Γάλλοι (33%, 10,8 δισ. τσιγάρα). Εκεί συναντάμε τα υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης παράνομων τσιγάρων στην Γηραιά Ήπειρο. Ακολουθούν οι Ιρλανδοί, αμέσως μετά οι Βρετανοί.

3,5 δισ. παράνομα τσιγάρα κάπνισαν οι Έλληνες το 2023, το λαθραίο είναι πιο γλυκό

Αύξηση παντού – και όχι για καλό

Σύμφωνα με την Έκθεση της KPMG «Παράνομη Κατανάλωση Τσιγάρων στην Ευρώπη: Τα αποτελέσματα για το 2023» (Σεπτέμβριος 2024), η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της Philip Morris International, οι απώλειες των εσόδων για τα δημόσια ταμεία των χωρών της ΕΕ το 2023 υπολογίζονται σε 11,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ο όγκος των παράνομων τσιγάρων που καταναλώθηκε τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα αυξήθηκε περαιτέρω το 2023.

Κάτι μας λέει πως το νούμερο αυτό θα είναι ακόμα μεγαλύτερο το 2024. Η τάση είναι τέτοια. Οι θεριακλήδες είναι σταθερά πολλοί εκεί έξω και τα τσιγάρα κοστίζουν. Άρα το παράνομο, το λαθραίο είναι πιο γλυκό. Ως πιο φτηνό.