Όλοι έχουμε κοιμηθεί στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Μάλιστα πολλοί από μας, το βρίσκουμε και εξαιρετικά βολικό. Όταν έχεις ένα μεγάλο ταξίδι, όταν βαριέσαι το πρωί τη διαδρομή για τη δουλειά, όταν είσαι στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου σε βραδινή διαδρομή με ανοιχτό A/C και cd να παίζει Portishead. Tα μέσα είναι ένα υπέροχο κατάλυμα.

Νομίζω οι περισσότεροι έχουμε κοιμηθεί στο 99% των Μέσων. Εγώ προσωπικά, δεν έχω κοιμηθεί μόνο σε διαστημικό λεωφορείο και σε πατίνι.

Λοιπόν, να ένας οδηγός με τα υπέρ και τα κατά κάθε μέσου :

Αυτοκίνητο

Το πιο ωραίο μέσο να κοιμάσαι. Λίγα άτομα, ρυθμιζόμενη ζέστη και θέση καθίσματος, ωραίο soundtrack και χώρος για πόδια αν είσαι ψηλός.

Αν είσαι συνοδηγός βασικό tip η ζώνη για μαξιλάρι. Γέρνεις δεξιά το κεφάλι και κοιμάσαι πάνω στη ζώνη (ΠΟΥ ΠΑΝΤΑ ΦΟΡΑΜΕ). Επίσης, η ζώνη σου δημιουργεί ένα αίσθημα αγκαλιάς και σε κάνει να νιώθεις ασφαλής.

Αν είσαι πίσω είναι ακόμα πιο ζωάρα. Σηκώνεις λίγο το μαξιλαράκι του καθίσματος, λες στον μπροστινό να κάνει λίγο πιο μπροστά τη θέση και ΤΑ ΛΕΓΑΜΕ. ΦΙΛΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΕΑΚΙ, ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ. ΟΤΑΝ ΦΤΑΣΟΥΜΕ, ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΜΕ.

Μόνο μειονέκτημα, η εμπιστοσύνη στον οδηγό. Αν είναι άντρας και μαλάκας, από εκεί που διασχίζεις με αμάξι την εθνική, θα βρεθείς να διασχίζεις με βάρκα τον Αχέροντα.

Ποιότητα ύπνου : 5 / 5

Τρένο

Επίσης αγαπημένο μέρος ύπνου. Οικεία ατμόσφαιρα και μεγάλα καθίσματα. Όταν είναι χειμώνας και βγαίνει η ζέστη από κάτω, η αίσθηση είναι σχεδόν παραδεισένια.

Μειονεκτήματα είναι τα βραδινά ταξίδια, με τα γαμημένα φώτα να μην σβήνουν ποτέ για να κοιμηθείς σαν άνθρωπος και μια γελοία αίσθηση ότι κάποιος επιτήδειος θα σου κλέψει τα πράγματα που έχεις στο πάνω ράφι.

Δύσκολη πίστα είναι και ο ύπνος στα τραπέζια του bar. Χρειάζεσαι μεγάλη κουκούλα που να πέφτει μπροστά στα μάτια.

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα παραμένει ο ενοχλητικός ελεγκτής που πάνω στον γλυκό τον ύπνο θα σου φωνάξει μέσα στο αυτί “τα εισιτήρια σας παρακαλώ”.

Ποιότητα ύπνου : 3 / 5

Κτελ

Ίδια φάση με τρένα αλλά με διαφορετικές ώρες καλού ύπνου.

Στο κτελ ο ύπνος είναι καλός το βράδυ και μόνο όταν είσαι παράθυρο. Για να βγάλεις το φούτερ, να το κάνεις κουβάρι, να βάλει και οδηγός καμιά ταινία τύπου “Μεγάλες Προσδοκίες” ΚΑΙ ΦΙΛΑΚΙΑ ΡΟΥΦΗΧΤΑ – ΡΟΥΦΗΧΤΑ ΦΙΛΑΚΙΑ.

Αν είναι μέρα το ταξίδι είναι ψιλοδύσκολο για ύπνο. Καταρχάς και mp3 να έχεις, το πιο πιθανόν είναι να ακούς τις μουσικές επιλογές του οδηγού. Άρα εσύ παίζει να ακούς radiohead με από κάτω χαλί “derti fm – λίγα λόγια και με νόημα”.

Επίσης, δύσκολο αν έχεις θέση διάδρομο. Το κεφάλι σου θα πηγαίνει πέρα δώθε και θα ξυπνάς κάθε 5λεπτο.

Αν είσαι ψηλός είναι άβολο γιατί δεν ξέρεις πώς να βολέψεις τα κανιά σου. Αν πέσεις χαμηλά και βάλεις τα γόνατα κόντρα, στη μπροστινή θέση, θα βολέψεις μεν το κεφάλι αλλά τα πόδια θα μουδιάσουν γρήγορα και θα ξενερώσεις.

Ποιότητα ύπνου : 3,5 / 5

Μέσα Μαζικής μεταφοράς

Μετρό, ηλεκτρικός, τρόλεϊ, λεωφορεία. Όλα αυτά είναι στην ίδια μοίρα με διακεκομμένο ύπνο, λόγω άγχους μη χάσεις τη στάση σου. Βολεύουν εξαιρετικά όταν τα παίρνεις το πρωί και κοιμάσαι σαν το βόδι για να πας δουλειά. Κερδίζεις κάτι σωτήρια 5-λεπτάκια ύπνου, αλλά μέχρι εκεί. Δεν είναι για πολλά.

Ποιότητα ύπνου : 2,5 / 5

Αεροπλάνο

ΓΕΝΙΚΑ ΕΊΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΕΙΣ ΟΥΡΛΙΑΖΟΝΤΑΣ. Κατά τα άλλα ο ύπνος είναι παλέψιμος, αλλά αν είσαι σαν εμένα που σε κάθε μικρό θόρυβο πετάγομαι πάνω λέγοντας “ΣΑΝ ΤΑ ΛΕΜΙΝΓΚΣ ΘΑ ΠΑΜΕ ΠΑΙΔΙΑ, ΧΡΙΣΤΕ ΜΟΥ ΒΟΗΘΗΣΕ ΜΕ” τότε ο ύπνος είναι μακρινό όνειρο.

Επίσης, σε εκνευρίζουν και οι υπόλοιποι που είναι φυσιολογικοί άνθρωποι και κοιμούνται και εσύ τους κοιτάς και γίνεσαι η μάνα σου “ΚΟΙΤΑ ΡΕ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ, ΤΟ ΖΩΟ ΚΟΙΜΑΤΑΙ. ΚΟΙΜΗΣΟΥ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΕΣΥ, ΣΑΜΑΤΙΣ  ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ;”.

Αν γενικά δε φοβάσαι τα αεροπλάνα, είσαι μια χαρά.

Ποιότητα ύπνου : 2 / 5

Πλοίο

Ο χειρότερος ύπνος σε όλα τα μέσα μεταφοράς (αν δεν έχεις καμπίνα).

Φουλ φώτα, οι καλές καβάτζες πιασμένες από νωρίς από διάφορους που χώνονται κάτω από σκάλες απλώνουν σεντόνια για να μην τους χτυπάει το φως και βγάζουν μέχρι και φουσκωτά στρώματα και από γριές που πιάνουν τους καναπέδες για να απλώνονται.

Οι υπάλληλοι σε ξυπνάνε άμα την πέσεις στο καθαρό χαλί του μπαρ ή στο διάδρομο με τις καμπίνες. Σου μένουν οι άβολες καρέκλες, και οι κοινόχρηστοι χώροι με άπειρο φως, άπειρο κρύο και ύπνο στο πάτωμα.

Ξυπνάς και είσαι σα να σε έδερνε ο Μπάμπαλης στο ΕΑΤ-ΕΣΑ και έχεις και φαγούρα από τα βρωμό-χαλιά.

Ποιότητα ύπνου : 0 / 5 – και πολύ τους είναι. Κανονικά θα έπρεπε να μας πληρώνουν για να μπούμε εκεί. ΜΟΝΟ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ.