Οι φιλοζωικές οργανώσεις στη Σουηδία έχουν ξεσηκωθεί. Θεωρούν αυτό που ξεκινάει επισήμως από σήμερα (21/8) παράλογο και εν δυνάμει καταστροφικό. Είναι σίγουρα βάσιμη η απορία του πόσο λογικό είναι να δίνεις άδεια για τη θανάτωση του 20% του πληθυσμού ενός ζώου που δεν είναι δα πως απαντάται σε μεγάλους αριθμούς. Κι όμως, αυτό ακριβώς επέτρεψαν οι αρμόδιες αρχές στη σκανδιναβική χώρα. Για την καφέ αρκούδα.
Ξάφνου το «Σουηδία γίναμε», η έκφραση τουτέστιν που χρησιμοποιούμε για να εξάρουμε τον πολιτισμένο τρόπο που θεωρητικά έχουν εκεί πάνω για να χειρίζονται τα πράγματα, ηχεί εντελώς λάθος. Για να το πάμε με αριθμούς και όπως τα διαβάσαμε στον Guardian, οι άδειες που χορηγήθηκαν φέτος αντιστοιχούν στη θανάτωση περίπου 500 καφέ αρκούδων. Μπορεί να ‘ναι λιγότερο από πέρυσι (όταν και κατεγράφησαν 722 θάνατοι του συγκεκριμένου ζώου, αρνητικό ρεκόρ), αλλά δεν παύει να είναι ένα πολύ υψηλό νούμερο.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αυτό θα μειώσει τον αριθμό των καφέ αρκούδων στη Σουηδία σε περίπου 2.000, ήτοι 40% κάτω δηλαδή συγκριτικά με το 2008. Κοντά στο μισό, μόνο λίγο δεν το λες, έτσι δεν είναι;
Σουηδία: Κακές μνήμες ξυπνάνε…
Οι οικολόγοι είναι ανάστατοι. Μιλάνε για αλόγιστες πρακτικές που θέτουν σε κίνδυνο την άγρια ζωή, απειλούν τις ισορροπίες και μπορεί να έχουν πολύ άσχημες συνέπειες. Θυμίζουν πως το συνεχές κυνήγι λίγο έλειψε να εξαφανίσει τις καφέ αρκούδες στη Σουηδία, τη δεκαετία του 1920.
Η αλλαγή πολιτικής σε κεντρικό επίπεδο επέτρεψε στον πληθυσμό του ζώου να ανακάμψει. Έφτασε έτσι στο 3.300 το 2008. Αλλά από τότε βαίνει συνεχώς μειούμενος. Και η τάση είναι προς το ακόμα χειρότερο αν οι ιθύνοντες δεν αλλάξουν πρακτικές. Σε κάθε περίπτωση, το 1.400 θεωρείται το όριο ασφαλείας από τους αρμόδιους για να είναι βιώσιμος ο πληθυσμός.
Η δικαιολογία είναι πως οι καφέ αρκούδες είναι επικίνδυνες για τα ζώα που ζουν σε φάρμες και ο πληθυσμός τους πρέπει να παραμένει σε ελεγχόμενα επίπεδα. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μιλάμε πάντα για ένα επαπειλούμενο με εξαφάνιση ζώο που με αυστηρούς νόμους για την προστασία του σε ευρωπαϊκό επίπεδο και οι οικολόγοι λένε πως η Σουηδία τους παραβιάζει, στις ποσοστώσεις. Κάπως έτσι έγινε και με τους τάρανδους και τώρα ο πληθυσμός τους στη χώρα έχει μειωθεί σε πολύ ανησυχητικά επίπεδα, 60% πιο κάτω σε σχέση με τον προηγούμενο αιώνα.