Ναι ναι, τo Facebook, σου έχει φάει τη ζωή και το ξέρουν πλέον και οι πέτρες ότι τα πάντα γυρίζουν γύρω του. Από την πρώτη κιόλας στιγμή, ο βασικός του σκοπός ήταν να μας κάνει να θέλουμε να γίνουμε μέλη. Μετά, ήταν να βγάλει λεφτά. Τώρα, αφού το κατάφερε και αυτό κυρίως από τις εταιρίες με την πλατφόρμα των διαφημίσεων, θέλει να δει πώς μπορεί να κερδίσει από εμένα κι εσένα.

“Facebook Marketplace” είναι η λύση! Ο Mark Zuckerberg και η παρέα του, θέλουν να μας βάλουν στο τριπάκι να πουλάμε και να αγοράζουμε πράγματα απευθείας από το Facebook. Αφού το καταφέρουν αυτό, θα δουν πώς θα βγάλουν τα λεφτά.

Τι είναι αυτό και τι μπορείς να κάνεις εκεί;
 
Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Είσαι χρήστης του Facebook; Βγάζεις το κινητό σου, τραβάς φωτογραφία το προϊόν που θες να πουλήσεις, γράφεις μία έξυπνη περιγραφή, την τιμή που θες και το (ανε)βάζεις προς πώληση.

Με το που το μαθαίνω, μπαίνω να δω τι παίζει. Στην αρχή για να θαυμάσω όλα όσα θέλει να πουλήσει ένας Έλληνας χρήστης και στη συνέχεια για να πάρω μία ιδέα για το τι μπορώ να πουλήσω κι εγώ εκεί.
 
Φαν Φακτ
 
Η Ελλάδα, είναι η 26η χώρα στην οποία είναι διαθέσιμη η υπηρεσία αυτή και αν κρίνω από την Αμερική που έγιναν οι δοκιμές τα πράγματα θα γίνουν πολύ άγρια. Τα νούμερα δείχνουν ότι στο “Παντοπωλείο” του Facebook ανεβαίνουν κάθε μήνα 25-30 εκατ. νέα αντικείμενα και το χρησιμοποιούν ήδη, περίπου 500 εκατ. χρήστες. Φαντάσου τι πρόκειται να γίνει στη χώρα μας.
 
 
Τα πρώτα λεπτά χρήσης
 
Σα να το περίμεναν! Οι χρήστες λίγα λεπτά από την ανακοίνωση άρχισαν να γεμίζουν το Marketplace με αγγελίες που εντυπωσιάζουν.

Μέχρι τώρα, με μία εικονική βόλτα στο Marketplace, βρήκα από χρησιμοποιημένες περούκες μέχρι παλιά και καινούρια κινητά, χρησιμοποιημένα παπούτσια και ρούχα, ΑΚΟΜΑ και σπίτια, αυτοκίνητα, μηχανάκια. Γενικά ό,τι θέλει να πουλήσει κανείς το βάζει εκεί με ένα απλό κλικ της φωτογραφικής του κινητού.

Πώς μπαίνεις στο Marketplace

Δεν μπαίνεις! ΕΙΣΑΙ ήδη μέσα από τη στιγμή που είσαι χρήστης του Facebook. Οπότε έχουμε και λέμε: “Όποιος κάνει update στο Facebook App, θα βλέπει το νέο εικονίδιο στο κάτω μέρος και πατώντας το, τσεκάρει όλα όσα πωλούνται. Ανά κατηγορία, ανά απόσταση ή ένα συνδυασμό των δύο.

ΠΡΟΣΕΧΕ ΟΜΩΣ! 

Μην είσαι χαζός και δώσεις καμιά διεύθυνση σπιτιού σε αγνώστους προκειμένου να ολοκληρώσεις την αγορά, ούτε φυσικά να πας στο σπίτι κάποιου να το πάρεις. Υπάρχει πολύ περίεργος κόσμος εκεί έξω, έτοιμος να σου δώσει καραμέλες… Καλύτερα να δώσεις ραντεβού σε έναν δημόσιο χώρο, για έναν καφέ ρε αδερφέ.
Αν (ξε)πουλάς, να θυμάσαι ΠΑΝΤΑ, ότι ο κόσμος δεν είναι χαζός. Μην πας να τον κοροϊδέψεις, πουλώντας ελαττωματικό προϊόν ή πανάκριβα, γιατί  θα πάρεις αρνητικά reviews και δεν θα μπορείς να ξαναπουλήσεις με ευκολία.

Έχε επίσης στο μυαλό σου, ότι το Facebook πέρα από το γεγονός του να κάνεις “report”, δεν θέλει να έχει καμία ευθύνη και σχέση, με τα προϊόντα που πωλούνται στην πλατφόρμα του ή με τα άτομα που τα πουλάνε.

Το μέλλον του Marketplace

Όλη αυτή η λογική είναι βασισμένη στο κίνημα χωρίς μεσίτες και μπορεί να φαντάζει σε όλους μας υπέροχο το σενάριο ότι ο καθένας μπορεί να βγάλει λεφτά, όμως κάποιο λάκκο έχει η φάβα. Σίγουρα, σε κάποιο υπόγειο, οι ειδικοί του Facebook έχουν ξεκινήσει να κάνουν brainstorming (αν δεν έχουν σκεφτεί ήδη) για το πώς θα βγάλουν λεφτά από την πλατφόρμα.
Οπότε, μη ξαφνιαστείς και μείνεις με το στόμα ανοιχτό, αν (στο όχι και τόσο μακρινό) μέλλον, το Facebook σου ζητήσει κάποιο χρηματικό ποσό για να ανεβάσεις τα αντικείμενα σου, αν ξεκινήσει να ζητάει προμήθεια ή ακόμα καλύτερα αν ζητάει διαφήμιση για να σε προωθήσει.