Το ακούς, το διαβάζεις και η πρώτη σου αυθόρμητη αντίδραση είναι να σκεφτείς πως κάποιο λάκκο έχει η φάβα. Μα δυνατότητα για απεριόριστες πτήσεις το χρόνο αντί μόλις 499 ευρώ; Δεν είναι ο ορισμός του “too good to be true”; Η Wizz, ωστόσο, γίνεται η αεροπορική εταιρεία που (φαίνεται να) κάνει πράξη το αδύνατο.
Στο ετήσιο αυτό πακέτο προσφοράς δόθηκε η εμπορική ονομασία “All you can fly”. Τα 499 ευρώ είναι τιμή γνωριμίας και αφορούσε τα 10.000 άτομα που έκαναν πρώτα αίτηση. Από την προηγούμενη Παρασκευή (16/8), το πακέτο ανέβηκε στα 599 ευρώ – και πάλι «τσάμπα» είναι βέβαια.
«Γλιτώστε λεφτά, επισκεφτείτε φίλους και οικογένεια πιο συχνά, και αυθόρμητα μέρη έξω από τα συνηθισμένα». Η Wizz δίνει τον τόνο ενόσω προσφέρει τη δυνατότητα στους συνδρομητές – επιβάτες της να κάνουν κράτηση για οποιονδήποτε από τους 950 προορισμούς της. Πηγαίνει συνολικά σε 53 χώρες, έρχεται και στην Ελλάδα (Αθήνα) για να προλάβουμε την ερώτησή σου, ενώ πάει τόσο μακριά όσο οι Μαλδίβες αν είσαι των εξωτικών διακοπών. Είναι μια low-cost αεροπορική εταιρεία που έχει αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια.
Wizz: Τα σημεία της προσφοράς που κάνουν… τζιζ
Και αφού είπαμε τα επικοινωνιακά, πάμε και στο παρασύνθημα: Είναι βιώσιμο όλο αυτό; Είναι ένα εμπορικό κόλπο; Έχει «πίσω λέξεις» που θα φανούνε μόνο στην πορεία; Τα μελανά σημεία αρχίζουν και αποκαλύπτονται αν το σκαλίσεις λίγο παραπάνω.
Αρχικά, το παράθυρο των κρατήσεων – που ανοίγει το Σεπτέμβριο – θα είναι διαθέσιμο μόνο ακριβώς 3 ημέρες πριν από την προγραμματισμένη αναχώρηση της πτήσης. Άρα αν κάποιος είναι της τελευταίας στιγμής ή τύπος που του αρέσει να προγραμματίσει από αρκετά νωρίτερα τα ταξίδια του, πολύ απλά αυτό δεν του κάνει. Η ουγγρική αεροπορική εταιρεία ενημερώνει επίσης πως οι θέσεις θα είναι διαθέσιμες σε συνάρτηση με «αρκετούς εξωτερικούς και εσωτερικούς παράγοντες» – αινιγματικό όσο και μπόσικο για πολλά «συγνώμη αλλά είμαστε πλήρεις» σε περιόδους high season.
Είναι, ξεκάθαρα, tricky το γεγονός πως η προσφορά ισχύει μόνο για 10.000 άτομα και συνδυάζεται με το αν υπάρχουν κενές θέσεις στην πτήση. Φαίνεται επίτηδες αρκετά αόριστο ώστε να επιτρέπει ελιγμούς στην Wizz (που πέρυσι είχε συνολικά 62 εκατομμύρια επιβάτες) και μαζί να κόψει από κάποιον που αγόρασε το πακέτο τη δυνατότητα να κλείσει εισιτήριο όπου και όποτε θέλει. Μια ελευθερία με όρους, θα έλεγε κανείς.
Επίσης τα κόστη θα ανεβαίνουν με το που ο συνδρομητής καλείται να πληρώσει τους εκάστοτε φόρους, το αντίτιμο για βαλίτσες και επιλογή θέσης, χρεώσεις που άνετα μπορεί να είναι ένα επιπλέον 100εύρω. Επίσης, κάθε κράτηση περιλαμβάνει πάγιο 9,99 ευρώ ενώ οι αποσκευές, πλην όσων μπορεί να κουβαλήσει κανείς μαζί του μέσα στην καμπίνα, θα χρεώνονται εξτρά. Είναι δηλαδή εμφανές πως δεν είναι ακριβώς ένα 500άρικο και πετάς, κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Χώρια σε όλα αυτά η ειρωνεία πως η αεροπορική εταιρεία που καμώνεται πως είναι η πιο οικολογική στην Ευρώπη, ενθαρρύνει τις απεριόριστες πτήσεις. Ή στο ότι η Wizz έχει συνδέσει το όνομά της με πάμπολλες χρονικές καθυστερήσεις και ακυρώσεις στις πτήσεις της. Βασικά σε μια πρόσφατη έρευνα, ψηφίστηκε ως η χειρότερη αεροπορική εταιρεία στην Ευρώπη…