Ο περισσότερος κόσμος την λέει «Πανσέληνο του Αυγούστου». Οι πιο «επιστημονικοί» θα την αποκαλέσουν «Υπερπανσέληνο». Και οι πιο ψαγμένοι θα σου πετάξουν ένα «φεγγάρι του Οξύρρυγχου» και θα σε κάνουν να τους κοιτάς με γνήσια απορία. Σε κάθε περίπτωση, απόψε (19/8) όλοι κοιτάμε ψηλά. Για ένα ετήσιο ραντεβού με τον νυχτερινό ουρανό, από τα πλέον ρομαντικά του έτους…
Θα σου λέγαμε, σαν άλλο GPS, σαν πάρει και βραδιάσει να σηκώσεις το κεφάλι και να κοιτάξεις προς τα νοτιοανατολικά. Και να μην είσαι όμως μια ανθρώπινη… πυξίδα δεν μπορείς να το χάσεις. Φωτίζεται όλος ο τόπος, σε μια μυσταγωγία όπως μόνο η φύση μας χαρίζει. Η Σελήνη φαίνεται μεγαλύτερη και λαμπερότερη από κάθε άλλη φορά μέσα στο χρόνο. Παίρνοντας ένα βαθύ πορφυρό χρώμα. Κατά την υπερπανσέληνο, μας λένε αυτοί που ξέρουν, το φεγγάρι εμφανίζεται έως και 14% μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο, συγκριτικά με μια απλή πανσέληνο.
Φεγγάρι του Οξύρρυγχου: Γιατί το λέμε έτσι
Πάμε τώρα και στις απαραίτητες εξηγήσεις. Προς τι η σύνδεση με τον Οξύρρυγχο; Πώς προέκυψε δηλαδή ετούτη η ονομασία; Η απάντηση μας ταξιδεύει μακριά. Ως την Αμερική, συγκεκριμένα. Οι εκεί ιθαγενείς ονόμασαν έτσι το φυσικό φαινόμενο καθώς εκείνες τις ημέρες συνήθιζαν παραδοσιακά να ψαρεύουν το συγκεκριμένο ψάρι – το λένε και μουρούνα – που αποτελούσε βασική πηγή τροφής για αυτούς.
Είναι από τα μεγαλύτερα (ψάρια) του γλυκού νερού το οποίο δυστυχώς σήμερα κινδυνεύει με εξαφάνιση. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, δεν συναντάται πια, όπως άλλοτε. Ας είναι το σημερινό φεγγάρι μια ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα για αυτό το είδος, αν σε ενδιαφέρει περισσότερο το θέμα πάτα ΕΔΩ για πληροφορίες.
Μια ή άλλη, απόψε κοιτάμε ψηλά. Η Σελήνη είναι στην πιο επιβλητική της φάση στο έτος για μας τους γήινους. Επειδή είναι χαμηλά στον ορίζοντα, το φως διαθλάται και αποκτάει αυτή τη σκούρα απόχρωση. Ειδικά κατά την ανατολή του φεγγαριού – πιάσε θέση συνεπώς από νωρίς κάπου ωραία, να κάνεις χάζι με το ταίρι σου, με την παρέα σου.
Προφανώς και το φαινόμενο είναι ακόμα πιο ωραίο αν είσαι εκτός Αθηνών, κάπου που τα φώτα της πόλης είναι μακριά και βλέπεις τα πάντα αλλιώς (ή κανονικά;). Αλλά και στην πρωτεύουσα να έχεις (ξε)μείνει, το φεγγάρι του Οξύρρυγχου θα βρει τον τρόπο να ακουμπήσει τις πιο ευαίσθητες πτυχές σου, είναι κάτι σαν μαγεία, δεν είναι;
Φεγγάρι του Οξύρρυγχου: Έτσι θα το απολαύσεις καλύτερα
Είναι ένα παιχνίδι των ματιών, της αντίληψής μας κατά βάση. Το φεγγάρι το ίδιο είναι, σε μας φαίνεται αλλιώτικο. Μια οπτική απάτη. Αλλά μια ωραία απάτη. Που σαγήνευε ανέκαθεν τους ανθρώπους. Οι ιθαγενείς της Αμερικής, που είχαν άμεση και γνήσια επαφή με τη φύση, το συνέδεσαν με τον οξύρρυγχο, με μια από τις παραδόσεις τους. Τόσο δυνατό και πετυχημένο ως συμβολισμός ώστε επιβίωσε ως τις μέρες μας, αποκτώντας και μια ποιητικότητα που ενισχύει τον ήδη έντονο ρομαντισμό του γεγονότος.
Υπάρχουν προγραμματισμένες ωραίες εκδηλώσεις να συνδυάσεις την περίσταση. Να παρατηρήσεις και να απολαύσεις το φεγγάρι του Οξύρρυγχου. Το υπουργείο Πολιτισμού προσφέρει ελεύθερη είσοδο σε περισσότερους από 100 αρχαιολογικούς χώρους σε ολόκληρη τη χώρα και σε πολλά μουσεία.
Δες το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στον παρακάτω σύνδεσμο:
Ας «σεληνιαστούμε» συνεπώς απόψε. Με την καλή την έννοια όχι αυτή που κακώς κάποτε είχαν δώσει οι άνθρωποι στο γεγονός, κοιτώντας με δέος ένα εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο, τόσο μεγαλοπρεπές που δεν μπορούσαν ακόμα να το εξηγήσουν, να το προσεγγίσουν με γνώμονα τη λογική. Κι έχει ένα φεγγάρι απόψε…