Ποιο είναι το μυστικό για μια μακροχρόνια σχέση; Να μιλάς με το ταίρι σου; Ναι, προφανώς. Η επικοινωνία είναι η βάση των πάντων. Αλλά υπάρχει και ακόμα μια συμβουλή. Θεωρητικά εντελώς αντικρουόμενη. Να… μη μιλάς με το ταίρι σου. Πιο σωστά, να μιλάς όταν πρέπει, όπως πρέπει.

Η λαϊκή θυμοσοφία το έχει συνοψίσει ως «να βουτάς τη γλώσσα σου στο μυαλό πριν μιλήσεις». Να σκέφτεσαι δηλαδή πριν πεις κάτι. Τι λόγια θα χρησιμοποιήσεις, πώς θα τα εκφράσεις, τις πιθανές συνέπειες όσων (θα) ξεστομίσεις. Δεν λέμε πως πρέπει να είσαι ψεύτικός, υποκριτής. Αλλά πως καλό είναι να μην παρασύρεσαι από την ένταση της στιγμής.

Γιατί ζευγάρι είστε, θα μαλώσετε και κάποια στιγμή, συμβαίνει και στα πιο αγαπημένα. Εκεί έρχεται η επιστήμη να συστήσει έναν κανόνα που θα βοηθήσει ώστε η κατάσταση να μη γίνει εκρηκτική: Κάντε, λέει, ένα διάλειμμα 5 δευτερολέπτων πριν μιλήσετε. Μετρήστε από μέσα σας και μετά αφήστε τα λόγια να βγουν.

Ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Σεντ Άντριους στη Σκωτία ισχυρίζονται πως ακόμα και αυτό το μικρό αναλογικά χρονικό διάστημα είναι αρκετό, κατά κανόνα, για να μας προστατέψει από το να πούμε κάτι που μετά δεν θα μαζεύεται με τίποτα. Μας βοηθάει να πέσουν οι παλμοί, να εκφραστούμε με περισσότερη σύνεση.

Την επόμενη φορά που θα ξεκινήσεις καυγά με το ταίρι σου, κάνε ένα break 5 δευτερολέπτων – μας ευχαριστείς αργότερα

Μοιάζει κάπως προφανές ως συμπέρασμα, αλλά η αλήθεια είναι πως κανείς άλλος νωρίτερα δεν είχε κάτσει να το προσεγγίσει επιστημονικά. Πείραμα και μελέτη, δηλαδή. Ερεύνησαν από κοντά τη συμπεριφορά 81 ζευγαριών, χρησιμοποίησαν ΑΙ εργαλεία, πριν βγάλουν τα πορίσματά τους.

Ως συμβουλή, σε κάθε περίπτωση, δεν είναι καθόλου κακή. Και είναι, επίσης, εύκολα εφαρμόσιμη, τουλάχιστον θεωρητικά. Δεν είναι λύση για (τα) πάντα, ούτε φάρμακο για κάθε συνθήκη. Αφορά επίσης τους «απλούς» καθημερινούς καυγάδες μεταξύ ζευγαριών, όχι κάτι πιο σοβαρό, κακοποιητικό που προφανώς απαιτεί εντελώς διαφορετική διαχείριση και καταγγελία. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα τσακωθείς, γιατί θα τσακωθείς, σκέψου (αυτά τα) 5 δευτερόλεπτα πριν μιλήσεις…