Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε ανοιχτά και χωρίς συναισθηματισμούς. Ήρθε η ώρα να το βγάλουμε από μέσα μας. Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να συμφωνήσουμε ότι το facebook έχει υποκαταστήσει την πραγματική ζωή σε βαθμό σχεδόν παρανοϊκό. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν μας αρέσει.
Από την άλλη όμως, έχει τον χαβαλέ του να παρατηρείς αποστασιοποιημένος πόσο διαφορετικά αντιμετωπίζεις κάποιες καταστάσεις ανάλογα με το πού διαδραματίζονται. Γιατί είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι αντιδράς με εντελώς άλλον τρόπο στα ίδια γεγονότα όταν αυτά τα βλέπεις στο facebook συγκριτικά με αυτά που θα έβλεπες σε μια καφετέρια.
Τι θα γινόταν όμως αν τα έφερνες τούμπα; Αν συμπεριφερόσουν στην πραγματική σου ζωή όπως στο facebook;
Θεωρίες συνωμοσίας
Στο ίντερνετ υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων. Αυτοί που πιστεύουν τις θεωρίες συνωμοσίας και εκείνοι που έχουν θετικό πρόσημο στον δείκτη του IQ τους. Εμείς οι δεύτεροι λοιπόν έχουμε τρομακτικό πρόβλημα όταν αντιμετωπίζουμε συνωμοσιολόγους real life. Αν όμως λειτουργούσαμε όπως στο facebook όλα θα ήταν πολύ πιο όμορφα. Έρχεται ο ψεκασμένος κύριος ουρλιάζοντας πως μας έβαλαν στα μνημόνια επειδή θέλουν να πολεμήσουν τον ελληνισμό μας; Ψάχνεις τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του δείχνεις ότι επί χρόνια τον παίζαμε με τα νούμερα και αυτός είναι ένας από τους λόγους που μας ξεζουμίζουν (όπως θα έκανες με κάποιο λινκ). Του ρίχνεις μερικά καντήλια για το καλό. Τον πετάς έξω από την καφετέρια και αν δεις ότι δεν έχεις την απαιτούμενη ανταπόκριση από τους γύρω σου, φωνάζεις τους φίλους να έρθουν να σε υποστηρίξουν. Real life spam, bitchez!
Κοπέλα που δεν σου έχει μιλήσει ποτέ
Βλέπεις κορίτσι που δεν σου άρεσε ποτέ και που το έχεις πετύχει πολλές φορές στην πλατεία που συχνάζεις. Εκεί που κάθεται μόνο του και βγάζει selfie πας μπροστά της και αρχίζεις το παραλήρημα: “Καλά μιλάμε έχεις υπέροχα μάτια, είσαι κουκλίτσα. Και έχεις μια πολύ ξεχωριστή προσωπικότητα που τη θαυμάζω.” Μετά από λίγο σκάει μύτη ο ξάδερφός της ουρλιάζοντας: “ΚΑΛΑ ΟΜΟΡΦΟΣΟΓΟ ΜΙΛΑΜΕ ΕΤΣΙ;”, Τον ξάδερφό της εν τω μεταξύ όταν τον ξεγέννησαν προσπαθούσαν να καταλάβουν αν είναι νυχτερίδα ή ποντίκι. Λίγο πριν φύγεις, θα έρθει και η κολλητή της και θα πει “ναι αλλά να πούμε και έναν μπράβο στον φωτογράφο ε;”.
Κρίνεις τη δουλειά κάποιου
Πολλοί άνθρωποι στο facebook δείχνουν τη δουλειά τους στον κόσμο, μεταξύ αυτών και ο γράφων. Τα πιο συνηθισμένα σχόλια εμπεριέχουν μπινελίκια και απαξίωση σε αντίθεση με την πραγματική ζωή όπου είναι πολύ δυσκολότερο να μπινελικώσεις κάποιον άγνωστο για το αποτέλεσμα της δουλειάς του. Αν όμως συμπεριφερόσουν όπως στο ίντερνετ, η πραγματικότητα θα είχε πολύ μεγάλο χαβαλέ. Θα ερχόταν κάποιος σαν εμένα να σου δείξει ένα κείμενό του για τον ρατσισμό σε μια εφημερίδα και εσύ θα μιλούσες τη γλώσσα της αλήθειας (σου). Οπότε real life θα ερχόταν μέσα στα μούτρα σου και θα έπεμενε ότι σε πληρώνουν για να γράφεις τέτοιες μαλακίες, ότι εξυπηρετείς συμφέροντα, ότι σε έχει βάλει ο Σόρος και η νέα τάξη πραγμάτων και όλα αυτά τα όμορφα που κατά καιρούς έχουμε διαβάσει. ΚΑΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ ΑΛΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΕ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙΣ 16.000€ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ.
Βλέπεις έξω τον/την πρώην
Και τώρα πάμε στα αληθινά πρόβληματα. Αν δεις στον δρόμο τον/την πρώην σου με το καινούργιο του αμόρε, οι πιθανότητες να γυρίσεις από την άλλη γαμωσταυρίζουντας ανέρχονται κάπου στο 104%. Αν όμως συμπεριφερόσουν όπως στα ιντερνέτς η αντιμετώπισή σου θα ήταν πολύ πιο γκράντε και αφ’υψηλού. Είναι δεδομένο πως θα έκανες θαμπζ απ, θα πήγαινες μπροστά και θα συμπύκνωνες όλη σου τη γαματοσύνη στη φράση “μπράβο ρε συ χαίρομαι για σένα”. Μετά θα τους έβγαζες φωτογραφία για να δουν όλοι οι φίλοι σου το καινούργιο τσουλάκι/μαλάκα για να συμφωνήσετε όλοι πως προφανώς δεν πιάνει μία μπροστά σου.