Κατά τη γνώση ρήση, δεν πειράζει αν έχουν φάει και οι δύο. Κοντολογίς, η λαϊκή θυμοσοφία προσπαθεί να μας «καβατζώσει». Δικαιολογία ψάχνουμε όλοι. Για να ορμήξουμε στο τζατζίκι. Με ψωμί, με τηγανητές πατάτες, με «ό,τι». Μας αρέσει τόσο ώστε είμαστε πρόθυμοι να προσποιηθούμε πως δεν υπάρχει το μόνο (αλλά σημαντικό, δυστυχώς) κακό του: Η μυρωδιά που αφήνει στην ανάσα και μας ακολουθεί για ώρες.
Αλλά δεν βαριέσαι. Κάνει και καλό στην υγεία το σκόρδο, ρίχνει την πίεση… Κι έπειτα, το τζατζίκι αποθεώνεται διεθνώς. Γνωστό πως είναι ένα από τα πιο γνωστά εδέσματα της χώρας μας παγκοσμίως (Greek mousaka, gyros and tzatziki, κατά το ήλιος, νησιά και θάλασσα). Αποτυπώθηκε και με ντοκουμέντα. Σκαρφαλώνοντας σε περίοπτη θέση σε λίστα που δημοσίευσε το Taste Atlas, ιεραρχώντας κατά σειρά νοστιμιάς τα πιάτα ανά τον κόσμο που έχουν ως βάση το αγγούρι. Το πιο καλοκαιρινό δηλαδή ίσως των λαχανικών, σίγουρα το δροσερότερο.
Το τζατζίκι, λοιπόν, βγήκε 2ο. Πίσω από το κινέζικο Pai Huang Gua – έτσι μας το είπαν, έτσι σου το λέμε. Στην καρδιά μας πάντως, το τζατζίκι είναι και θα είναι το απόλυτο Νο1. Και δεν πειράζει, ξαναλέμε, αν έχουν φάει και οι δύο. Δεν χρειάζεται άλλωστε να φιληθούμε αμέσως, με τόσο σκόρδο το πιο πιθανό είναι να μας έρθει υπνηλία παρά ερωτική διάθεση…
Taste Atlas: «Το τζατζίκι είναι ένα από τα καλύτερα καλοκαιρινά ντιπ»
Μία ή άλλη, ιδού πώς το Taste Atlas περιέγραψε το γευστικό μεγαλείο που αντιπροσωπεύει το τζατζίκι:
«Το τζατζίκι είναι ένα ελληνικό παρασκεύασμα που φτιάχνεται από γιαούρτι, αγγούρι, σκόρδο και πολλά βότανα και μπαχαρικά όπως άνηθο, δυόσμο ή μαϊντανό. Συνήθως σερβίρεται ως σάλτσα που συνοδεύει πολλά πιάτα με κρέας, ως απλό ντιπ ή ως ορεκτικό. Το όνομά του προέρχεται από την τουρκική λέξη cacik, που δηλώνει ένα παρόμοιο ντιπ, αν και ορισμένοι υποψιάζονται ότι το τζατζίκι προήλθε από το ινδικό ντιπ raita.
Το τζατζίκι σερβίρεται πάντα κρύο και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές με πιάτα όπως γύρο και σουβλάκι. Συχνά, σερβίρεται με πίτα ως μέρος του πρώτου πιάτου ενός μεγάλου γεύματος. Με την τεράστια δημοτικότητά του και το γεγονός ότι είναι ένα από τις καλύτερα καλοκαιρινά ντιπ, δεν είναι παράξενο που υπάρχουν πολλές τοπικές παραλλαγές του τζατζικιού, σε χώρες όπως το Ιράν, το Ιράκ, η Τουρκία, η Κύπρος, η Βουλγαρία και η Σερβία», διαβάζουμε στο σχόλιο.
Εκτός αυτού, το Taste Atlas αναφέρει και μερικά μαγαζιά που ξεχωρίζει για όποιον αναζητάει να φάει καλό τζατζίκι στην Αθήνα. Αυτά είναι ο «Θανάσης», η «Στροφή», ο «Μπαϊρακτάρης», ο «Καραβίτης» και το «Λιόντι».