Ένα συλλογικό τραύμα, εθνικό. Ακόμα ανοιχτό, ακόμα νωπό. Ειδικά καθώς δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη για να επέλθει κάποιου είδους κάθαρση. Η τραγωδία στα Τέμπη παραμένει μια τραγωδία που οι συνέπειες της δεν έχουν ακόμα γίνει πλήρως κατανοητές στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Μία ανάγνωση αυτού του ζητήματος είναι ένα ερώτημα που τέθηκε στο Reddit: «Εσείς παίρνετε το τρένο μετά από αυτό που έγινε στα Τέμπη;». Ναι, για πολλούς το ζήτημα είναι και πρακτικό. Μην ξεχνάμε πως πρόκειται για ένα μέσο μεταφοράς που εξυπηρετεί πολύ κόσμο.

Έγινε άραγε το δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου 2023 λόγος για κάποιους να φοβούνται να πάρουν το τρένο; Να μην το διανοούνται καν ως ενδεχόμενο; Ας δούμε τι απάντησαν οι χρήστες του Reddit. Αφού πρώτα διαβάσουμε το ερώτημα στην πλήρη μορφή του, ακριβώς δηλαδή όπως τέθηκε στην πλατφόρμα. Καθότι εμπεριέχει σαφή επιχειρηματολογία, συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς, περί του «όχι».

Εσείς παίρνετε το τρένο μετά από αυτό που έγινε στα Τέμπη;

«Καθαρά από περιέργεια ρωτάω διότι εγώ προσωπικά δεν θα ξαναέπαιρνα τρένο. Τώρα θα πείτε “μα όλα επικίνδυνα είναι” “μα δεν φταίει ο ίδιος ο ΟΣΕ φταίει η κυβέρνηση”. Μα γιατί να στηρίξουμε μια εταιρία που έπρεπε να γίνει όλη αυτή η ιστορία για να βγει στην φορά ότι είναι επικίνδυνη, και κατά 90% ακόμα κ τώρα δεν έχει αλλάξει τίποτα; Γιατί να φερόμαστε σαν να μην έγινε τίποτα απλά επειδή δεν έτυχε σε κάποιον γνωστό μας; Δεν έγινε στο εξωτερικό έγινε ΕΔΩ και δεν έχει αλλάξει τίποτα.

Και δεν θα αλλάξει τίποτα ΕΙΔΙΚΑ αν δεν αλλάξουμε εμεις. Ακόμα κ να μην φταίει ο κάθε υπάλληλος εκεί προσωπικά, θεωρώ ότι αν συνεχίσουμε όλοι να παίρνουμε το τρένο εν μέρη τα θέλουν οι κώλοι μας…Δεν ξέρω προσωπικά δεν νιώθω άνετα με την ιδέα του τρένου πλέον κ όχι επειδή φοβάμαι.

Αυτές οι σκέψεις μου ήρθαν διότι ένας φίλος μου θέλει να πάμε Ικαρία από Θεσσαλονίκη και επιμένει να πάρουμε το τρένο για Αθήνα γιατί συμφέρει παραπάνω….Και όταν του είπα “εγώ δεν ξαναπαίρνω τρένο σε αυτήν την χώρα” μου λέει ” εμένα το πήρε μια φίλη μου και δεν κινδύνεψε”… Μου κάνει τρελή εντύπωση. Είμαι περίεργη;»

Ποιες απαντήσεις ξεχωρίσαμε στο Reddit:

«Μετά από ενάμιση χρόνο δεν έχει γίνει και κάτι στο θέμα της ασφάλειας όπως όφειλαν και υποσχέθηκαν οπότε δεν πατάω»

@@@

«Στην Ελλάδα ποτέ ξανά. Μόνο εξωτερικό που το χρησιμοποιώ σχεδόν συνέχεια. Ελλάδα μετά από αυτό που έγινε και τις ειδήσεις που πετάγονται συχνά πλέον (“Παραλίγο νέα τραγωδία με αμαξοστοιχία”) ούτε σε σταθμό δεν πρόκειται να ξαναπάω»

@@@

«Δυστυχώς φοβάμαι. Το τρένο ήταν πάντα το αγαπημένο μου μέσο για πολλούς λόγους (ξεκούραστο, γρήγορο, ρομαντικό, φθηνό, μικρότερος περιβαλλοντικός αντίκτυπος), αλλά με αυτά που ακούω δε μπορώ να το δεχτώ.

Καταλαβαίνω την ανάλυση που λέει ότι ακόμα και έτσι είναι στατιστικά πιο ασφαλές από αυτοκίνητο, αλλά δε μπορώ να είμαι 5 ώρες μέσα σε ένα όχημα, να μη βλέπω τι υπάρχει μπροστά μου και να μην ξέρω ανά πάσα στιγμή αν μου μένουν 2 δευτερόλεπτα ζωής.

Βλέποντας κι άλλα άρθρα που λένε ότι είχαμε παρολιγον νέο ατύχημα, η κατάσταση γίνεται πολύ άβολη»

@@@

«Όχι, δεν ξαναβάζω τον εαυτό μου και άτομα που αγαπάω στο τρένο Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

και

Όχι, δεν είσαι περίεργη»

@@@

«Εγώ σπουδάζω Πάτρα και είμαι από Αθήνα. Το ΚΤΕΛ παίρνει περισσότερη ώρα, είναι πιο ακριβό και για εμένα προσωπικά είναι και πιο άβολα. Το αμάξι είναι τεράστια έξοδα για να κάνω μόνος μου. Άρα παίρνω τρένο… Ανησυχώ λίγο αλλά γενικά οι γραμμές αυτές δεν νομίζω πως έχουν τόσο συχνά πολλαπλά τρένα σε διαφορετικές κατευθύνσεις και επίσης πάνε πιο αργά από τα Αθήνας Θεσσαλονίκης…»

@@@

«Ναι κανονικά. Θεωρώ ότι είναι το ίδιο επικίνδυνο με όλα τα υπόλοιπα κακοσυντηρημένα υποστελεχωμένα πράγματα που έχουμε»

@@@

«Αν η εναλλακτική είναι ΚΤΕΛ τότε ναι 10000 φορές να πάρω τρένο»

@@@

«Στατιστικά μιλώντας με το τραίνο είστε πιο ασφαλείς από τις εναλλακτικές ΚΤΕΛ και αμάξι. Οπότε δεν είναι ζήτημα του να φοβάσαι ή όχι.

Αξίζει από την άλλη boycott? Μώρε ναι αξίζει, αλλά πώς είμαστε σίγουροι ότι δεν αξίζουν και οι εναλλακτικές;

Όσο να ‘ναι, και τα περί καυσίμων καρτέλ είναι, με το να οδηγάς τους υποστηρίζεις, αυτοί δεν αξίζουν boycott? Πόσο μάλλον και τα διόδια.

Δυστυχώς εκεί που καταλήγω είναι ότι μάλλον δεν έχουμε τόσο επιλογή στο τέλος της ημέρας. Τσίρκα που “πάνε και όπου βγει” υπάρχουν σε πολλούς τομείς στην Ελλάδα γενικότερα.

Ο μόνος τρόπος να κάνεις boycott είναι με την ψήφο σου καθώς επίσης με τη μετανάστευση στην περίπτωση που υπάρχει χώρα εκεί έξω με λιγότερη σκ*τιλα.

Είμαι στον ίδιο προβληματισμό μαζί σου για τους από πάνω λόγους, τόσο καιρό μετά δεν μπαίνω στο τραίνο, αλλά συνέχεια αναρωτιέμαι αν καταφέρνω τίποτα με αυτό»