Το αεροπλάνο δεν είναι μια απλή υπόθεση. Έγινε απλή υπόθεση. Μέχρι πριν αρκετά χρόνια ήταν αρκετά κοστοβόρο μέσο μεταφοράς και με τη βενζίνη ακόμη σε λογικές τιμές οι έλληνες εύλογα προτιμούσαν τα αυτοκινητάκια τους. Τον τελευταίο καιρό και με την είσοδο των low cost εταιριών στο παιχνίδι, η μετακίνηση με το αεροπλάνο έγινε εξευτελιστικά φθηνή και έτσι προσέλκυσε τεράστιο κομμάτι του επιβατικού κοινού. 

Ο γράφων έκλανε μέντες και μόνο στη σκέψη να ταξιδέψει στους αιθέρες, αλλά λίγο η ανάγκη, λίγο το φανταρικό, αναγκάστηκε και συμβιβάστηκε με την ιδέα. Πλέον, κοντά 8 χρόνια μετά την πρώτη φόρα, όλα είναι μια ρουτίνα. Έχω κάνει τόσα ταξίδια με το αεροπλάνο που ξέρω να σου αναλύσω επακριβώς τι ανθρώπους θα συναντήσει μέσα σε αυτό.

Μάθε μπαλίτσα. 

Πρώτος και χειρότερος όλων ο Άπλας. Αυτό το απόβρασμα της κοινωνίας μπαίνει στο αεροσκάφος με σκοπό της ζωής του να καταστρέψει το δικό σου ταξίδι. Θα απλώσει το κορμί του με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο, θα απλώσει την καρέκλα προς τα πίσω σφηνώνοντας τα πόδια σου και αν του πεις και κουβέντα θα στραβώσει. Στο 95% των περιπτώσεων ο Άπλας θα κάθεται μπροστά σου, θα είναι εκνευριστικά αγενής και για κάποιο λόγο θα πιστεύει ότι μαζί με το εισιτήριό του αγόρασε και την αεροπορική εταιρία. Θα είναι 50αρης, γραβατάκιας, κωλοπαιδαράς, αλκοολικός και ανύπαντρος. Μην γίνεις έτσι. 

Η Διαβαστερή, από την άλλη, είναι εκείνη η όμορφη κοπέλα που κουβαλάει τα βιβλιαράκια της και διαβάζει χωρίς να ενοχλεί κανέναν. Θα πάρει γαλλικό καφέ, θα ανοίξει να διαβάσει κάτι σε Jo Nesbo (δεν διαβάζει κανείς Δημουλίδου στα αεροπλάνα) και αν την κοιτάξεις θα σου χαμογελάσει. Όχι γιατί σε γουστάρει, μην παίρνεις αέρα σαλιάρη, αλλά γιατί είναι απλά ευγενική. Η Διαβαστερή είναι ωραίο τυπάκι και αν καθίσει δίπλα σου θα τη συμπαθήσεις περισσότερο. Θα της βάλεις τη χειραποσκευή στο ντουλάπι, θα της πιάσεις κουβέντα, θα σου ρίξει ευγενικό άκυρο και θα συνεχίσετε τις ζωές σας όπως πριν. 

Η Μπέμπα είναι εκείνο το μούλικο που μοιάζει με την κούκλα του Σατανά και θέλεις να το πετάξεις από το παράθυρο για να δεις αν μπορεί να πετάξει. Στην πραγματικότητα οι γονείς της σου φταίνε περισσότερο αλλά με την πολυλογία που την πιάνει, δεν σε βοηθάει να σκεφτείς καθαρά. Όταν θα την πετύχεις να κάθεται κοντά σου σκέφτεσαι όλα τα βασανιστήρια που έχεις δει σε ταινίες για να αποφασίσεις ποιο θα διάλεγες αν είχες τη δυνατότητα. Δυσανασχετείς, θυμώνεις, γκρινιάζεις, ξεφυσάς δυνατά αλλά τίποτα δεν πτοεί το κοκκαϊνοκινούμενο πιτσιρίκι. ΚΟΥΡΑΓΙΟ. 

Ο Πρήξας είναι αυτός ο σιχαμένος τύπος που δεν το βουλώνει και του φταίνε τα πάντα. Δεν του αρέσει ο καφές, γκρινιάζει. Είναι δυνατά το ερκοντίσιο, πάλι γκρινιάζει. Δεν του αρέσει η αεροσυνοδός, πάλι γκρινιάζει. Αν του σπάσεις τα μούτρα θα σταματήσει να γκρινιάζει, αλλά μάλλον αυτή δεν είναι και η πιο ενδεδειγμένη λύση. Θα καλεί τις αεροσυνοδούς κάθε λίγα λεπτά ζητώντας διαφορετική μαλακία κάθε φορά με αποτέλεσμα να τις εξοργίζει και να τους δημιουργεί πονοκέφαλο που οι καημένες θα πρέπει να καταπιούν για να μη χάσουν τη δουλειά τους από τον μαλάκα. 

Ο Σίχαμας δεν θα ντραπεί να σκουπίσει τις μύξες του πάνω στη μπλούζα σου, δεν θα διστάσει στιγμή να φτερνιστεί μπροστά στα μούτρα σου και μάλιστα χωρίς καν βάλει το γαμώχερό του μπροστά. Ο Σίχαμας έχει να πλύνει το κορμί του από τη βάφτισή του όταν και του το επέβαλλαν ενώ ευωδιάζει σαν ψόφιος ασβός. Φυσικά και θα κάθεται δίπλα σου, φυσικά και θα σου χαμογελάει, φυσικά και δεν έχει επίγνωση της μπίχλας του. Θάνατος στον Σίχαμα. 

Η Χαλαρή βαριέται τη ζωή της κάθε φορά που πρέπει να μπει σε αεροπλάνο. Η δουλειά της είναι τέτοια που απαιτεί πολλές μετακινήσεις οπότε το αεροπλάνο είναι στο εβδομαδιαίο της πρόγραμμα και το θεωρεί πιο συνηθισμένο και από το αυτοκίνητο. Χασμουριέται, δεν τρομάζει ακόμη κι αν ο πιλοτός κάνει κωλοτουμπίδια σαν πιλότος της redbull ενώ ξέρει τις αεροσυνοδούς με τα μικρά τους ονόματα. Η Χαλαρή έχει γυρίσει όλο τον κόσμο μιλάει 22 γλώσσες και είναι εκείνη που θα προσφερθεί να βοηθήσει οποιονδήποτε, σε κάθε ευκαιρία. 

Αυτός ο τύπος είναι που απολαμβάνεις να τον βλέπεις και να τον τρολάρεις. Ζει κάθε του στιγμή στο αεροπλάνο σαν να είναι η τελευταία του, γιατί πιστεύει όντως ότι θα είναι η τελευταία του. Σφίγγεται, ιδρώνει, κοκκινίζει, ξεσφίγγει παντελόνι και παρακαλάει να περάσει γρήγορα η ώρα. Προσεύχεται σε κάθε γνωστή και άγνωστη θεότητα, παρότι άθεος, ενώ στο μυαλό του έχει κάνει ήδη τάμα στον Άγιο Χριστόφορο που έμαθε λίγο πριν την πτήση ότι είναι ο προστάτης των οδηγών.