Σκέψου το. Σου λένε ψέματα επί μακρόν. Εκμεταλλεύονται την πίστη σου. Και έρχεται κάποιος και αποκαθιστά την αλήθεια. Με ποιον τα βάζεις; Με αυτόν που σου άνοιξε τα μάτια; Ή με αυτούς που σε κορόιδευαν; Ενώ η απάντηση μοιάζει αυτονόητη, στην περίπτωση του βιβλίου «Λύτρωση» του Δημήτρη Αλικάκου δεν πήγε ακριβώς έτσι.
Και (όμως) δεν είναι περίεργο. Καθότι ο συγγραφέας αποκάλυψε ένα ψέμα… 11 αιώνων. Πως δηλαδή το Άγιο Φως δεν ανάβει λόγω κάποιου θαύματος. Τεκμηριωμένα, μετά από εξαντλητική έρευνα, έβγαλε στο… φως την αλήθεια.
Αποσπώντας on camera τη μαρτυρία του ίδιου του σκευοφύλακα που ανάβει τα δύο καντήλια στον τάφο. Δηλαδή πόσο πιο «μπετόν αρμέ» θα μπορούσε να είναι το όλο θέμα από πλευράς απόδειξης;
Τον κυνήγησαν νομικά, ήταν αναμενόμενο. Η πρόσφατη ωστόσο αθώωσή του από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών ήταν μια προσωπική του νίκη, μαζί και κυρίως μια επικράτηση της λογικής.
Τι μας μαθαίνει πραγματικά αυτό το βιβλίο
Δεν είναι βέβαια ακατανόητο πως του την «πέσανε» με λύσσα. Πως κατηγορήθηκε ως «ανίερος», ως «βλάσφημος». Από ανθρώπους που τυφλωμένοι από το φανατισμό τους δεν κατάλαβαν το πιο ουσιώδες: Ο Δημήτρης Αλικάκος, στο βιβλίο του αυτό, δεν απορρίπτει τη χριστιανική πίστη. Απορρίπτει τους «λαοπλάνους» και αυτούς που μετατρέπουν τη θρησκεία σε «εμπόριο», ενίοτε «α λα καρτ».
Αυτό που αποδεικνύει αφορά τον τρόπο αφής του Αγίου Φωτός στην τελετή του Μ.Σαββάτου στα Ιεροσόλυμα. Το αν αυτό το φως τρόπον τινά καθαγιάζεται μέσα από τα λόγια των ιερωμένων αυτό είναι ένα διαφορετικό ζήτημα που επαφίεται στα πιστεύω του καθενός το πώς το αντιμετωπίζει.
Δεν νομίζουμε για παράδειγμα πως κάποιος πιστός όντως θεωρούσε σοβαρά πως το Άγιο Φως που παίρνει στην εκκλησία του χωριού του, στο όποιο μέρος της ελληνικής επαρχίας, ήταν το ίδιο με αυτό που κατέφτανε με τιμές αρχηγού κράτους (!) στο «Ελ. Βενιζέλος». Όμως αυτός (ο πιστός) το ένιωθε ως κάτι το ιερό, το ζωογόνο. Συμβολικά, στην καρδιά του, στη ψυχή του. Γιατί είναι κομμάτι μιας διεργασίας, μιας εν γένει θεώρησης των πραγμάτων.
Σε τελική ανάλυση, το βιβλίο «Λύτρωση» του Δημήτρη Αλικάκου, που σημειωτέον είναι γραμμένο και με συναρπαστικό τρόπο κάτι που το κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρον, αποτελεί ένα εξαιρετικό δώρο να κάνετε σε κάποιον αυτό το Πάσχα. Ναι, ναι, κι όμως. Η αλήθεια (έρχεται) στο φως, αυτό και λυτρωτικό είναι και θαυμά-σιο. Πίστευε και έρευνα…