Ξυπνάς. Ξανακοιμάσαι. Ξυπνάς δεύτερη φορά και ξέρεις ότι δεν πρέπει να κοιμηθείς πάλι. Φτιάχνεις καφέ, πίνεις γρήγορα, ετοιμάζεσαι και πηγαίνεις στο γραφείο για άλλη μία μέρα στη δουλειά. Φτάνεις και ακούς από το βάθος μια φωνή να λέει “όποιος νομίζει ότι το έχει με τον καφέ μπορεί να κερδίσει ταξίδι στη Βραζιλία”. ΝΑΙ ΤΙ; Το’χω!

Κάνεις λέει το κουίζ της Nespresso για να αποδείξεις ότι είσαι Coffee Expert, και αφού τα καταφέρεις, περνάς στο επόμενο στάδιο που βρίσκονται οι 30 καλύτεροι. Από εκεί προκύπτουν οι 10 που θα φτάσουν στην τελική δοκιμασία όπου εκείνος που θα αναδειχθεί Coffee Expert θα κερδίσει και το ταξίδι στη Βραζιλία για να μάθει από πολύ κοντά όλα τα μυστικά του καλού καφέ. Ε, το’χω λέμε. 

Καλά δεν το έχω και πολύ, αλλά θα προπονηθώ καλά και θα τα καταφέρω.

Για να πάω Βραζιλία πρέπει να τα καταφέρω και να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου. Αρχικά το κουίζ. Περίπου 3.000 άνθρωποι έλαβαν μέρος στο πρώτο στάδιο του διαγωνισμού (!) και απειλούσαν κάθε στιγμή το ταξίδι που σκόπευα να κερδίσω. Αλλά για αρχή δεν τα κατάφεραν αφού στο κουίζ τα πήγα άψογα και κατάφερα να προκριθώ στο επόμενο στάδιο. Οι ερωτήσεις ήταν βατές για καλά προετοιμασμένους (που λέγαμε και στο λύκειο) και ήμουν ένας από αυτούς. Με επιτυχημένο το πρώτο διαδυκτιακό ραντεβού, πήγαμε στο δεύτερο, αυτή τη φορά δια ζώσης…

Και η φάση ήταν κάπως έτσι…

Καθίσαμε στο τραπεζάκι μας πάνω στο οποίο βρίσκονταν φλυτζάνια ristretto, espresso και lungo, ανθρακούχο νερό για να καθαρίζουμε τη γευστική μας παλέττα (εγώ δεν ήξερα ότι υπάρχει τέτοιο πράγμα πάντως) και μία μηχανή που θα μας έβαζε στον μαγικό κόσμο της Nespresso. Το πρώτο σεμινάριο με τίτλο “Coffee fundamentals training” μας έμαθε πράγματα που ίσως να μην είχαμε σκεφτεί ποτέ. Ο Μιχάλης Καφατσάκης, Coffee Ambassador της Nespresso, μας έκανε μερικά νοητικά ταξίδια στις περιοχές όπου παράγεται ο καφές που καταλήγει στις κάψουλες Nespresso, με ενδιάμεσες στάσεις για γευστικές δοκιμές και όχι μόνο. 

Η ιστορική αναδρομή στην ανακάλυψη του καφέ και στον τρόπο παραγωγής του ανά τα χρόνια ήταν αυτό που μου τράβηξε την προσοχή κυρίως, γιατί ένα θεματάκι με την ιστορία το έχω γενικά. Στο τέλος του 4ωρου σεμιναρίου, κάναμε ένα τεστάκι (όπου και πάλι αρίστευσα, να τα λέμε αυτά) και χαιρετίσαμε για την επόμενη συνάντηση.

Όπως και η προηγούμενη φάση, έτσι κι αυτή έλαβε χώρα στο Loft στην Καπνυκαρέα. Ήταν η ώρα της γευστικής δοκιμής. Δεν μπορείς ούτε να φανταστείς πόσες γεύσεις και επιγεύσεις και αρώματα μπορεί να σου δώσει ένας καφές Nespresso. Αν ήσουν στο σεμινάριο θα καταλάβαινες ότι υπάρχουν αυτές οι μικρές λεπτομέρειες που κάνουν τη μεγάλη διαφορά. Παίζουν αρώματα από λουλούδια, από δημητριακά, από μπαχαρικά και γενικά παίζουν αρώματα που θα σε εντυπωσιάσουν όταν καταλάβεις ότι όντως μπορείς να τα αισθανθείς σε ένα φλυτζάνι Nespresso.

Δοκιμάσαμε πολλές και διαφορετικές γεύσεις, προπονηθήκαμε για τον μεγάλο τελικό που θα μας έστελνε στη Βραζιλία. Μυρίσαμε, γευτήκαμε και βυθίσαμε τα κουταλάκια μας στα φλυτζάνια για να καταλάβουμε την πυκνότητα του καφέ.

Ήμασταν πανέτοιμοι για τον μεγάλο τελικό (όπως θα καταλάβεις από το απαράμιλλο στυλ που θα δεις στις φωτογραφίες της Φιλένιας Καρτσωνάκη).

Δέκα θέσεις που χωρίζονται μεταξύ τους για να μη βλέπεις τι κάνει ο άλλος, ακουστικά σκοποβολής για να μπορείς να συγκεντρωθείς καλύτερα και μπροστά σου μια διαφορετική τριάδα κοντινών ποικιλιών για να αντιστοιχίσεις τη γεύση με τη σωστή κάψουλα. Κριτσινάκια και ανθρακούχο νερό για να καθαρίζεις κάθε τόσο τη γευστική σου παλέτα και στο τέλος η απόλυτη δοκιμασία που έκρινε τον τελικό νικητή (spoiler alert – δεν ήμουν εγώ). Ένα φλυτζάνι Nespresso μπροστά σου και 10 επιλογές Εκλεκτών Ποικιλιών, για να βρεις ποια από όλες είναι. Αυτά στον επάνω όροφο του Piree που φιλοξένησε τον μεγάλο τελικό.

Κάτω έπιναν Nespresso Cocktails και περίμεναν από τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη που είχε αναλάβει την παρουσίαση, την ανακοίνωση του αποτελέσματος. Αφού κι εκείνος έκανε μία (ανεπιτυχή) προσπάθεια να καταλάβει ποια ήταν η τελευταία κάψουλα, έδωσε στον νικητή το πολυπόθητο ταξίδι στη Βραζιλία και μας άφησε να κοιτάζουμε με περίσσια ζήλεια. 

Δεν πειράζει, πνίξαμε τον καημό μας στα Nespresso Cocktails, αναπολήσαμε τις όμορφες στιγμές όλων των φάσεων του διαγωνισμού και προσευχηθήκαμε να γίνει και του χρόνου ο διαγωνισμός για να πάμε με εμπειρία πλέον να κερδίσουμε ένα μοναδικό ταξίδι στη Βραζιλία.