Βράδυ Δευτέρας και βρίσκομαι στην παραλιακή με κατεύθυνση προς το κλειστό γήπεδο Tae Kwon Do στο Ελληνικό. Στα χέρια μου η πρόσκληση για ένα από τα πιο αγαπημένα event-θεσμούς της χρονιάς, το Madwalk! 

Είναι το event που δεν θα χάσω ο κόσμος να χαλάσει, ένα πάντρεμα μόδας και μουσικής που μας βγάζει λίγο από τη ρουτίνα της καθημερινότητας και μας ταξιδεύει σε μια Ελλάδα που οι άνθρωποι είναι απόλυτα δημιουργικοί και σκέφτονται πρωτοποριακά. Ένα από τα acts που με εντυπωσίασε περισσότερο φέτος ήταν, χωρίς αμφιβολία, αυτό της Reebok Classic. Στο catwalk αναγνώρισα μερικά από τα πλέον iconic παπούτσια του αγαπημένου brand. Στα ρούχα όμως είδα μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση, μια προσέγγιση που πήγαινε την έννοια του athleisure chic ένα βήμα παρακάτω.

Έψαξα λοιπόν και έμαθα πως oι σπουδαστές του Fashion Workshop Mod’ Art International εμπνεύστηκαν από τα outfits της Reebok Classic και σχεδίασαν τις δικές τους δημιουργίες, οι οποίες ήρθαν να συμπληρώσουν τα outfits της Reebok Classic. Είναι η πρώτη φορά που ένα κορυφαίο global brand δίνει την ευκαιρία σε Έλληνες σπουδαστές μόδας να εμπνευστούν, να δημιουργήσουν, να πειραματιστούν και να γνωρίσουν από πρώτο χέρι πώς είναι να συνεργάζεσαι με μια μεγάλη αθλητική εταιρεία. Ήταν φυσικά και μια τεράστια ευκαρία να δουν τα σχέδια τους να παίρνουν σάρκα και οστά, να μεταφέρονται από το χαρτί στο ύφασμα και να παρουσιάζονται στο μεγαλύτερο fashion show της Ελλάδας.

Το urban street style είναι βαθιά καταχωρημένο στο DNA της Reebok Classic​. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι σε όλη την πορεία της κάτι που είναι διακριτό στις λεπτομέρειες όλων των σχεδίων της. Δεν έχει σταματήσει ποτέ, όμως, να είναι ένα fashion forward brand που δεν φοβάται να δοκιμάζει νέες ιδέες, συμμετέχοντας έτσι στη διαμόρφωση των τάσεων. Είναι ένα από τα πρωτοποριακά brands που ρυθμίζει τις τάσεις της κάθε σεζόν. 

Η Reebok Classic προσπαθεί πάντα μέσα από ανατρεπτικές συνεργασίες, να ανακαλύπτει εκ νέου τα όρια του κλασικού στιλ και να κάνει refresh του brand μέσα από φρέσκιες ιδέες. Για τους σπουδαστές, η ευκαιρία αυτή δεν ήταν απλή υπόθεση. «Όσο καιρό σχεδιάζαμε τα ρούχα, παρά τις συχνές μας συναντήσεις με την ομάδα της Reebok Classic, το project έμοιαζε με ψέμα! Μόνο την ημέρα του Madwalk πιστέψαμε όντως ότι σχεδιάσαμε τα ρούχα και ότι όντως θα εμφανιστούν μαζί με τη Reebok Classic», μοιράζεται μαζί μας η Genevieve Μajari, Creative Director του Fashion Workshop.

 

Υπάρχει ένας άγραφος νόμος, ένας νόμος που επιτάσει πάντα στην πασαρέλα να παρουσιάζεται η πιο avant garde εκδοχή της κάθε συλλογής. Για το λόγο αυτό ο στόχος της συνεργασίας, από την αρχή, ήταν να σχεδιαστούν ανατρεπτικά designs κι αναπάντεχες προτάσεις που θα ξεχωρίζουν από τις γραμμές που ο οποιοσδήποτε από εμάς έχει συνηθίσει να περιμένει από τη μόδα σήμερα. Τα μοντέλα περπάτησαν φορώντας key pieces Reebok Classic από την apparel collection συνδυασμένες με δημιουργίες των φοιτητών εμπνευσμένες από την ιστορία και το DNA του brand. Κατά τη δημιουργική διαδικασία οι σπουδαστές είχαν πλήρη ελευθερία – το συστατικό, κοινώς, που έχουν ανάγκη, ώστε να μην εγκλωβίζονται σε συγκεκριμένες ή επαναλαμβανόμενες στιλιστικές νόρμες. Γι’ αυτό και οι δημιουργίες τους προέκυψαν, κυριολεκτικά, από το μηδέν.

Οι σπουδαστές ήταν ανατρεπτικοί και στην επιλογή των υλικών τους συνδυάζοντας διάφανο υλικό με μεταλλικά ιριδίζοντα ρέλια, δημιουργώντας έτσι ένα graphic στοιχείο που αγκάλιασε τα outfits της Reebok Classic. Τα σχέδια των σπουδαστών βγήκαν απευθείας από τα εργαστήρια του Fashion Workshop και συμπλήρωσαν τα outfits της Reebok Classic αλλά δεν διατίθενται προς πώληση, καθώς έγιναν στο πλαίσιο της διδακτέας ύλης. Η μαγεία του catwalk δεν κρύβεται μόνο σε ένα εντυπωσιακό ρούχο αλλά κυρίως στην ιστορία του και στην πηγή έμπνευσης του πριν μεταφερθεί από το χαρτί στο ύφασμα. Χαίρομαι πολύ όταν βλέπω εταιρίες όπως η Reebok να εμπιστεύονται το δικό τους legacy στα χέρια και τη φαντασία των σχεδιαστών της επόμενης γενιάς για να πλάσουν τη μόδα και τη street style φιλοσοφία της επόμενης μέρας. Της δικής τους μέρας.