Πρώην ταξιτζής, αλλά δεν έχει σημασία. Είναι σαν να λες “πρώην καθηγητής”. Once καθηγητής, φορέβερ ταρίφας. 

Για τσέκαρε.

Σεπόλια

Ο μύθος λέει ότι είναι μια περιοχή κάπου κοντά στο κέντρο της Αθήνας. Μερικοί τολμηροί που ίσως φτάσανε κοντά, μας ενημερώσανε ότι είναι κάπου ανάμεσα στην Λένορμαν, μια οδό που υπάρχει μόνο για τους μαντραδες ταξί, και τη Δυρραχίου, μια οδός που ο μόνος της σκοπός είναι να σε βγάλει πιο γρήγορα στην Κυψέλη. Φήμες λένε οτι τα Σεπόλια δεν έχουν χαρτογραφηθεί ακόμα. Άλλες φήμες λένε ότι όποιος πήγε ή πέρασε από εκεί δεν τον ξαναείδαν ποτέ. Και κάποιες πιο τρελές φήμες υποστηρίζουν ότι έχει μέχρι και στάση Μετρό.



Ελαιώνας

Όταν είχα πρωτοακούσει για αυτή την περιοχή, τη φανταζόμουν σαν ένα μέρος με τροπική βλάστηση, άγρια ζώα όπου θα έπρεπε να έχεις ματσέτα για να προχωρήσεις και ντουφέκι για να προφυλαχτείς. Έπεσα λίγο έξω, ή μπορεί και να ήταν έτσι πριν την κατασκευή του μετρό. Μια περιοχή που μαζί με τα Σεπόλια, κανείς δεν ξέρει γιατί υπάρχει. Κοντά στα ΚΤΕΛ Κηφισού, αλλά θες ταξί για να πας, κοντά στο Γκάζι αλλά θες ταξί για να πας, κοντά στο Αιγάλεω, αλλά θες ταξί για να πας. Και είναι η μόνη στάση μετρό που δεν έχει πιάτσα ταξί. Ιδανική τοποθεσια αν ψάχνεσαι να βιαστείς. Ο μύθος λέει ότι κάποιος κατέβηκε στο μετρό Ελαιώνα και τον καταβρόχθισε ένα τεράστιο καλαμάρι. Μια φήμη λέει επίσης ότι το περίπτερο που είναι απέναντι από το μετρό, έχει ρέστα από πεντοχίλιαρο.


Τζιτζιφιές

Όταν δούλευα ταξί και μου είπε πρώτη φορά πελάτης “πάμε Τζιτζιφιές” το πρώτο που σκέφτηκα ήταν “Ωω ρε πουστη μου, που να τρέχω τώρα εκεί, δεν έχω πάρει και διαβατήριο”. Στο μυαλό μου οι Τζιτζιφιές ήταν περίπου μετά από Κινέττα και Άγιους Θεοδώρους, μη σου πω σύνορα με Λουτρά Ωραίας Ελένης, με μελαμψές Τζιτζιφιωτισες να χορεύουν και να μου περνάνε λουλούδια στο λαιμό κ ένα χοντρό Τζιτζιφιώτη να τραγουδάει το over the rainbow με γιουκαλίλι. Μετά όταν είδα στο GPS ότι πάω Καλλιθέα, κατάλαβα το μέγεθος της πλεκτάνης που είχε στηθεί. Τζιτζιφιές είναι η Καλλιθέα, αλλά αυτή που είναι κοντά στη θάλασσα. Κ επειδή οι κάτοικοι εκεί είναι wannabe Παλιοφαληριώτες, και Γλυφαδιώτες, ανακάλυψαν δική τους λέξη,για να μην τους μπερδεύουν με την πλέμπα που μένει κοντά στη Δαβάκη. Well done Τζιτζιφιώτες, εμένα μια φορά μου τη σκάσατε.

Χαραυγή

Άλλη μια περιοχή, που αν δεν με είχε πάει πελάτισσα στο ταξί θα πέθαινα με τον καημό ότι δεν την είχα γνωρίσει. Μπαίνει τύπισσα 50άρα, στυλ Στανίση με βραχνή φωνή, κai μου λέει ”Χαραυγή”. Στο μυαλό μου ήρθε σκυλάδικο στυλ Βιετνάμ, που αν τελειώσουν τα πιάτα σπάνε μπιντέδες και πλακάκια. ”Ποιός τραγουδάει εκεί;” , ρωτάω και γελώντας μου λέει ”δεν είναι μαγαζί καλέ”. Για να σoυ  δώσω μια γρήγορη εικόνα του τι εστί Χαραυγή, μπροστά της, η Δραπετσώνα είναι το Μονακό της Ελλάδας. Κάπου χωμένο ανάμεσα σε Ταμπούρια, Νίκαια, Δραπετσώνα και Πειραιά. Όταν έφτασα ένιωθα ότι θα πεταχτεί από κάποιο σπίτι ο Αλεξανδράκης στριφογυρίζοντας και θα χορεύει το ”βρέχει στην φτωχογειτονιά”, και από ένα άλλο στενό θα σκάσει με το ποδήλατο του ο Ζήκος με την λατέρνα και θα ψάχνει την Φιφίκα. Πιο δυτικά προάστια , πιο ΠΑΣΟΚ πεθαίνεις. Ένιωθα πως ότι και να ακουμπούσα εκεί, θα μετατρεπόταν σε δραχμή. Η Χαραυγή λοιπόν είναι ότι πιο γνήσιο badass motherfucker έχουν βγάλει τα Δυτικά Προάστια.



Τροκαντερό

Κάπου μεταξύ Κοζάνης, Καρδίτσας, Βουλγαρίας, Βουνών της τρέλας και Μόρντορ. Έτσι νόμιζα. Η πλεκτάνη του Τροκαντερού είναι η ακριβώς αντίθετη από αυτή των Τζιτζιφιών. Δηλαδή οι Τροκαντεριώτες, είναι μια μικρή σέχτα παλαιοφαληριωτών οι οποίοι αιώνες πριν, ντυμμένοι με μαύρα ράσα και κουκούλες μαζευτήκανε, με σκοπό να αλλάξουν ονομασία στη γειτονιά τους. Για το YOLO σφάξανε και μια παρθένα που τότε ακόμα υπήρχαν. Ποιος ήταν ο σκοπός τους; Εδώ είμαι για να τους ξεσκεπάσω. Δεν ήθελαν να φαίνονται σαν νεόπλουτοι δημόσιοι υπάλληλοι που τους έμπασε το ΠΑΣΟΚ σε κάποια υπηρεσία, αλλά σαν τίμια λαικά παιδιά, που τους έμπασε το ΠΑΣΟΚ σε κάποια υπηρεσία. Όπότε, όταν τους ρωτούσαν “που μένεις”, εκείνοι  έλεγαν “Τροκαντερό” με ύφος Κούρκουλου που μόλις έχει κάψει όλα του τα υπάρχοντα στο δρόμο και έκαναν τον συνομιλητή τους να θέλει να τους πάρει μια ζεστή αγκαλιά, λες και ήταν από την Χαραυγή (βλέπε προηγούμενο επεισόδιο). Με τα πολλά, από αυτή τη σέχτα, μερικοί που δεν ντρέπονταν να πουν ότι είναι νεοέλληνες, και ήθελαν να χτυπήσουν γκομενάκια και από Βούλα μεριά, αποσχίστηκαν από την ιδεολογία του Τροκαντερού και ονόμασαν την περιοχή Μαρίνα Φλοίσβου.

Αυτό που διάβασες αγαπητέ Προβοκάτορα είναι ένα κείμενο που μας έστειλε ο αναγνώστης Camilo Trece. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να κάνεις κι εσύ κάτι τέτοιο στο [email protected] αλλά να ξέρεις ότι το κείμενό σου πρέπει να είναι πραγματικά καλό αλλά και να ταιριάζει στο ύφος μας για να δημοσιευτεί.

*Σε μερικές μέρες παίζει και παρτ 2