Σαν σήμερα λέει, το 2002, αφήσαμε πίσω τη δραχμή και μπήκαμε στο ευρώ. Τη δραχμή, ε; Τι μου ΘΥΜΗΣΕΕΕΕΕΕΣ τώρα; Τι θύμησες σ’ έναν γεννημένο το ’95; Και μάλιστα Νοέμβρη; Εεε, τίποτα.

Βασικά κάτι λίγα τα ψιλοθυμάμαι, αλλά ούτε ξέρω να μετράω, αλλά ούτε να ξεχωρίζω ποιο χαρτονόμισμα έχει μεγαλύτερη βαρύτητα και αξία. Βλέπεις, τον καιρό εκείνο ήμουν 7 χρονώνενε.

Τα έβαλα λοιπόν κάτω, πήρα μπλοκάκι και στυλό και έψαξα σημαντικά γεγονότα σε Ελλάδα και εξωτερικό, όταν ήμουν ανάμεσα σε προνήπιο και πρώτη δημοτικού. Τότε που οι μνήμες ήταν θολές έως και ανύπαρκτες. 

Σου ‘χε διαλύσει το μυαλό ο Μανιάτης πριν κάτι μήνες με τα 20 πράγματα που γίνονται 20 ετών το ’17 και τώρα ήρθε η σειρά μου να σε κάψω κι άλλο και να σου δείξω μερικά πράγματα που θυμόμαστε ΕΛΑΧΙΣΤΑ οι ’95αρηδες.

Παρένθεση: Αν το ’95 είχες ήδη γκόμενα/ο, μηχανάκι και αρτηριακή πίεση, καλό θα ήταν να μην διαβάσεις την εν λόγω δεκάδα. Ευχαριστώ.

1. Big Brother 1
Δεν πρέπει να ‘χα τελειώσει το νήπιο καλά καλά, όταν τελείωσε και η πρώτη σεζόν. Θυμάμαι αμυδρά κάποιες φυσιογνωμίες, κάποιους τσακωμούς, όμως μην με ρωτήσεις παραπάνω, πλιιιιζ. Και τώρα κρατήσου. Ο αδελφός μου, που είναι δυόμιση χρόνια μικρότερος και φέτος έγινε 19, ήταν τριών!

2. Δραχμές
Αχ να ‘χαμε την δραχμούλα” ακούμε. “Με την δραχμούλα αγοράζαμε μισό περίπτερο και είχαμε και ρέστα” ακούμε. “Δραχμή τι είναι” γκουγκλάρουμε.


3. Ζάχοβιτς στον γαύρο
Τις προάλλες στο γραφείο έπεσε τ’ όνομα ‘Ζλάτκο Ζάχοβιτς’. “Δεν γίνεται να μην τον θυμάσαι…”, ούρλιαζεεεεε ο Μπόβολος. Οκέι. Ακουστά τον είχα από κάτι γαυρο-ιστορίες του πατέρα μου, αλλά πόσο μπάλα να έβλεπε ένας 5χρονος, διάολε;

4. Οι πρώτοι κύκλοι του Τσικιτίτας
Έχω προλάβει Ατρόμητους, έχω δει ντρέπομαι Ανυπότακτες Καρδιές, ωστόσο την περίοδο που έκανε πάταγο το Τσικιτίτας ήμουν ακόμα στην κούνια. Κι ενώ όταν μεσουρανούσε το Καρουζέλ ήμουν -5.

5. ΠΑΣΟΚ με Σημίτη
Όταν ο ΓΑΠ ήταν πρωθυπουργός της Ελλάδας (λολ) ένας ’95αρης δεν είχε καν δικαίωμα ψήφου. Θες και κάτι άλλο για να καταλάβεις ότι δεν έχουμε ζήσει τη φάση ΠΑΣΟΚ; Γι’ αυτό και τα χωρατά με τον πράσινο ήλιο και τον Σημίτη μας περνάνε στο ντούκου…

6. Matrix
Τυχερή γενιά που δεν πρόλαβε τις δόξες του ‘τεταρτοπέμπτου’ Κιάνου Ριβς. Το ’99 βγήκε το Μάτριξ, οπότε κάνε την αφαίρεση για να καταλάβεις πόσο κωλόφαρδοι τυχεροί ήμασταν.


7. ΥΠΕΡΦΥΣΙΚΗ Βραζιλία του 2002
Ριβάλντο, Ρονάλντο, Ροναλντίνιο, Καφού και λοιποί συγγενείς μεγάλωσαν μια ολόκληρη γενιά. Την δική μου γενιά, αφού στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας οι ’95αρηδες δεν ξεπερνούσαν την ηλικία των 7 ετών!

8. 11η Σεπτεμβρίου
Πρωτοσέλιδα στο σπίτι με την τρομοκρατική επίθεση, παντού έκτακτα δελτία ειδήσεων, ωστόσο έπρεπε να περάσουν κάμποσα χρόνια για να καταλάβουμε τι ακριβώς συνέβη. Ένας 6χρονος είναι αδιανόητο να συλλάβει επακριβώς αυτό το περιστατικό. 

9. Το PS1
Είχαν κάτι μεγαλύτερα ξαδέλφια και ρίχναμε κάνα Crash Bandicoot αραιά και που, όμως για να σου ‘μαι ειλικρινής δεν το πρόλαβα. Στο PS2 καιγόμουν βέβαια. Παρένθεση: Την πρώτη φορά που άκουσα τη λέξη ‘Ατάρι’ νόμιζα ότι άνοιξε νέο street food στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης.


10. Την αλλαγή της χιλιετίας
Αυτό ακριβώς. Θεωρητικά είμαστε μεγαλωμένοι μετά το 2000, οπότε τα ’90s μας είναι άγνωστα. Σόρι παππούλη.

Υ.Γ: Όσοι θυμάστε τον Τζόρτζεβιτς με μαλλιά τότε ζήσατε δύσκολα παιδικά χρόνια.