Tα πολλά λόγια είναι φτώχια (κι εγώ σήμερα το παίζω μεγιστάνας!). Τα Όσκαρ του 2017 έρχονται αυτή την Κυριακή και φέρνουν μαζί τους ταινιάρες, φαβορί, αουτσάιντερ, ντέρμπι και αδικίες. Όπως δηλαδή και κάθε χρόνο. Μόνο που αυτός ο χρόνος, θα έχει κάτι διαφορετικό. Εσύ (ναι, εσύ προβο-αναγνώστη που τζογάρεις ως και το σκύλο σου!) φέτος θα κερδίσεις το στοίχημα. Θα πιάσεις τα πάντα!

Και πώς θα γίνει αυτό; Φίλτατε, το Προβοκατέρ είναι εδώ για σένα. Το Προβοκατέρ (δι’ εμού του ιδίου) ΞΕΡΕΙ ποιοι θα κατακτήσουν τα φετινά αγαλματάκια. Συνέχισε να διαβάζεις και σε λίγο θα ξέρεις κι εσύ.

Υ.Γ: Στα πολ ψήφισε ποιος αξίζει να το πάρει. Το ποιος ΘΑ το πάρει δεν αμφισβητείται!

Ά ΑΝΤΡΙΚΟ
Υποψήφιοι: Casey Affleck, Andrew Garfield, Ryan Gosling, Viggo Mortensen, Denzel Washington.

Καταρχάς, καταγγέλω την απουσία του “αστακού” Κόλιν Φάρελ από τις υποψηφιότητες. Υπέροχα άβολος στο στρυφνό περιβάλλον ενός απαιτητικού σκηνοθέτη. Ντοπή! Προχωράμε.

“Προβοκατόρικη” επιλογή: Ryan Gosling (La La Land)

Ο Μόρτενσεν καλός, ο Γκάρφιλντ καλύτερος, ο Ουάσινγκτον κουβαλάει τον χαρακτήρα με την εμπειρία του, αλλά κάθε τόσο “το τραβάει απ’ τα μαλλιά”. Στην πραγματικότητα ωστόσο, φέτος το ντέρμπι είναι “χρυσές σφαίρες”: Ράιαν Γκόσλινγκ – Κέισι Άφλεκ. Και είναι ντερμπάρα! Θα διαλέξω Γκόσλινγκ γιατί αυτό που έκανε ήταν πιο δύσκολο. Ο Άφλεκ είχε βοήθεια απ’ τη συγκινησιακή (απο)φόρτιση του φιλμ. Ο (φτου!) “ημερολόγιος” απ’ την άλλη, έπρεπε να χορέψει, να τραγουδήσει, να συγκριθεί με το παρελθόν και να το κουβαλήσει με στιλ. Φαίνεται εύκολο, δεν είναι.

“Προβοκατόρικη πρόβλεψη: Casey Affleck (Manchester By the Sea).

Το Λα Λα Λαντ θα πάρει τα κέρατά του, ένα λιγότερο τι να σου κάνει; Επιπλέον όλοι αναγνωρίζουν την αξία και την ατυχία του “καλού” Άφλεκ (στην προηγούμενη φορά του έπεσε πάνω σ’ αυτόν τον Μπαρδέμ). Αποτέλεσμα; Μάλλον το αγαλματάκι τελικά θα γυρίσει πλάτη στον χαρούμενο Γκόσλινγκ και θα πάει προς τον προβληματικό (και προβληματισμένο) Κέισι. Φυσικά δεν υπάρχει η παραμικρή αδικία, αφού και οι δύο ήταν καταπληκτικοί!

Υ.Γ: Ο κύριος Ουάσινγκτον πήρε ήδη ένα που δεν το άξιζε! Αν ξαναγίνει μαλακία θα αμολήσω τον Αλέφαντο, γκέγκε; 

Ά ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ
Υποψήφιες: Isabelle Huppert, Ruth Negga, Natalie Portman, Emma Stone, Meryl Streep.

“Προβοκατόρικη” επιλογή: Emma Stone (La La Land)

Ξανά οι “σφαίρες” δείχνουν τον δρόμο. Too much (γνώμη μου!) η Πόρτμαν, “μία η άλλη” Μέριλ Στριπ, το πραγματικό ματσάκι είναι: Ισαμπέλ Ιπέρ – Έμα Στόουν. Η Γαλλίδα ήταν εξαιρετική, απέφυγε τις αχρείαστες κορόνες, είχε τρομερή αίσθηση μέτρου σε μια ταινία… one woman show. Όμως η Έμα με το ρομαντικό της δάκρυ, το δροσερό γέλιο, το όνειρο και τον ανάλαφρο ερωτισμό της, κατάφερε να λάμπει μέσα σε μια τόσο προσεκτικά φωτισμένη ταινία. Εύκολη μαντεψιά: ξαναερωτεύτηκα…

 

“Προβοκατόρικη” πρόβλεψη: Emma Stone (La La Land)

Την ξέρουν, την αγαπάνε, είναι ένα απ’ τα πολύ δυνατά χαρτιά του Χόλιγουντ στο παρόν και το μέλλον του. Ε, κι αφού το αξίζει, δεν βλέπω πώς (ούτε γιατί) θα της το στερήσουν.

 

΄Β ΑΝΤΡΙΚΟ
Υποψήφιοι: Mahershala Ali, Jeff Bridges, Lucas Hedges, Dev Patel, Michael Shannon.

“Προβοκατόρικη” επιλογή: Sunny Pawar (Lion)

Ναι, το ξέρω, ο μικρός Σαρού δεν είναι στις υποψηφιότητες. Δεν με νοιάζει! Δεν θα φορτωθώ εγώ τις αμαρτίες των άσχετων που επιλέγουν λάθος φιναλίστ. Ο πιτσιρίκος ήταν απολαυστικός, κουβάλησε με το άπαιχτο μουτράκι του όλο το πρώτο μισό της ταινίας, κι όταν πια… μεγάλωσε, η ταινία έχασε κάθε ενδιαφέρον. Άξιος ρε μπαγάσα!

Με το πιστόλι στον κρόταφο, απ’ αυτούς που είναι όντως υποψήφιοι διαλέγω τον αποκάτω.

“Προβοκατόρικη” πρόβλεψη: Mahershala Ali (Moonlight)

Γενικά η κατηγορία φέτος ήταν χλιαρή. Πάνε οι χρυσές εποχές του Τζ. Κ. Σίμονς στο Χωρίς Μέτρο. Ωστόσο ο Μαερσάλα θα το σηκώσει το άγαλμα, γιατί ήταν στιβαρός, πληθωρικός χωρίς να λέει πολλά, κι όταν έπαψε να υπάρχει στην ταινία, η απουσία του έκανε μπαμ. Άνετος.

΄Β ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ
Υποψήφιες: Viola Davis, Naomie Harris, Nicole Kidman, Octavia Spencer, Michelle Williams.

“Προβοκατόρικη” επιλογή: Viola Davis (Fences)

Και οι πέντε ήταν συμπαθέστατες, η Βαϊόλα Ντέιβις ήτανε το κάτι άλλο! Κόντρα στην πομπώδη (και υπερβολική ώρες ώρες) περσόνα του Ντένζελ Ουάσινγκτον, η Ντέιβις στάθηκε άψογη. Υπέροχα φυσική στο γέλιο της, μετρημένη αλλά και δυνατή στο θυμωμένο δάκρυ της. Ιδανική εικόνα της γυναίκας που κρατάει όρθια μια οικογένεια. Αποστομωτική.

 

“Προβοκατόρικη” πρόβλεψη: Viola Davis (Fences)  

Της το ψιλοχρωστάνε απ’ την εποχή της αμφιβολίας. Το αξίζει καθαρά, ξάστερα και χωρίς ίχνος αμφιβολίας. Είναι φαβορί όσο ήταν κι η Πατρίσια Άρκετ του Μεγαλώνοντας. Κοινώς: αν δεν το πάρει η Ντέιβις, εγώ θ’ αρχίσω να γράφω προγνωστικά για τάβλι.