Ώρα να νιώσουν χαρούμενοι όσοι θα περάσουν τις διακοπές των Χριστουγέννων τους στην επαρχία ή έστω την ημέρα των Χριστουγέννων και να μετανιώσουν αυτοί που έκλεισαν τα εισιτήρια τους για ”Βιέννες, Βουδαπέστες, Πράγες κου λου που”.
 
Μπορεί το χωριό να μην είναι στολισμένο με λαμπάκια παρά μόνο στην πλατεία γιατί ο δήμαρχος προτίμησε να φάει τα λεφτά σε κωλόμπαρα να πάει κόντρα στην υπερθέρμανση του πλανήτη. ΑΛΛΑ.. Στο χωριό τα Χριστούγεννα είναι ωραία! Παραδέξου του. Μπορεί να μην έχει τίποτα ενδιαφέρον στο να κάνεις βόλτα στο χωριό αλλά η ουσία είναι μέσα στο σπίτι όπου ευδοκιμούν ξαδέρφια, μπατζανάκια, θείοι, παππούδες, ανήψια, γυναικόπαιδα, άμμαχος πληθυσμός, αγιοβασίληδες, ξωτικά, βάζελοι, εξωγηίνοι. Νταξ σταματάω, μαζεύονται σε ένα μεγάλο τραπέζι. ΛΑΘΟΣ. Όχι μόνο στο τραπέζι. Χριστούγεννα με το σόι είναι μια μέρα πριν τα Χριστούγεννα έως την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΣΕ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ!


 
Εσύ με την οικογένεια έχεις φτάσει ήδη στο σπίτι της γιαγιάς όπου θα φιλοξενηθεί το μισό Πανθεσσαλικό στάδιο και ήδη νιώθεις Χριστούγεννα με το που μπαίνεις στο σπίτι της γιαγιάς! Ζεστασιά, μελομακάρονα και κουραμπιέδες που έφτιαξε, η τηλεόραση να παίζει Παπαδόπουλο άθλιες χριστουγεννιάτικες εκπομπές που στο χωριό ομορφαίνουν από την βαρεμάρα και η ιδέα ότι θα έρθεις κοντά με ανθρώπους στενού συγγενικού κύκλου που ζήτημα να έχεις δει μια φορά στη ζωή σου. Και με αυτούς που έχεις δει, σίγουρα έχεις ζήσει μια τραυματική εμπειρία.
 
Το επόμενο ζευγάρι που θα έρθει είναι δύο 30αρηδες οι οποίοι έχουν ένα παιδί κάπου στα 5 έτη της ηλικίας του, ζουν στην Αθήνα ή σε κάποιο άλλο αστικό κέντρο και ήρθαν στην γιαγιά και στον παππού γιατί δεν έχουν μία γιατί έχουν καιρό να τους δουν. Ο άντρας είναι φωτογράφος της πλάκας και η γυναίκα νηπιαγωγός. Το παιδί είναι ένα ζωηρό μαλακιστήρι (βάλε μπιπ στο ζωηρό).
 
Στην συνέχεια έρχονται οι θερμόαιμοι θείοι που έχουν 5-6 παιδιά αφού δεν προνόησαν να πάρουν τηλεόραση. Ο θείος και η θεία είναι γύρω στα 50, φωνακλάδες και κεφάτοι και αυτοί είναι οι πιο ενθουσιασμένοι στο τραπέζι μιας. Αυτός δουλεύει ως υδραυλικός ενώ εκείνη είναι κομμώτρια. Ζουν 600 χιλιόμετρα μακριά από το χωριό. Τα παιδιά τους είναι γύρω στα 16, το ένα αγόρι θα βαριέται τη ζωή του και θα ήθελε να βγει με τους φίλους του, ενώ η κοπέλα είναι η γνωστή ”καλέ πως μεγάλωσε έτσι αυτή”.


 
Το κουδούνι της πόρτας ηχεί για να έρθει το επόμενο ζευγάρι, το νεότερο της παρέας (πέρα από τα παιδιά), γύρω στα 25, δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, ζουν στην Αθήνα και δεν την παλεύουν μία. Τους κάλεσε η γιαγιά γιατί ”Χριστούγεννα είναι, όλοι αξίζουν σε μια νέα ευκαιρία”. Δεν θα ακουστούν καθόλου οι φωνές τους αυτές τις τρεις ημέρες και απλά θα ακολουθούν στις δραστηριότητες της οικογένειας με το ζόρι. Ο λεβέντης είναι τατουατζής και η άλλη άνεργη.
 
Έρχονται τελευταίοι και ταλαιπωρημένοι οι θείοι από την Εκάλη. Ζευγάρι γύρω στα 45, με ένα παιδί. Αγοράκι γύρω στα 14. ΠΙΟ ΦΛΩΡΟΙ ΚΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΑΒΕΓΙΑ! Θέλεις να τους πατήσεις μπουνιά με αυτά που λένε αλλά έχε χάρη που καταδικάζεις τη βία απ’όπου κι αν προέρχεται. Ο θείος είναι δικηγόρος και η θεία ζωγράφος.
 
Όλοι πηγαίνουν στα δωμάτια τους και τακτοποιούνται..
 
Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ξεκινά! Είναι ακόμα 11 το πρωί οπότε καιρός να βγούμε έξω να παίξουμε χιονοπόλεμο! Οι άντρες και τα παιδιά βγαίνουν έξω χαρούμενοι ενώ τα 16χρονα απλά κάνουν υπομονή. Οι γυναίκες στην κουζίνα πίνουν τσάι και κουτσομπολεύουν για το οτιδήποτε έγινε από την τελευταία φορά που ξαναβρέθηκαν. Κατά τη μία το μεσημέρι η γιαγιά βγαίνει στο παράθυρο ώστε να πάνε τα παλικάρια στον κρεοπώλη να πάρουν μπριΤΖόλες, λουκάνικα και ό,τι άλλο τους καπνίσει. Πέφτουν θύματα σχολιασμού από τους χωρικούς.

Στο τραπέζι υπάρχει ησυχία. Όλοι τρώνε και ξαφνικά την ησυχία την σπάει. Ποιος άλλος; Ο φωνακλάς θείος ‘‘Εσύ Γιωργάρα τώρα, ακόμα σε εκείνη την δουλειά είσαι;;” λέει με πυγμή.

Τίποτα σπουδαίο δεν γίνεται και το απόγευμα όλοι παίρνουν από ένα αυτοκίνητο και πάνε στην μεγαλύτερη πόλη του νομού, όπου έχει γιορτινή εκδήλωση, κάνουν την βόλτα τους και τρώνε σε μία ταβέρνα. Και οι 200.

Μιλάνε, γελάνε, τρώνε, πίνουν. Γυρίζουν σπίτι, πάνε στα δωμάτια τους, τα παιδιά μέχρι το βράδυ λένε διάφορες ιστορίες και τα μικρά τρομάζουν ενώ το ένα έφαγε πολύ ζάχαρη και κάνει σαν δαιμονισμένο. Στα δωμάτια των ενηλίκων οι Εκαλιώτες έχουν πέσει για ύπνο, οι φωνακλάδες ήδη ροχαλίζουν, και οι 30αρηδες το ίδιο θα έκαναν αλλά η τύπισσα του κρατά μούτρα γιατί εκείνος δεν της λέει τι της πήρε για δώρο.

Η ημέρα των Χριστουγέννων έφτασε! 

Το μεσημέρι παίζει μεγάλη μάσα και ποτό φυσικά και μετά κάνουν όλοι οι μεγάλοι σχέδια στο σαλόνι για το τι θα κάνουν απόψε ενώ στην τηλεόραση παίζει “μόνος στο σπίτι” που βλέπουν τα πιτσιρίκια παρά τις φωνές. Οι μπόμπιρες ενθουσιασμένοι με τα δώρα τους είναι στο κοινό τους δωμάτιο καθώς τέλειωσε η ταινία.

Το βράδυ έχουν στολιστεί όλοι καλύτερα από χθες, οι Εκαλιώτες με την τελευταία λέξη της μόδας, οι φωνακλάδες με ό,τι μπορούσαν.. Και οι λοιποί με ωραία και κομψά ρούχα. Έχουν φτάσει ήδη στην πόλη και επαναλαμβάνουν ό,τι έκαναν και το μεσημέρι στο τραπέζι. Φυσικά οι μπόμπιρες αγοράζουν πιστόλια και διάφορα άλλα από το πανηγύρι και όλοι περνούν καλά. 

Αν είχαν πάει στη Βιέννη πού θα τα ζούσαν όλα αυτά;