Ξέρω τι σκέφτεσαι. Κάθε Χριστούγεννα η ίδια σκέψη. Ναι ρε παιδιά, την πρώτη φορά που το είδα ήταν έξυπνη ιδέα ένα πιτσιρίκι να τα βάζει με δυο κακοποιούς. Όμως μετά από 26 χρόνια, ΔΕΝ ΞΑΝΑΜΕΝΩ ΜΟΝΟΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ!

Για την ακρίβεια ήταν σχεδόν Θείο δώρο όταν είδα στο πρόγραμμα του Nova On Demand το Love the Coopers. Επιτέλους ρε φίλε. Αφενός δεν θα φάμε ξανά στη μούρη τον Κέβιν που μας τα πρήζει κάθε χρόνο επειδή η μάνα του ξέχασε να τον πάρει μαζί στις διακοπές (ωραία μάνα!), κι αφετέρου θα δούμε μια χριστουγεννιάτικη ταινία που μετράει και μάλιστα χωρίς καμία επιπλέον χρέωση.


Τι είπες; Δεν υπάρχει αυτό; Φίλε μου πέρσι τέτοια εποχή σου έδωσα 12 που γυρίστηκαν Χριστούγεννα και τα σπάνε. Όμως επειδή ξέρω ότι είσαι γκρίνιας και θα πεις: “Ναι, γυρίστηκαν Χριστούγεννα αλλά δεν ήταν… χριστουγεννιάτικες”, πάρε 8 ταινίες που τα σπάνε και μυρίζουν κουραμπιέ απ’ τους τίτλους αρχής κιόλας. Άντε και καλές γιορτές!

8. The Ref
Πας να κάνεις ήσυχα κι ωραία τη διαρρηξούλα σου χριστουγενιάτικο, αλλά σ’ αφήνουν ν’ αγιάσεις; Δεν σ’ αφήνουν! Και αναγκάζεσαι λοιπόν να πάρεις ομήρους τον Κέβιν Σπέισι και τη Τζούντι Ντέιβις που έχουν τον πιο σάπιο γάμο στα χρονικά των σάπιων γάμων του Κέβιν Σπέισι (χρόνια αργότερα ήρθε το Αμέρικαν Μπιούτι και τελικιάσαμε). Τέλος πάντων, τι κάνεις; Εγώ θα τους σκότωνα, ο Ντένις Λίρι αποφασίζει να τους κάνει πολύ στιλάτη διαμεσολάβηση. Ωραίος ο διαρρήκτης!

 

7. Bad Santa
Λαμόγιο, αλκοόλα, κλεφταράς και γενικότερα ο,τι φάμε, ο,τι πιούμε κι ο,τι αρπάξει ο… ναι, ο,τι αρπάξουμε τέλος πάντων. Ο χειρότερος τύπος που θα μπορούσε να βρεθεί με κόκκινη στολή και γένια, σε μια ταινία που τη γουστάρεις γιατί του ταιριάζει γάντι. Ούτε μηνύματα, ούτε κάλαντα, ούτε ευχές, μόνο ο υπέροχος, απαράδεκτος Άη Μπίλης Μπομπ Θόρτον. Στην υγειά σου Σάντα!

6. The Nightmare Before Christmas
Ο Τιμ Μπάρτον κάνει χαβά στα Χριστούγεννα, γεμίζοντας το τσουβάλι του με μπόλικο Χαλόουιν. Ο δήμαρχος του Χαλόουιν Tάουν προσπαθεί να γίνει Άη Βασίλης στη θέση του Άη Βασίλη, το πνεύμα των Χριστουγέννων αποκτά μια εξαίσια σπούκι διάθεση κι ο Μπάρτον συστήνει στον κόσμο τον καλύτερο χαρακτήρα της φιλμογραφίας του: κυρίες και κύριοι, ο Τζακ Σκέλινγκτον. Ο πιο αξιαγάπητος σκελετός που πέθανε ποτέ!

 
 5. Scrooged
Το αρρωστημένο μυαλό του Ρίτσαρντ Ντόνερ αποφάσισε να μεταφέρει το κλισέ “Πνεύμα των Χριστουγέννων” στο σήμερα (1988) και να δώσει το ρόλο του Σκρουτζ στον Μπιλ Μάρεϊ. Μόλις σου αποκάλυψα τη συνταγή της επιτυχίας του πιο άπαιχτου Christmas Carol που είδαν τα μάτια μας, με ανθρώπους πρωταγωνιστές. Και παρεμπιπτόντως, πώς γίνεται να είσαι συμπαθητικός ακόμα κι όταν κάνεις το μαλάκα ρε Μπίλι;
 

 

4. The Muppet Christmas Carol
Ισχύει ο,τι και παραπάνω, μόνο που εδώ τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Εδώ Σκρουτζ είναι ο Μάικλ Κέιν, Κράτσετ ο υπέρτατος Κέρμιτ ο βάτραχος και τα φαντάσματα του Μάπετ… δεν την παλεύουν κάστανο! Δεν μετράει απλά, γλεντάει. Κι αν ο Ντίκενς ήξερε τον Κέρμιτ, έτσι θα το ‘χε γράψει και το βιβλίο. Στανταράκι.

  

3. Love the Coopers
Η Ντάιαν Κίτον, ο Τζον Γκούντμαν, η Ολίβια Γουάιλντ, η Αμάντα Σέιφριντ, ένας αποτυχημένος άνεργος, ένας φαντάρος, ένας ξαναμμένος πιτσιρίκος, μια κλέφτρα μικροκοσμιμάτων κι ο πιο μεγάλος player ογδοντάρης (Άλαν Άρκιν) μαζεύονται για δείπνο και η φάση είναι χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Μετράει γιατί είναι ξεκούδουνο, μετράει γιατί δεν είναι γλυκανάλατο, μετράει γιατί ο Τζον Γκούντμαν φασώνει την Ντάιαν Κίτον. Παραδέξου πόσο σ’έψησε αυτό το τελευταίο, δεν είναι ντροπή! (Ή μπορεί και να ΄ναι, αλλά δεν ντρέπομαι καθόλου).

 

2. Miracle on 34th Street
Έστω ότι είσαι δικηγόρος. Έρχεται λοιπόν ένας παππούς και σου λέει ότι το κράτος θέλει να τον κλείσει στο ψυχιατρείο. Γιατί; Τίποτα σοβαρό, απλά ο τύπος διαδίδει παντού ότι είναι ο Άη Βασίλης. Δεν είναι λαμόγιο, δεν το κάνει για να εξαπατήσει κανέναν, απλά το πιστεύει. Τον αναλαμβάνεις; Με τι υπερασπιστική γραμμή; Ο Τζον Πέιν ακολούθησε την πιο απλή: ο πελάτης μου… είναι ο Άη Βασίλης! Και πρόσφερε στην αμερικανική δικαιοσύνη μια εκπληκτική υπόθεση και σ’ εμάς μια απίθανη ταινία.

1. It’s a Wonderful Life
Kλασικό, όμορφο, διαμάντι. Ο Φρανκ Κάπρα σκηνοθετεί εν έτη 1946 μια ταινία που μάγεψε επτά δεκαετίες και συνεχίζει ακάθεκτη. Ένας άγγελος δείχνει σ’ έναν απελπισμένο επιχειρηματία πόσο σημαντική είναι η ζωή του για τους υπόλοιπους ανθρώπους και πόσο μεγάλο λάθος η αυτοκτονία που ετοιμάζεται να διαπράξει. Ναι έχει ένα τι μελό, ναι είναι λίγο παλιομοδίτικη στα νοήματά της, αλλά στο τέλος της μέρας αυτό που μετράει είναι ότι είδες μια ζεστή, ανθρώπινη, αριστουργηματική ταινία. Με τον Τζίμι Στιούαρτ σε ρεσιτάλ δραστήριας ερμηνείας και τον Χένρι Τράβερς απολαυστικό στο ρόλο του αγγέλου.