Η φαντασία είναι παντού! Στα όνειρα, στις ευχές, στη δημιουργία. Στη μάθηση όμως; Μπορεί η φαντασία να σου προσφέρει γνώση; Μπορεί το ελεύθερο ταξίδι της σκέψης να διευκολύνει τη γνώση και τον προβληματισμό να μπουκάρουν στο κεφάλι σου; Φυσικά και μπορεί.

Η όρεξη του ανθρώπου να μάθει και να φανταστεί (μαζί, κι όχι χώρια το ένα από το άλλο), έφεραν στο φως τα μεγάλα sci-fi αριστουργήματα. Αγαπημένη ασχολία, που μέσα απ’ αυτά σε προκαλεί να σκεφτείς… πώς σκέφτεσαι! Πώς λειτουργεί ο νους και πώς δημιουργεί το σώμα. 

Γιατί τελικά ποιος θα μπορούσε να αποτυπώσει καλύτερα αυτή τη λειτουργία και τη δημιουργία απ’ τον κινηματογράφο; Κανείς! Ο σινεμάς λοιπόν, είναι μην του δώσεις ευκαιρία. Αμέσως την έπιασε, τη δούλεψε κι έδωσε αποτέλεσμα. Πώς δουλεύει ο ανθρώπινος οργανισμός; Πώς κινείται η ζωή και η σκέψη μέσα σου; Πάμε να δούμε 6 σινε-απαντήσεις γεμάτες υπέροχη φαντασία!

Fantastic Voyage

Τι ήταν το Back to the Future για τo ταξίδι στο χρόνο; Τι ήταν το Space Odyssey για τo ταξίδι στο διάστημα; Ε, κάτι αντίστοιχο υπήρξε και το Φανταστικό Ταξίδι για τα “Inside Body” φιλμ. Ένας επιστήμονας χαροπαλεύει και μόνη λύση γι’ αυτόν είναι μια πολύ “προχώ” επέμβαση. Ένα υποβρύχιο σμικρύνεται και μπαίνει στο αίμα του. Σαν να λέμε, ο κακός της ιστορίας είναι το… ανοσοποιητικό (!) κι ο βασικότερος λόγος να τη δεις, τα εκπληκτικά (για την εποχή) εφέ της. Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ λόγος ωστόσο, είναι ότι στο πενταμελές πλήρωμα του υποβρυχίου υπάρχει και η -λέγε με Πάμελα Άντερσον των 60s- Ρακέλ Γουέλτς!


Everything You Always Wanted to Know About Sex

Μια όμορφη μέρα, μπροστά στη γραφομηχανή του ο Γούντι Άλεν (μάλλον θα) μονολογούσε: “Γράφω ταινία για το σεξ. Τι ρόλος μου ταιριάζει;”. Η απάντηση έπεσε στο κεφάλι του σαν ουράνια πιτσιλιά: “Σπερματοζωάριο!”. Πέρα όμως από την προφανώς θεόσταλτη έμπνευση του Γούντι να γράψει για πάρτη του τον καλύτερο ever ρόλο καριέρας, ολόκληρη η περιγραφή του “εσωτερικού μας” στο τελευταίο επεισόδιο του E.Y.A.W.t.K.A.S. είναι ένα σπαρταριστό διαμάντι απ’ την κορφή ως τα νύχια. Εν προκειμένω, απ’ τον εγκέφαλο ως τα… Αυτά.

​ 

Osmosis Jones

Μπάτσος λευκό αιμοσφαίριο με βοηθό ντετέκτιβ, κυνηγάνε σήριαλ κίλερ ιό στο σώμα του Μπιλ Μάρεϊ. Ναι, μπορείς ελεύθερα να το ξαναδιαβάσεις: Αιμοσφαίριο, Iός, Μπιλ Μάρει! Και τώρα πες μου: πόσο απίθανα ΓΑΜΑΤΟ ήταν αυτό που διάβασες; Η αστυνομική πλοκή είναι σχεδόν κλισέ, αλλά το “κυτταρικό” χιουμοράκι κι ο μέινστριμ σουρεαλισμός μας παίρνουν τα τζιέρια! Την ίδια στιγμή ο Τζόουνς και το χάπι βάζουν τα γυαλιά στους μισούς πρωταγωνιστές της μπατσο – περιπέτειας κι ο Μάρεϊ είναι ο… ΜΠΙΛ ΜΑΡΕΪ. Must seen, απλά.

Innerspace

Αν το Φανταστικό Ταξίδι ήταν η Οδύσσεια του Διαστήματος, το Innerspace είναι οι Άντρες με τα Μαύρα! Το σκάφος του Ντένις Κουέιντ (σε ρόλο Top Gun) μπαίνει καταλάθος στο σώμα ενός ανθρώπου. Λίγο μετά, μαθαίνει πως έχει μόλις 24 ώρες για να συνεργαστεί μ’ αυτόν τον άνθρωπο και μαζί να βρουν ένα κλεμμένο τσιπάκι, αλλιώς το μέλλον και των δυο αναμένεται… ανύπαρκτο! Απ’ τα πιο άγνωστα φιλμ των ’80ς, με παραγωγό τον Στήβεν Σπίλμπεργκ και τη Μεγκ Ράιαν όσο ακόμη ήτανε γλυκιά!


Once Upon A Time: Life

Για κάποιο παράξενο λόγο, τότε η ΕΡΤ έκανε πραγματικά παπάδες! Ναι, ξέρω ήδη τι σκέφτεσαι αν γεννήθηκες πριν το 2000. Και ναι, ξέρω πόσο μα πόσο δίκαιο έχεις. Η πιο επική σειρά της γης δεν έχει σχέση με παιχνίδια, και θρόνους, και κάρτες, και κόκες. Η πιο επική σειρά της γης γυρίστηκε το ’87 (απ’ τον Albert Barille), είναι animation και σου έμαθε με τρομερό στυλ τι παίζει “μέσα σου” ! Δεν περιγράφω άλλο. Tσέκαρε και νιώσε την ανατριχίλα…


Ιnside Out

Για φινάλε κράτησα το καλύτερο! Αυτό που είχα γραμμένο στη Nova από την αρχή του μήνα κι επιτέλους, έκατσα χθες να το χαρώ. Γιατί είναι το καλύτερο; Λοιπόν, για μια σειρά από λόγους. Γιατί είναι ένα απ’ τα πιο αδικημένα -oσκαρικά μιλώντας- σενάρια όλων των εποχών. Γιατί είναι ένα απ’ τα δυο – τρία animation της Disney που μετά από λίγα χρόνια θα λογίζονται ως “κλασικά”. Πάνω από όλα όμως, γιατί δεν κουβαλάει ιατρικές πληροφορίες, αλλά τις σκέψεις, τα συναισθήματα που σε αλλάζουν, τις φωνούλες που μιλάνε στο κεφάλι σου πριν πάρεις μια απόφαση.

Βλέπεις, τα “Μυαλά που Κουβαλάς” δεν είναι μια φανταστική περιγραφή του πώς δουλεύει ο εγκέφαλός σου, αλλά μια πανέξυπνη παραβολή για τα συναισθήματα, την ενηλικίωση και τον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι τον κόσμο! Το θες με μια λέξη; Ιδιοφυές!