Δεν κάνει απλώς ταινίες, δεν αφήνει μόνο αυτές να μιλούν για λογαριασμό του. Ο Τζόναθαν Γκλέιζερ είναι δημιουργός που πάει πέρα από τα όρια του σινεμά. Ένας άνθρωπος με άποψη, με αρχές και αξίες που δεν τον κάνουν να υπολογίζει προσωπικό κόστος, πιθανές συνέπειες. Δεν θέλει να είναι αρεστός σε όλους. Θέλει να είναι τίμιος στον εαυτό του. Κι αυτό έκανε και τώρα, συμμετέχοντας ενεργά σε δημοπρασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Η κίνηση λέγεται Cinema for Gaza και είναι πρωτοβουλία από ανθρώπους της τέχνης στη Μεγάλη Βρετανία. Ο Γκλέιζερ δώρισε στο συγκεκριμένο fundraising υπογραμμένα πόστερ 2 ταινιών του. Του εκπληκτικού «Ζώνη Ενδιαφέροντος», που θριάμβευσε πρόσφατα στα Όσκαρ στην κατηγορία «καλύτερη ξενόγλωσση», αλλά και του «Κάτω από το Δέρμα».
Σε μια κίνηση από μεριάς του που προτάσσει ως μήνυμα το γεγονός ότι τα θύματα σε έναν πόλεμο δεν είναι μόνο από τη μία πλευρά. Η δωρεά αυτή είναι μια από τις πιο δημοφιλείς στην εν εξελίξει δημοπρασία, με προσφορές που ήδη φτάνουν τις 3 χιλ. λίρες. Συνολικά έχουν μαζευτεί περί τις 45 χιλ. λίρες και έχουμε ακόμη, καθώς η διαδικασία ολοκληρώνεται στις 12 του τρέχοντος μηνός.
Ο Γκλέιζερ ειναι ένας άνθρωπος με αρχές και αξίες
Ο Γκλέιζερ συνεχίζει λοιπόν να δείχνει στην πράξη πως είναι ένας άνθρωπος με ευαισθησίες, πιστός στις απόψεις του. Κατ’ εικόνα της περίφημης ομιλίας του κατά την παραλαβή του χρυσού αγαλματιδίου.
Μίλησε τότε για τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Εμμένοντας στο ότι η ταινία του δείχνει «πού οδηγεί η απανθρωποποίηση στο χειρότερο της». Και συνέχισε, τότε: «Στεκόμαστε εδώ ως άνθρωποι που αρνούνται το να σφετερίζεται μια Κατοχή την εβραϊκότητά τους και το Ολοκαύτωμα».
Με λίγα λόγια τήρησε ίσες αποστάσεις, μπαίνοντας με την πλευρά των θυμάτων είτε είναι Παλαιστίνιοι είτε Εβραίοι. Επειδή ακριβώς είναι εβραϊκής καταγωγής, πολλοί συμπατριώτες του δυσαρεστήθηκαν μαζί του, 1.000 εξ αυτών μάλιστα, μέλη της βιομηχανίας του σινεμά, έβγαλαν και ανακοίνωση. Καταγγέλλοντάς τον πως με τα όσα είπε τροφοδότησε «το αυξανόμενο αντιεβραϊκό μίσος σε όλο τον κόσμο» Άλλοι πάντως, όπως ο σκηνοθέτης Κεν Λόουτς, τον υπερασπίστηκαν, χαρακτηρίζοντας γενναία» και «εξαιρετικά πολύτιμη» την ομιλία του.
Ο Γκλέιζερ δεν απάντησε ποτέ δημόσια για τις αντιδράσεις στα όσα είπε στα Όσκαρ, αλλά η δωρεά του στο Cinema for Gaza υποδηλώνει ότι παραμένει κάτι παραπάνω από πιστός στο πνεύμα των λεγομένων του εκείνο το βράδυ.
Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό από τον δημιουργό του «Ζώνη Ενδιαφέροντος», μιας δηλαδή από τις καλύτερες ταινίες των τελευταίων ετών – είπε τα πάντα δείχνοντας ελάχιστα, τι δύναμη (μπορεί να) έχει ο κινηματογράφος. Το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ήταν η απόλυτα δίκαιη ανταμοιβή ενός φιλμ που βρήκε τρόπο να διηγηθεί αλλιώς την ιστορία του Ολοκαυτώματος ενώ νομίζαμε πως κάτι τέτοιο δεν ήταν πια εφικτό. Όχι μόνο τελικά ήταν υλοποιήσιμο, έγινε και μεγαλειώδες.