Ενώ η πρόβλεψη των μετεωρολόγων μιλάει για επερχόμενο κύμα ζέστης που θα μας θυμίσει καλοκαίρι (σε αυτά καλοί είναι, στα χιόνια το χάνουν λίγο…) και αρχίζουμε να τραγουδάμε κάτι σε στιλ «Έφτασε ο Μάρτιος (προ κλιματικής κρίσης ήταν Μάιος…) εμπρός βήμα ταχύ / κορμάρες να πετάξουμε γυμνές στην εξοχή» έρχονται κάποιες ειδήσεις – μα τι ειδήσεις. Ξενερωτικές, σαν κρύο ντους. Μέδουσες, κυρίες και κύριοι. Μέδουσες. Από τώρα.
Μην αρχίσουμε να σκεφτόμαστε καλοκαιράκι, μπανάκι (μανάκι), να σου εκείνη τη στιγμή να έρθει κάτι να μας κόψει απότομα την ονειροπόληση. Το νέο μας ήρθε από Ρόδο μεριά. Σε πολλές παραλίες του νησιού των Δωδεκανήσων, όπως μας ενημέρωσε μέσω Facebook o υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου, έκανε την εμφάνισή της η Rhopilema Nomadica. Ναι όπου ακούς λατινικό κάτι τρέχει συνήθως, και έτσι όντως είναι.
Πρόκειται για μια τροπική μέδουσα που έχει τα εξής χαρακτηριστικά: Ημισφαιρικό σχήμα, διαφανές – γαλαζωπό χρώμα και διάμετρο συνήθως 30-40 εκατοστά αν και μπορεί να φτάσει ως και το 1 μέτρο. Στην κάτω επιφάνεια του σώματός της, υπάρχουν 8 πλοκάμια με μικρά δηλητηριώδη κεντριά, που αν έρθουν σε επαφή με το δέρμα προκαλούν έντονο πόνο, αίσθημα καύσου, κνησμό και ερεθισμό.
Μα καλά, γιατί πλακώσαν στα μέρη μας τροπικές μέδουσες;
Το μόνο – ας το πούμε – καλό είναι πως δεν πρόκειται για επίσκεψη που μας πιάνει εξ απήνης. Από τα 80s και κατά καιρούς προτιμά τις ελληνικές θάλασσες η εν λόγω μέδουσα. Λόγω κλιματικής κρίσης και επειδή ζέσταναν τα νερά, τελευταία μας έρχεται πάντως αρκετά πιο συχνά. Αυτή, και άλλα είδη μέδουσας. Είναι άρα αυξημένη η πιθανότητα να σου κάτσει η γκαντεμιά και να πάρεις άδεια την περίοδο που θα πλακώσουν μαζεμένες εκεί όπου πήγες διακοπές – νόμιζες για να χαλαρώσεις, ε;
Πρόσθεσε μέσα σε όλα το γεγονός ότι έχει μειωθεί ο πληθυσμός των θαλάσσιων χελωνών (ο εφιάλτης των απανταχού μεδουσών), ομοίως και ότι «παίζει» υπεραλίευση μεγάλων ψαριών και να σου οι τσούχτρες, όπως μάθαμε να τις αποκαλούμε από τα μικράτα μας, γίνονται ακόμα πιο πολλές στα μέρη μας.
Σε κάθε περίπτωση, το προσωπικό του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου έδωσε οδηγίες για το να τι κάνουμε αν ω μη γένοιτο βρεθούμε φάτσα κάρτα ενώ κολυμπάμε με μια μέδουσα Rhopilema nomadica:
– Αφαιρούμε τα πλοκάμια ή άλλα υπολείμματα της μέδουσας, χρησιμοποιώντας μια πλαστική κάρτα, ένα τσιμπιδάκι, ένα ξύλο ή ακόμα και ένα πλαστικό φτυαράκι από παιδικό παιχνίδι. Δεν ακουμπάμε τη μέδουσα με γυμνά χέρια.
– Ξεπλένουμε με θαλασσινό νερό, χωρίς όμως να τρίβουμε τη περιοχή. Δεν χρησιμοποιούμε γλυκό νερό.
– Δεν καλύπτουμε τη περιοχή με επιδέσμους.
– Δεν χρησιμοποιούμε φαρμακευτικά παρασκευάσματα χωρίς ιατρική συμβουλή διότι τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν από άτομο σε άτομο.
– Εάν ο πόνος και το οίδημα παραμένει, συμβουλευόμαστε έναν γιατρό.
– Σε περίπτωση αλλεργικού ατόμου, το άτομο αυτό πρέπει να επικοινωνήσει/μεταβεί άμεσα σε γιατρό ή νοσοκομείο.
Με άλλα λόγια: Ακούμε τους ειδικούς και κυρίως ευχόμαστε οι μέδουσες να φύγουνε, να πάνε αλλού, σε άλλη παραλία. Και σίγουρα αν μας τύχει η αναποδιά ΔΕΝ κάνουμε ό,τι στα Φιλαράκια – ήταν μια θρυλική κωμωδία και αυτό επίσης ένα θρυλικό επεισόδιο, όχι όμως και… εκπαιδευτική τηλεόραση!