Τα ταξίδια είναι εικόνες, είναι και εμπειρίες και το να ταξιδεύουμε σε διαφορετικούς προορισμούς, μας φέρνει σε επαφή με διαφορετικές κουλτούρες, αλλά και με παραδόσεις που δεν φανταζόμασταν. Παρ΄όλα αυτά, τίποτα δεν είναι τυχαίο και υπάρχει μια λογική απάντηση σε όλα. Όπως, για παράδειγμα, γιατί στην Ιαπωνία δεν επιτρέπουν το φιλοδώρημα ή γιατί επιβιβαζόμαστε πάντα από τα αριστερά του αεροπλάνου. Ας δούμε τα 8 αιώνια ερωτήματα των ταξιδιωτών αναλυτικά:
Γιατί στην Ιαπωνία δεν υπάρχει φιλοδώρημα;
Ο λόγος οφείλεται εν μέρει στα εισοδήματα. Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες παίρνουν ένα επαρκή μισθό που δεν απαιτεί φιλοδώρημα για να συμπληρώσουν τις πενιχρές αμοιβές τους όπως γίνεται σε άλλες χώρες. Σχετίζεται όμως και με την κουτούρα τους. Είτε πρόκειται για σερβιτόρο, ταξιτζή ή υπάλληλο του ξενοδοχείου, οι Ιάπωνες εργαζόμενοι υπερηφανεύονται για το έργο τους. Η αυτοεκτίμηση προέρχεται από τη γεγονός ότι κάνουν καλά τη δουλειά τους. Φιλοδώρημα επομένως δεν αναμένεται, και μάλιστα θεωρείται αγένεια. Το γεγονός ότι πληρώνετε για την υπηρεσία τους είναι αρκετό. Εάν θέλετε να δείξετε ευγνωμοσύνη, το «Arigato» (σας ευχαριστώ) αρκεί.
Γιατί είναι ένα τραπέζι για τέσσερις θεωρείται ατυχία στην Κίνα;
Στη γλώσσα των Μανδαρίνων ο αριθμός τέσσερα θεωρείται άτυχος, γιατί η λέξη «τέσσερα» έχει παρεμφερή ήχο με τη λέξη «θάνατος». Για τον ίδιο λόγο, ορισμένα κτίρια στην Κίνα δεν έχουν τέταρτο όροφο και σε ορισμένα πολυώροφα κτίρια ο όροφος πάνω από το επίπεδο 39 είναι 50. Η δεισιδαιμονία τους είναι παρεμφερής με τη δυτική αποστροφή για τον αριθμό 13.
Μάθετε τα υπόλοιπα ερωτήματα και τις απαντήσεις τους στο Intronews.gr