Περπατάς σε μια Αθήνα που βράζει. Γκρινιάζεις που δεν είσαι διακοπές όπως (θα ‘πρεπε να είναι) όλος ο κόσμος, γκρινιάζεις που δεν μπορείς -έστω- να κάνεις διακοπές στην ίδια σου την πόλη. Ξάφνου, πολλά θερινά σινεμά απ’ το πουθενά, σε καλούν να ανακαλύψεις πως αλλάζει η φάση όταν υπάρχει κέφι, διάθεση και ατόφια δημιουργικότητα ή διαφορετικά το Athens Open Air Festival. Για σένα που δεν ξέρεις, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Για 6η συνεχή χρονιά αυτοσχέδιοι κινηματογράφοι μεταμορφώνουν την πρωτεύουσα για να υποδεχθούν το σινεφίλ, ρομαντικό και ανήσυχο κοινό της Αθήνας. Απ’ τις 21 Ιουνίου ως τις 5 του Σεπτέμβρη, 21 προβολές θα κάνουν λίγο πιο όμορφο το αθηναϊκό καλοκαίρι, γεμίζοντας μοναδικές εικόνες τα μυαλά μας και γλυκά συναισθήματα τις ψυχές μας. 

Εγώ, θα σου δώσω 6 καλούς λόγους για να μην τις χάσεις ούτε φέτος (ούτε ποτέ ξανά): 

1. Σινεμά παντού!

Κι άμα λέμε παντού, εννοούμε παντού! Πλατείες, άλση, μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, θέατρα και πεζόδρομοι μετατρέπονται σε κινηματογράφους για να μπορέσει ολόκληρη η πόλη να συμμετάσχει στη γιορτή. Περίοπτη θέση στην καρδιά μας πάντως θα έχουν και φέτος ο πεζόδρομος της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, της Ερμού, και φυσικά η περίφημη “Πειραιώς 260” και ο μοναδικός κήπος της. 

2. Καλοκαίρι = Θερινό

Δεν χρειάζεται να είσαι σινεφίλ. Δεν χρειάζεται καν να σ’ αρέσει η ταινία που παίζεται.Το θερινό είναι από μόνο του η καλύτερη επιλογή για τα καλοκαιρινά βράδια! Τα αρώματα της φύσης που αναπνέει, οι ήχοι της πόλης που μπλέκονται μ’ αυτούς του φιλμ, ο ζωντανός χώρος που επικοινωνεί με τον θεατή, κάνουν τελικά την ταινία ένα όμορφο συνοδευτικό. Όποιος φρόντισε να περάσει ένα βράδυ σ’ ένα τέτοιο χώρο, ξέρει: φεύγοντας είσαι ερωτευμένος ακόμη κι αν δεν θυμάσαι τι ακριβώς είδες!

3. Ταινίες για όλα τα γούστα

Είπαμε δεν χρειάζεται να σ’ αρέσει η ταινία, όμως μην το παίρνεις και της μετρητοίς. Η γκάμα είναι μεγάλη και τα μόνα γούστα που θα μείνουν παραπονεμένα είναι τα κακόγουστα! Οι διοργανωτές για άλλη μια χρονιά σέβονται το ποιοτικό σινεμά, επιλέγοντας ταινίες χωρίς εμμονές και στεγανά. Αν ρίξεις μια ματιά στο πρόγραμμα του φεστιβάλ, θα δεις μέσα γουέστερν (Κάποτε στη Δύση), δικαστικά θρίλερ (Η Ετυμηγορία), περιπέτειες επιστημονικής φαντασίας (Aliens), οσκαρικά blockbuster (Amadeus), ευρωπαϊκά διαμαντάκια (Ντίβα), μπόλικο Σαίξπηρ (προσωπικά προτείνω Μάκβεθ του Πολάνσκι), αλλά και σινεφίλ, χόρορ ή καλτ αριστουργήματα.Κοινώς, απ’ όλα έχει ο μπαχτσές! Δες εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών και μάθε τι, πως και πότε yes

4. Η καλή νύχτα από τη μπύρα φαίνεται

Καλό το σινεμά, όμως θα πιούμε τίποτα; Δεν “τραβάν” τ’αστέρια ξεροσφύρι ρε ‘συ! Λοιπόν, όχι μόνο δεν θα τη βγάλεις έτσι, αλλά θα έχεις για παρέα την πιο νόστιμη “ξανθιά” της μεγάλης οθόνης! Μια Σκάρλετ Γιόχανσον σε πράσινο μπουκάλι, η Fischer, για 4η συνεχή χρονιά είναι χορηγός του φεστιβάλ: χαρίζει γεύση, άρωμα και χαρακτήρα στις καλοκαιρινές σου βραδιές. Στιλάτη και δροσερή, η πιο σινεφίλ μπύρα της πόλης, επιβεβαιώνει ξανά τη στήριξή της σε κάθε σημαντική πολιτιστική πρωτοβουλία. Για περισσότερες πληροφορίες τσέκαρε το Facebook ή τοWebsite της Fischer. Στην υγειά σου smiley

 

 5. Είσοδος Ελεύθερη

Οι ρομαντικοί λένε πως η τέχνη δεν ασχολείται με χρήμα, όμως στις μέρες μας, όλοι οι καταλήγουν να ασχολούνται. Και είναι μεγάλη μαγκιά του Open Air Festival που κάνει πράξη το περίφημο “τέχνη για όλους”. Το ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ επαναλαμβάνεται πλάι σε όλες τις προβολές, μετατρέποντας το εγχείρημα σε πραγματική ανάσα μέσα σε μια πιεστική οικονομική πραγματικότητα. Αυτό φυσικά δεν θα μπορούσε να συμβεί χωρίς τη βοήθεια τoυ Μεγάλου Χορηγού, της Fischer και φυσικα του ΕΟΤ, του Δήμου Αθηναίων, του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ, όπως και πολλών ακόμη υποστηρικτών (δες εδώ). Αυτά καλό είναι να γίνονται και να παίρνουν το χειροκρότημα!

6. Οι κατάλληλοι άνθρωποι και η καλή δουλειά τους

Η προσοχή και το μεράκι κάνει μπαμ και στη φετινή διοργάνωση, αφού για άλλη μια φορά επιλέχτηκαν τα σωστά άτομα τόσο για την ικανότητα, όσο και για τη διάθεσή τους να προσφέρουν στον κόσμο της Αθήνας ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα. Απ’ τον γνωστό και μη εξαιρετέο Λουκά Κατσίκα που έχει τη γενική καλλιτεχνική διεύθυνση μέχρι και τον Βασίλη Μέξη που δημιούργησε την αφίσα, οι άνθρωποι πίσω απ’ το εγχείρημα αποτελούν εγγύηση. Μια ματιά στην Αθηνά Μονρόε του Μέξη θα σε πείσει!

   

Ρίξε μια ματιά στα υπέροχα που έγιναν πέρσι και πες μου… Γίνεται να χάσεις αυτό το αριστούργημα;