Στο offside festival μην περιμένεις να δεις φιλμ, με χιτσκοχικό φινάλε. Αυτό που για άλλους μπορεί να αποτελεί «το όπιο του λαού» για την ομάδα  Parenthesis, γίνεται το μικροσκόπιο, με το οποίο μπορεί κανείς να εστιάσει σε αθέατες πλευρές του πιο σημαντικά ασήμαντου, πράγματος στον κόσμο. Από σήμερα  μέχρι και την Παρασκευή οι Θεσσαλονικείς έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στη μεγάλη οθόνη  σπουδαίες ιστορίες, από διάφορες γωνιές του κόσμου.

Μια παρέα  ανθρώπων με «βίτσιο» να θεματοποιεί τις αγάπες της, βρίσκεται  πίσω από κάτι που για πρώτη φορά έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στην χώρα μας. Ένα κύκλο προβολών γύρω ίσως από την πιο «αταξική» δραστηριότητα του πλανήτη

Από μια χωμάτινη πλαγιά που λειτουργεί εν είδει κερκίδας σε κάποιο γήπεδο στους πρόποδες των Άνδεων, μέχρι και την πιο πολυτελή σουίτα στο Καμπ Νου της Βαρκελώνης οι θεατές γίνονται κοινωνοί του ίδιου πράγματος, βιώνουν τα ίδια συναισθήματα συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο.

Η γοητεία που ασκεί η φαντασιακή έστω αυτή συνθήκη οδήγησε τους Μιχάλη Σπανό, Κωνσταντίνο Κουλουζάκη, Χρήστο Ζούτσο και Αθηνά Ριζοπούλου να αναδείξουν ιστορίες πέρα από τις 4 γραμμές του γηπέδου. Γιατί το ποδόσφαιρο είναι πολλές φορές απλά η αφορμή…

Οι Parenthesis διοργανώνουν με μεγάλη επιτυχία σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα το In Edit Festival, που εστιάζει στον χώρο του μουσικού ντοκιμαντέρ, το οποίο πλέον αποκτά το μικρό ατίθασο ποδοσφαιρικό αδερφάκι του.

Το offside festival, διοργανώνεται εδώ και 3 χρόνια στην Βαρκελώνη με το οποίο υπάρχει σαφή επικοινωνία και συνεργασία, όπως εξάλλου αντιλαμβάνεται κανείς και από την κοινή τους  ονομασία. Μάλιστα εν μέσω του ανοικτού αυτού δίαυλου παρολίγον να δούμε (και να ακούσουμε) στην Θεσσαλονίκη τον μεγάλο πρώην  άσσο  των Βαλένθια, Μπαρτσελόνα, Λάτσιο,  Μίντλεσmπρο και της Εθνικής Ισπανίας, Γκαϊσκα Μεντιέτα, ως Dj… αλλά ας όψεται ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ και ο ισπανικός «εμφύλιος» που τον κράτησαν στην πατρίδα του για να σχολιάσει τα δρώμενα.

Σε αυτό το φεστιβάλ ταυτόχρονα καταρρίπτεται και ο μύθος, που θέλει τις γυναίκες να μην καταλαβαίνουν τι είναι το οφσάιντ, καθώς τουλάχιστον με τα στοιχεία της προπώλησης, ο θηλυκός πληθυσμός της πόλης δείχνει ίσως και μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τον ανδρικό, και δεν αποκλείεται να φτάσει να κατακτήσει ένα  τεράστιο…διπλό!

Τα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν δεν έχουν ξαναπαιχτεί στην χώρα μας και πιθανόν κάποια εξ αυτών να μην ξαναπαιχτούν στο μέλλον. Διακαής πόθος των διοργανωτών είναι το φεστιβάλ να δώσει κίνητρο σε Έλληνες δημιουργούς να παρουσιάσουν την δουλειά τους, μέσα από τις διαδικασίες του. Όνειρο τους  στο μέλλον το φεστιβάλ να γίνει πιο  πλουραλιστικό και να  καταφέρει να συγκεντρώσει διάφορες θεματικές γύρω από την κουλτούρα του παιχνιδιού και σίγουρα  με τέτοιες προσπάθειες ένα άλλο ποδόσφαιρο θα είναι σύντομα εφικτό.

* Ευχαριστούμε τον Μιχάλη Σπανό για την κουβέντα που είχαμε και το κερασμένο καφεδάκι, αν και τελικά τα περισσότερα που είπαμε μείναν αναμεταξύτονε, σαν τα πλάνα που καταστρώνει ένας κόουτς στην προπόνηση, σαν τα πλάνα που δεν μόνταρε ποτέ ένας σκηνοθέτης…

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Barça Dreams / Το όνειρο της Barça (Jordi Llompart, 120′, 2015)

ΤΕΤΑΡΤΗ 25/5 20.30

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/5 21.45

Ένα συγκινητικό ταξίδι στην ιστορία των Μπλαουγκράνα, αποκαλύπτει με κάθε λεπτομέρεια την συναρπαστική ιστορία της ομάδας που ο Joan Gamper ίδρυσε το 1899 και σήμερα έχει εκατοντάδες εκατομμύρια οπαδούς σε όλο τον κόσμο. 

Football Rebels / Οι αντάρτες των γηπέδων  (Gilles Perez and Gilles Rof, 104′, 2012)

ΠΕΜΠΤΗ 26/5 20.00

Ο Eric Cantona αφηγείται τις ιστορίες πέντε σπουδαίων ποδοσφαιριστών (Drogba, Mekhloufi, Pasic, Caszely, Socrates)  που άφησαν τα γήπεδα για να αντιταχθούν στην κοινωνική αδικία, να στηρίξουν τον αγώνα εναντίον αντιδημοκρατικών καθεστώτων και να υπερασπιστούν κινήματα υπέρ της δημοκρατίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων, ρισκάρωντας τη φήμη τους και πολλές φορές τη ζωή τους.

Gascoigne (Jane Preston, 90′, 2015)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/5 20.00

25 χρόνια μετά την κορυφαία στιγμή της καριέρας του, το μουντιάλ του 1990, ο πιο χαρισματικός Βρετανός μέσος όλων των εποχών αφηγείται την ιστορία από την αρχή, με το δικό του τρόπο. 

I Believe In Miracles / Πιστεύεις στα θαύματα; (Jonny Owen 104′, 2015)

ΠΕΜΠΤΗ 26/5 20.00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/5 19.30

Η επική πενταετία του Clough στον πάγκο της Forest ήταν ένα πραγματικό ποδοσφαιρικό θαύμα που  μετέτρεψε μια  αδιάφορη για οπαδούς και αντιπάλους ομάδα από το Νότιγχαμ, σε βασίλισσα της Ευρώπης

Vi är bäst ändå / This is Söderstadion / Εδώ είναι το Söderstadion (Andreas Bjunér, 82′, 2014)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/5 22.00

Η μικρομεσαία Hammarby, που παλεύει για χρόνια να ανέβει στην πρώτη κατηγορία δέχεται  το τελειωτικό χτύπημα καθώς καλείται να  εγκαταλείψει την παραδοσιακή της έδρα, το Söderstadion και να “μοιραστεί” το επόμενό της σπίτι με τους αιώνιους αντιπάλους, τη Djurgården. Θα παραμείνει η Hammarby ίδια μακριά από το Söderstadion; Μία ταινία για τον χωρισμό, τη συλλογικότητα και την αβεβαιότητα που κρύβει το μέλλον!

Democracia em preto e branco / Ασπρόμαυρη Δημοκρατία (Pedro Asbeg, 90′, 2014)

ΤΕΤΑΡΤΗ 25/5 20.00

Οι Κορίνθιανς, μία από τις ιστορικότερες ομάδες του βραζιλιάνικου πρωταθλήματος, μιλούν για δημοκρατία, παίρνουν αποφάσεις συζητώντας μεταξύ τους και εμφανίζονται στο γήπεδο έχοντας στις φανέλες τους γραμμένο το σύνθημα “Ψηφίστε στις 15”,  με ηγέτη τον θρυλικό Σώκρατες παροτρύνοντας τους Βραζιλιάνους να μη διστάσουν να πάνε στις κάλπες. 

L’últim partit. 40 anys de Johan Cruyff a Catalunya /Το Τελευταίο παιχνίδι. Τα 40 χρόνια του Johan Cruyff στην Καταλονία (Jordi Marcos, 70′, 2014)

ΤΕΤΑΡΤΗ 25/5 22.00

40 χρόνια μετά την υπογραφή που έφερε τον Γιόχαν Κρόιφ στη Βαρκελώνη (13 Αυγούστου 1973), μια σειρά παικτών και συνεργατών, επιχειρούν να σκιαγραφήσουν το πορτρέτο ενός ανθρώπου που κατάφερε να καθιερωθεί σαν ένας ποδοσφαιρικός θρύλος. 

 

El Otro Fútbol / Το άλλο ποδόσφαιρο (Federico Peretti, 94′, 2012)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26/5 21.00

Μία ολοζώντανη καταγραφή ενός κόσμου που μοιάζει καταδικασμένος να μείνει για πάντα στην αφάνεια αλλά επιβιώνει, κόντρα στις ελλείψεις, γεμάτος πάθος και δύναμη. Η κάμερα ταξιδεύει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Αργεντινής και αποτυπώνει ποδοσφαιρικές ιστορίες, καλά κρυμμένες σε επαρχίες, χωριά και γειτονιές. 

Πληροφορίες
www.offsidefestival.gr
Facebook
25-27 Μαΐου 2016
Αποθήκη 1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης
Διοργάνωση: Parenthesis
info@parenthesi.gr