Μετά την (απρόσμενη) ανάπτυξη που έφερε στη βιομηχανία της μόδας η εποχή της κρίσης, ολοένα και περισσότεροι Έλληνες στρέφονται προς τις μικρές παραγωγές τοπικών προϊόντων εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή δημιουργίας και εξέλιξης.
Όλο και περισσότερα δημιουργικά μυαλά στρέφονται προς τη δημιουργία μικρών εταιριών με βασικό γνώμονα την υψηλή ποιότητα και τη διαφοροποίηση από τη “μάζα”. Εξελίσσουν τις παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις δημιουργώντας ένα νέο “γαστριμαργικό κλάδο” υψηλών προσδοκιών.
1. Petits Grecs: Κουραμπιέδες από την Καβάλα
Κουραμπιέδες από την Καβάλα, all year long, από την Petits Grecs. Μέσα σε μια γλυκιά τετράγωνη συσκευασία κρύβεται η μυστική παραδοσιακή συνταγή του κουραμπιέ. Η καταγωγή της συνταγής είναι από την βορειοανατολική Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή της Καβάλας. Κατά πολλούς, θεωρείται και η «αυθεντική» συνταγή, ενώ είναι σαφώς η πιο φημισμένη και διαδεδομένη. Φυσικά η συνταγή στηρίζεται στις “πατροπαράδοτες” πρώτες ύλες: καραμελωμένα, αμύγδαλα, ισορροπημένη ποσότητα άχνης ζάχαρης στο εξωτερικό, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και αγνό, φρέσκο βούτυρο, που δίνει ένα γλυκό άρωμα και μια πλούσια, γεμάτη γεύση. Η παράδοση αποκτά μοντέρνο πρόσωπο και εξελίσσεται σε 4 διαφορετικές γεύσεις! Ο κουραμπιές με βανίλια είναι ο παραδοσιακός, ο κουραμπιές με κανέλα είναι ένα υπέροχο twist, ο κουραμπιές με γλυκάνισο είναι μια εντυπωσιακή έκπληξη και τέλος ο κουραμπιές με ελληνικό καφέ είναι η πιο λαμπρή έκφραση δημιουργικής σκέψης πάνω στην παράδοση.
2. Anassa Organics: Ροφήματα ποιότητας
Η Anassa Organics είναι μια εταιρία που έχει αφιερωθεί στην ποιοτική εξέλιξη των ροφημάτων από ελληνικά αρωματικά φυτά, βιολογικής καλλιέργειας. Η επιβράβευση ήρθε γρήγορα τόσο για την γεύση από το διεθνή διαγωνισμό γεύσης Great taste Awards 2014 & 2015, αλλά και για την υψηλής αισθητικής συσκευασία με Gold Awards και European Design Awards 2014. Η Γιάννα Ματθαίου και η Αφροδίτη Φλώρου εγκατέλειψαν το χώρο του marketing και των πωλήσεων, και αποφάσισαν να δημιουργήσουν το Δεκέμβριο του 2013 τη δική τους επιχείρηση. Τα ελληνικά αρωματικά φυτά, δεν έλειπαν από την ελληνική αγορά, για αυτό και οι ίδιες δεν στοχεύουν αποκλειστικά σε αυτήν, καθώς ο καθένας μπορούσε να βρει ή ακόμα και να μαζέψει τσάι του βουνού, φασκόμηλο ή μέντα. Αυτό που έλειπε ήταν η σωστή συσκευασία και φύλαξη τους. Πολύ συχνά κυκλοφορούν συσκευασίες σε σακουλάκια ή χύμα, έτσι που αλλοιώνεται η ποιότητα και χάνεται κάθε άρωμα και γεύση. Έτσι αποφάσισαν να αναλάβουν δράση και να αναβαθμίσουν τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται τα αρωματικά φυτά της χώρας μας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ανοίγοντας μια συσκευασία θα εκπλαγείς από το ότι τα φύλλα αποξηραίνονται ολόκληρα και δεν χάνουν το σχήμα τους προκειμένου να μην χάσουν καθόλου και την γευστική τους αξία. Η ιεροτελεστία παρασκευής που φέρνει η Anassa Organics είναι κάτι παραπάνω από την απόλαυση της γεύσης. Είναι ένα διάλειμμα από τος άγχος και το στρες της καθημερινότητας, μια ανάσα.
3. Aegean Herbs: Βότανα από την Αμοργό
Η Aegean Herbs είναι μια μικρή μονάδα καλλιέργειας, συλλογής και επεξεργασίας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στο νησί της Αμοργού. Όλα τα φυτά αναπτύσσονται σε συνθήκες φυσικής καλλιέργειας με την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση και με έμφαση στην ενδημικότητα των ειδών. Καλλιεργούνται βιοδυναμικά και συλλέγονται από επιλεγμένες περιοχές στο όρος Κρίκελος, στα φαράγγια της Λαγκάδας και των Θολαρίων και στο νησάκι Νικουριά. Η συγκομιδή γίνεται μόνο με το χέρι χωρίς χορτοκοπτικά μηχανήματα. Το στέγνωμα και η ξήρανση γίνεται σε σκοτεινό χώρο χωρίς φούρνο και μηχανικά μέσα, όπως παραδοσιακά στα νησιά των Κυκλάδων. Αυτή τη στιγμή τροφοδοτεί με τα προϊόντα της εταιρίες όπως είναι η Apivita αλλά πολύ σύντομα λανσάρει τη δική της σειρά από exclusive προϊόντα.
4. JUST 3: Μαρμελάδες με τρία μόνο υλικά
Λατρεύω τις συνταγές με 3 υλικά! Το ξέρεις άλλωστε από όλες τις συνταγές που έχω ποστάρει εδώ με 3 μόνο υλικά. Φαντάσου λοιπόν τον ενθουσιασμό μου όταν ανακάλυψα ότι υπάρχει ένα ελληνικό brand που φτιάχνει μαρμελάδες με 3 μόνο υλικά. Σύμφωνα με την ελληνική παραδοσιακή συνταγή, προτού η «πρόοδος» νοθεύσει τις γεύσεις με χημικά και άλλα συντηρητικά, η παρασκευή της μαρμελάδας χρειάζονταν μόνο τρία υλικά: αληθινά φρούτα, λευκό πετιμέζι από σταφύλι και άρωμα βοτάνων. Με αυτόν ακριβώς τον τρόπο αποφάσισαν να δημιουργήσουν την πιο αγνή μαρμελάδα! Χωρίς χημικά συντηρητικά. Χωρίς ζάχαρη και πηκτίνη. Χωρίς ζελέ φρούτων. Η διαδικασία είναι απλή: επιλέγουν φρούτα εποχής από συγκεκριμένους παραγωγούς, τα βράζουν, χωρίς βιασύνη, στην κατσαρόλα, με καθαρό λευκό πετιμέζι από σταφύλι προσθέτοντας μόνο λίγο άρωμα βοτάνων. Και η παλιά αγνή γεύση αναβιώνει! Πορτοκάλια από το Ναύπλιο, μανταρίνια από το Άργος, λεμόνια από την Επίδαυρο, ρόδια και κυδώνια από τα Φάρσαλα, μαύρη βιολογική ελιά καλαμών, πραγματική βανίλια και αρμπαρόριζα κρύβονται μέσα στα βάζα της JUST 3.
5. Πυλιακή Γη: Φαινομενικά αταίριαστα παραδοσιακά προϊόντα σε gourmet συνδυασμούς
Η Πυλιακή Γη ξεκίνησε από την παραλία της Γιάλοβας, στην Πύλο Μεσσηνίας, με έμπνευση τις παραδοσιακές συνταγές της περιοχής και πρώτη ύλη ότι παράγει –κυρίως- η Μεσσηνιακή γη, δημιουργώντας προϊόντα που τιμούν την παράδοση αλλά και την εξελίσσουν σε αυτό που αποκαλούμε gourmet. Η Ελιά καλαμών γέμισε με αμύγδαλο, ενώθηκε με κρασί και μέλι και ξέφυγε από τα πλαίσια του γλυκού κουταλιού προκειμένου να συνοδεύει πράσινες σαλάτες, λευκά τυριά, τηγανιτά κρέατα και ότι άλλο μπορεί να εμπνευστεί κανείς. Την ελιά ακολούθησε το αποξηραμένο σύκο που ταίριαξε με κονιάκ και μέλι, το πεπόνι που συνδυάστηκε με μαστίχα, το καρπούζι με το σαφράν, τα τοματίνια με το μέλι και το κρασί, το λεμόνι με το αγουρέλαιο, το κεράσι με την αρμπαρόριζα. Αυτό είναι το σκεπτικό της Πυλιακής Γης και της δημιουργού της Γιάννας Μπαλαφούτη: παραδοσιακά αγνά υλικά, φαινομενικά αταίριαστοι συνδυασμοί σε νέες γευστικές εμπειρίες. Η παραγωγή είναι περιορισμένη, καθώς όλα γίνονται στην εποχή τους, και κανείς δεν μπορεί να βάλει σε high speed την φύση. Κανένα βαζάκι ή σακουλάκι δεν περιέχει γεύσεις και αρώματα από την φύση, δεν έχει χημικά συντηρητικά, πρόσθετα, γλυκόζη και οτιδήποτε άλλο που μπορεί να κάνει την παραγωγή εύκολη αλλά την γεύση ουδέτερη.